DEVELİDE TARİHİ MAĞARA KEŞFİ...
YÜZ YILLARDIR SIR OLARAK BİLİNEN VE GİRİLEMEYEN MAĞARANIN KEŞFİNDE ÖNEMLİ İLK ADIM ATILDI
DEVELİ HOMURLU MAĞARASINDA
SU ALTI AKUT EKİBİNDEN YENİ KEŞİF YAPILDI
Develi Küçükkünye Köyünde bulunan ve Homurlu Şelalesi olarak bilinen su kaynağı bazı yıllarda yaz aylarının son günlerinde kuruyor.
Nezir Ötegen'in verdiği bilgilere göre mağara içerisine girildiğinde 6 adet küçük gölet geçildiğinde büyük bir mağara içi Şelalesi sesini duymak mümkün ancak yüzlerce yıldır sır küpü olan mağarada hiç giren ve mağara içi şelalenin nereye gittiği belirlenememiş.
Taaaki 2025 yılında ön keşif sonrası Turkuaz Sualtı Akarsu Arama Kurtarma Ekibi mağarada keşif yapınca kadar.
İLK İNCELEME
Develi Homurlu mağarasına,
Turkuaz Sualtı Akarsu Arama Kurtarma Ekibi tarafından teknik keşif dalışı yapıldı.
Ekip adına keşif sonrası yapılan açıklamada; Kayseri-Develi ilçesi Küçükkünye Köyünde bulunan Homurlu Şelalesi su kaynağı Tahin-Pekmez Mağara su kaynağına doğru Beş kişik ekip ile keşif yapılmıştır.
Yaz aylarında su kaynağı kuruyan
Mağara, yaklaşık 100 mt dağın altına doğru gitmektedir. Bazı bölgelerde sualtı bazı bölgelerde su üstü ve büyük kayaları aşıp sona geliniyor.
15 METRE YÜKSEKLİK SARKITLAR VE KÜÇÜK GÖLETLER
Magara yüksekliği 15 metrelere ulaşmaktadır. Bahar zamanında tamamen su dolu olan mağara -son baharda- bu dönemde içerisinde 3-5 mt derinliklerde havuzlar mevcut olduğu görüldü.
Mağara içerisinde güzel bir faaliyet oldu
emeği geçen ekip arkadaşlarımıza teşekkür ederiz denildi.
TAHİN-PEKMEZ MAĞARASI
Ekip mağarada su içerisinde kış günü yürümenin ve su altı dalgıçlığın gereği olarak vücut direncini artırmak amacıyla keşif öncesi tahin ile pekmez karışımı yemek gerektiği kanaatine vardıkları için, tahin pekmez yedikten sonra su altı keşife başladıkları için homurlu su kaynağının
Mağara adını Tahin-Pekmez Mağarası olarak belirlemişler.
Ekibe gayretlerinden dolayı teşekkür ederiz. Mağara ile ilgili yayın hazırlandıktan sonra da paylaşmak dileği ile.






























