Dünyanın önde gelen araştırma şirketlerinden Ipsos'ungerçekleştirdiği GÜNDEME DAİR araştırmaları ve ülkemizin de dahil olduğu 30 ülkede elde edilen global verilerin yer aldığı 2024 EĞİTİM MONİTÖRÜ bulgularını içeren bu dosyada neler var;
· Ülkelerortalamasınabakıldığındaeğitiminkalitesikonusundatoplumlar ne düşünüyor ?
· Memnuniyetdurumlarınedir ?
· Bu sene eğitiminkalitesikonusunda en mutluolanülkehangisi ?
· Türkiye'deeğitimmemnuniyeti ile ilgilibulgularnasıl ?Geçenyılagörenasıldeğişiklikler var ?
· Ipsos EğitimMonitörü 2024 araştırmasınagöre 30 ülkearasındaeğitimkonusunda en olumsuzgörüşbildirenikiülkedenbirihangiülke ?
· Bireylerbugününeğitimkalitesininkendidönemleriniilekarşılaştırdıklarındanasılbuluyor?
· Üniversiteeğitiminingençlerigelecektekikariyerlerinehazırlamakonusundagörüşlernasıl?
· Ülkemizdekieğitimeyöneliksorgulanan her konudatoplumunyarısınıngörüşüolumlu mu /olumsuz mu?
· Okulmasraflarınınbütçelerizorladımı?
· Geçenseneilekarşılaştırıldığındaveliler ne dedi?
· Eğitimmasraflarıiçindeençokharcamayapılankalemlerhangileri?
· Ebeveynlerokulmasraflarındakısıtlamayapmakzorundakaldımı?
· Geçenseneilebusenearasındakısıtlamayapılankonularınbaşındagelenne?gibikonulardaverilenyanıt, tutumvedavranışlarayönlikbulgularyeralmaktadır.
ÜLKEMİZDE EĞİTİMİN KALİTESİ NASIL ? Ülkeler ortalamasına bakıldığında eğitimin kalitesi konusunda toplumların mutlu olmadığı görülüyor. Singapur bu sene de eğitimin kalitesi konusunda en mutlu olan ülke. Türkiye’de ise bireylerin sadece %13’ü eğitimin kalitesinden memnun. Bu oran 2023 yılında %18’di. Ülkemizde eğitimden memnun olmayanların oranı ise geçen seneye göre 3 puan artarak %64 seviyesine ulaşmış ve 30 ülke arasında en olumsuz görüş bildiren 2 ülkeden biri.
EĞİTİM KALİTESİ GEÇMİŞLE GÜNÜMÜZ KAARŞILAŞTIRLDIĞINDA DEĞERLENDİRMELER NASIL? Ülkeler ortalamasına bakıldığında bireyler bugünün eğitim kalitesinin kendi dönemlerine göre daha kötü olduğu görüşünde. Türkiye’de de durum farklı değil. Ancak Türkiye’de bugünkü eğitimin daha kötü olduğunu düşünenlerin oranı ülkeler ortalamasının üzerinde hem de geçen seneye göre 5 puan daha yüksek (2024-%65vs 2023-%60). Bugünkü eğitimin daha iyi olduğunu düşünenlerin oranı ise %20.
ÜNİVERSİTE EĞİTMİNİN GENÇLERİ GELECEKTEKİ KARİYERİNE HAZIRLAYABİLİYOR MU? Üniversiteeğitiminingençlerigelecektekikariyerlerinehazırlamakonusundaülkelerinyarısıolumlugörüşbildirirkenülkemizdebuoransadece %32. Her 10 kişiden 7’si isebugörüşekatılmadığını, üniversiteeğitiminingençleringelecektekikariyerlerinehazırlamadığınıdüşünüyor.
EĞİTİME YÖNELİK HER KONUDA BİLDİRİLEN GÖRÜŞLERDE GENEL ORTALAM NASIL? Ülkemizdekieğitimeyöneliksorgulanan her konudatoplumunenazyarısıolumsuzgörüşbildiriyor.
OKUL MASRAFLARI YÜZÜNDEN ZORLANILIYOR MU? Geçensenelerilekarşılaştırıldığındaokulmasraflarınınbütçeleriniçokzorladığınısöyleyenlerinoranıazalmışgibigözükse de toplamda her 10 kişiden 9’u okulmasraflarıyüzündenzorlanıyor.
BÜTÇEYİ EN ÇOK ZORLAYAN HARCAMA KALEMLERİ NE?... Kırtasiyemasraflarıveokuliçinkıyafetayakkabıyineençokyapılanharcamakalemleri.
BU SENEKİ OKULMASRAFLARINDA HERHANGİ BİR KSITLAMA YAPILDI MI?Ebeveylerin %61’i okulmasraflarındageçtiğimizseneolduğugibi bu sene de kısıtlamayapmakzorundakalmış. Geçenseneninkıyafetlerinikullanmak, kırtasiyegiderleriniazaltmayaçalışmakyapılankısıtlamalarınbaşındageliyor.
GENEL HARCAMALARDA KISTLAMAYA GİDİLDİĞİNDE GEÇEN YILDAN FARKLI OLAN NE?Geçensene de olduğugibiebeveynlerokulmasraflarınınyanısıragenelharcamalarını da kısmayadevamediyorlar. Geçensenedenfarklıolarakbusenegiyimvemutfakmasraflarındadahaçokkısıtlamayagidilmiş.
