Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

SON DAKİKA

googleplay
Kayseri Hakimiyet Gazetesi / www.kayserihakimiyet2000.com
Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi Ayşe Uzunlu yaptığı yazılı  basın açıklamasında 25 Kasım 2018 Kadına Yönelik Şiddetle mücadele günü ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: Kadına yönelik şiddet dünyadaki en yaygın insan hakları ihlallerinden biridir. Dünyada ve ülkemizde, kentli – köylü; eğitimli – eğitimsiz; zengin-fakir; genç – yaşlı; ev kadını – çalışan kadın farkı olmaksızın kadınların büyük çoğunluğunun yaşadıkları ortak bir sorundur. Şiddetin sonuçları kimi zaman ölüm, kimi zaman fiziksel, psikolojik, ekonomik ve cinsel darbelerle sürüp giden korkunç bir yaşam savaşı olarak karşımıza çıkar. Kadınlara uygulanan şiddet sadece kadınlar için değil; çocuklar, toplum ve ülke için olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Dağılmış yuvalar ve ortada kalmış çocukların ötesinde; yaşama hakkı elinden alınmış, eğitim hakkı engellenmiş, sağlık hizmetlerinden faydalandırılmamış, iş verilmemiş, eşit işe eşit ücretini alamamış, siyasi ve ekonomik kararlar verememiş bir insan topluluğu söz konusudur. Böylesi bir durumda mutlu bir toplumdan, refah seviyesi yüksek bir toplumdan bahsedilebilir mi? Kadına yönelik şiddet eşitsiz güç ilişkilerinden kaynaklanmaktadır. Eşitsizlik ve ayrımcılık birbirini beslemekte ve güçlendirmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet; kadınların yalnızca kadın oldukları için uğradıkları ve orantısız şekilde etkilendikleri şiddettir. Toplum tarafından doğuştan kadın ve erkeğe yüklenen ve sosyal olarak kurgulanan roller ve davranışlar ayrımcılığı arttırmaktadır. Kadınların daha aşağı düzeyde olduğu düşüncesi veya kadınların ve erkeklerin toplumsal olarak klişeleşmiş rollerine dayalı ön yargılar, töreler, gelenekler ve diğer uygulamalar değiştirilmediği sürece şiddetin önlenmesi de mümkün değildir. İnsan ilişkilerindeki sorunlar, ekonomik yetersizlikler, stres, depresyon, işsizlik, alkol ve uyuşturucu kullanımı gibi faktörler de kadına yönelik şiddetin artmasına neden olabilir. Ama bunlar şiddetin temel nedenleri değildir. Şiddeti mazur göstermez. Bugün 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddetle Uluslar Arası Mücadele Günü”. Tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kadına yönelik şiddet konusunda farkındalığı arttırma çalışmalarının yapıldığı bir gün. 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'ndeki diktatörlüğün yıkılmasında büyük rol oynayan 3 kız kardeş tecavüz edilerek öldürüldü. Mirabel Kardeşler’in demokrasi ve insan hakları talepleri vardı. Ancak mücadeleleri 25 Kasım günü uğradıkları tecavüz ve vahşice cinayet ile sonlandı. 1981’den beri 25 Kasım, kadına karşı şiddetle mücadele etme günü olarak anılıyor. 1999’da ise Birleşmiş Milletler bugünü resmi olarak “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan etmiştir. Bugün, kadına yönelik şiddetle mücadelede kadın dayanışmasının en önemli dayanak olduğunu ifade eden, tüm dünya kadınlarının sokaklara çıktığı bir gündür. Dünyanın her yerinde kadına karşı şiddetin önlenmesi ile ilgili eylemler ve yürüyüşler yapılmaktadır. Bu yıl Kayseri’deki kadın dernekleri ve siyasi partiler başka hiçbir ayrım gözetmeden “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde Haklarımız ve Hayatlarımız için Bir Aradayız” sloganıyla Forum AVM önünden Cumhuriyet Meydanına bir yürüyüş gerçekleştireceklerdir. Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şubesi olarak bu yürüyüşe katılacağız. Ayrıca Birleşmiş Milletlerin “UNITE: Birleşin” sloganından yola çıkarak sosyal medya üzerinden “25 Kasım-10 Aralık Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetin 16 Günü” boyunca paylaşımlarda bulunacağız. Kadına yönelik şiddeti önlemek veya sona erdirmek konusunda devletin ihmalkârlığı toplumda kadına yönelik şiddeti maruz görme, meşrulaştırma, hoş görme ortamını artırır. Bu nedenle uluslararası standartlarla uyumlu yasal reformlar yapılmalı ve yürürlüğe konmalıdır. İstanbul Sözleşmesinin imzalanmasından sonra çıkarılan 6284 sayılı Aileyi Koruma Kanunun uygulanmasında eksiklikler devam etmektedir. Uygulanmakta olan eylem planları oldukça yavaş işlemekte ve yetersiz kalmaktadır. Sosyal devlet gereği şiddetle mücadelede bir devlet politikası olması gerekmektedir. Bu konu devletten daha yoğun bir ilgi beklemektedir. Sadece eğitimle değil, medya ve bu konuda çalışmakta olan hak temelli sivil toplum kuruluşları da mücadelede yer alacak şekilde bütüncül politikalar oluşturulmalıdır. Ülkemiz kadına karşı şiddetin önlenmesi ile ilgili bir takım uluslar arası sözleşmelere imza atmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 90’ıncı maddesine göre taraf olunan uluslararası sözleşme hükümleri, kanun hükmündedir. “CEDAW: Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi” ve” İstanbul Sözleşmesi: Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadele Hakkındaki Avrupa Konseyi Sözleşmesi”, bu alanda imzaladığımız uluslar arası sözleşmelerdir. Türk Kadınlar Birliği, 2005’ten beri CEDAW Sekretaryasını sürdürmektedir. 2016 yılından beri de İstanbul Sözleşmesinin tanınmasını arttırmak amacıyla “Tutunduklarımız-İstanbul Projesi faaliyetlerini sürdürmektedir. “Sessizliği kırmak, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet kültürünü dönüştürmenin ilk adımıdır.” Hak temelli bir kadın derneği olarak şiddete uğrayanların seslerini duyurmak; sessiz çığlıkların sesi olmak zorundayız. Bu amaçla çalışmalarımız devam etmektedir. Son 10 yılda 2337 kadın şiddet görerek hayatını kaybederken, en çok boşanmak istedikleri ve kendi hayatlarına dair karar almak istedikleri için öldürülmüşlerdir. Çoğu sözde kendisini seven erkekler tarafından… Kadınlara karşı şiddet kaçınılmaz değildir. Kadın erkekten eksik, ikincil bir varlık değildir. Eştir, anadır, yoldaştır. Evde, okulda, tarlada, işte her yerdedir. Eğitimde, sağlıkta, ülke yönetiminde, sosyal hayatın içinde, evlilikte, işyerinde, erkekler ile eşit değere, özgürlüğe, saygıya, söz hakkına sahip olmalıdır. Gelişmişlik bu konudaki geriliği yıkacak en önemli unsurdur. Kadınların ve erkeklerin eşit haklara sahip olması en temel insan hakları konusudur ve bunu sağlayacak olan mutlu, huzurlu ve gelişmiş toplumların erkek ve kadınları olacaktır. Herkesin şiddeti önleyebilmek için oynayacak bir rolü vardır. (Kurum Haber)
25 Kasım 2018 - 15:09 'de eklendi ve 7 kez görüntülendi.
Etiketler :