IPSOS TÜRKİYE CEO’SU SİDAR GEDİK VERİLERİ ŞÖYLE YORUMLADI;
“ Ipsos’un 30 ülkedegerçekleştirdiğiEğitimMonitörüAraştırması’nınsonuçlarınagöretoplumlargenelolarakeğitiminkalitesindenmemnundeğil. Singapurbiröncekiseneolduğugibibusene de eğitiminkalitesikonusundaenmutluolanülke. 30 ülkearasındaenolumsuzgörüşbildiren 2 ülke Türkiye veMacaristan. Ülkemizdebireylerin 10 kişidenaltısıeğitiminkalitesindenmemnunolmadığınıbelirtiyor.
Araştırmanınyapıldığıülkelerinbüyükçoğunluğundabireyler, bugününeğitimkalitesininkendidönemlerinekıyasladahakötüolduğugörüşünde. Türkiye’deisebugörüşdaha da güçlü: Her 10 kişiden 6’sı eğitimineskiyekıyaslagerilediğinidüşünüyor.
Gençlerinişhayatınaadımatmadanönceki son duraklarıolanüniversitelerkonusunda da görüşlerfarklılaşıyor. Üniversitelerdekieğitiminingençlerikariyerlerinehazırlamakonusundaülkelerinyarısıolumlugörüşbildiriyor. Türkiye’de her 10 kişidenüçübugörüşekatıldığını, üniversiteeğitiminingençleringelecektekikariyerlerinehazırladığınıdüşünüyor.
Ülkemizdeeğitimileilgilikonuştuğumuzönceliklikonulardanbiri de giderekartaneğitimmasrafları. Her yılsonbahardaokullarınaçılmasıylabirlikte, bumasraflarailebütçelerindeönemlibiryerkaplıyorvebu durum hemenhemen her aileyiolumsuzetkiliyor. GündemeDairaraştırmamızınsonuçlarınagörevelilerinbüyükçoğunluğu, okulgiderlerindekiartışınkendileriniazya da çokzorlandığınıifadeediyor. Bu yıl, her 10 velidenaltısıçokzorlandığınıifadeetmiş.
En yüksekgiderkalemleriarasındakırtasiye, okulkıyafetleriveayakkabıharcamalarıöneçıkıyor. Her 10 ebeveyndenaltısıgeçtiğimizseneolduğugibibusene de okulmasraflarındakısıtlamayapmakzorundakaldığınıbelirtiyor. Bir öncekiseneninkıyafetlerinikullanmakvekırtasiyegiderleriniazaltmakyapılankısıtlamalarınbaşındageliyor. Aileler, artaneğitimmasraflarınedeniylediğerharcamalarındanfedakarlıkyapmakzorundakalıyor. Normaldedışarıdayeme-içme, eğlencevegiyimgibiertelenebilirharcamalardakısıtlamalaragidilir. Ancakbuyıl, öncekiyıllardanfarklıolarakgiyimvemutfakmasraflarındangeçtiğimizyılagöredahafazlakısıtlamayapıldığıdikkatçekiyor. Eğitimmasraflarınınyanısıraönümüzdekidönemdeeklenenısınmagiderleriylebirlikte, zorlayıcıbirkışbizleribekliyor.”
ARAŞTIRMA KÜNYESİ
Bu dosyadapaylaşılanverivebulgular Ipsos tarafındangerçekleştirilenGündemeDairve Ipsos 2024 EğitimMonitörüaraştırmalarındanderlenmiştir.
- Ipsos GÜNDEME DAİR: Araştırma 18 yaşüstü İBBS 1 düzeyinde Türkiye temsilihaftalık 400 bireyile online anketyöntemi (CAWI) üzerindengerçekleştirilmiştir. 26 Ağustos- 5 Eylültarihlerigenelkitleile 800, çocuğuokulagiden 296 ebeveynilegörüşülmüştür.
- 2024 EĞİTİM MONİTÖRÜ: 21 Haziran– 5 Temmuz 2024tarihleri arasındaJaponya’da 2000, AlmanyaveBrezilya’da 1500, Avustralya, Kanada, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanyaveAmerika’da 1000, Arjantin, Belçika, Şili, Kolombiya, Macaristan, Endonezya, İrlanda, Malezya, Meksika, Hollanda, Hindistan, Peru, Polonya, Romanya, Singapur, Güney Afrika, Güney Kore, İsveç, TaylandveTürkiye’de 500 kişiilegörüşülmüştür. Toplamörneklem 23.754 kişidir.
IPSOS HAKKINDA
90 ülkede 18 binden fazla çalışanı olan Ipsos, dünyanın üçüncü en büyük Türkiye’nin ise en büyük araştırma firmasıdır.Vatandaşların, tüketicilerin, hastaların, müşterilerin veya çalışanların davranışlarına, düşüncelerine ve motivasyonlarına dönük güçlü içgörüler ve gerçek bir anlayış sunmak üzere; tutkulu araştırmacılarımız, analistlerimiz ve bilim insanlarımızla birlikte benzeri olmayan bir uzmanlıklar yapısı geliştirdik. 75 farklı iş çözümümüz; çeşitli anketlere, sosyal medya izlemelerine, kalitatif veya gözlemsel tekniklere dayanmaktadır.Sloganımız olan “Game Changers”; hızla değişen dünyada kendilerinden emin bir şekilde ilerlemelerinde 5,000 müşterimizin yanında olma tutkumuzu özetlemektedir.
1975 yılında Fransa’da kurulan Ipsos, 1 Temmuz 1999’dan beri Paris Euronext Borsası’na kotedir. Şirket, SBF 120 ve Mid-60 endeksi kapsamındadır ve DeferredSettlement Service (SRD) için uygundur.
ISIN Kodu FR0000073298, Reuters ISOS.PA, Bloomberg IPS:FP
www.ipsos.com/t