EKONOMİ
Giriş Tarihi : 16-09-2024 21:39

KERPİCİ BİR DÜNYA MARKASI YAPABİLİRİZ

KERPİCİ BİR DÜNYA MARKASI YAPABİLİRİZ

Unesco Kerpiç yapılar Bilim Kurulu üyesi ve kerpiç ev duayeni Prof. Dr. Bilge Işık; doğal yaşamın ve doğal hayatın, doğal bir ev ile başlayacağını belirtti.

Prof. Dr. Bilge Işık; Kerpiç’in uzun ömürlü, depreme dayanıklı, ekolojik bir malzeme olduğuna dikkat çekerek “Dünya tarihinde en çok kullanılan yapı malzemesi kerpiçtir” dedi. 

Ekolojik yapı malzemelerinin önemi her geçen gün artarken, yaklaşık 40 yıldır kerpiç üzerine çalışan Prof. Dr. Bilge Işık’ın yıllardır sürdürdüğü çalışmalarda “Yeni sistem ile hızlı teknik üzerine çalışıyoruz..
 Biz bir saatte 3 metreküp, 5 metreküp bina yapıyoruz. Kısmen de olsa kerpiçte endüstrileşebilir bir malzeme ve onun için uğraşıyoruz “diyerek bugün kerpicin çok daha hızlı ve güvenilir biçimde inşa edilmesini sağlıyor.

Doğal hayata doğru yolculuğunuzda, uygulaması kolay ve hızlı, sağlığınıza yararlı ve çevreye saygılı Dünya tarihinde en çok kullanılan yapı malzemesi kerpiç olduğuna dikkat çeken Isık, “Küresel ısınmaya karşı Birleşmiş Milletlerin “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” ne uygun kerpici üreterek marka olabiliriz.

 Kerpicin diğer ülkelerde kullanımına yönelik olarak da Fransa, Kanada, Avustralya başta olmak üzere, dünya ülkeleri prestij yapılarını kerpiç ile inşa ediyor. Ünlü isimlerin ve bazı kamu binalarının kerpici kullanarak prestijli yapılar inşa etmesi çok yararlı olur.

 Böylelikle insanlar kerpiç inşaatların yeni teknolojilerini de tanımış olurlar” dedi.
12-14 Eylül 2024 tarihleri arasında Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ev sahipliğindeki 11. Uluslararası Kerpiç Konferansı‘nın çalıştay ve teknik gezi kısmı, Develi ilkesinin Zile mahallesinde gerçekleştirildi. 

Zile’de temmuz ayından beri geleneksel yöntemle inşa edilen, Aydan Özkan ev sahipliğinde tamamlanan “Kerpiçhanem” projesi uygulama alanında konuşan Prof. Dr. Bilge Işık, çalıştay sürecinde özellikle yeni nesil kerpiç uygulamasına dikkat çekerek geleneksel yöntem ile hazırlanan bu yapının, bilimsel anlatım ve atölye ile çok daha kısa sürede ve daha az iş gücüne ihtiyaç duyarak yapılacağını vurguladı.

 Işık, “toprak ağırlığına, %5 kireç, %10 alçı ve yaygın bir şekilde damlatılan su” şeklinde reçetesini verdiği yeni nesil kerpiç (Alker) uygulamasını çalıştay süresince uygulamalı olarak katılımcılara aktardı.
    
Öğrencilerin ve tüm katılımcıların birebir olarak uygulamaya dahil edildiği ve seri bir şekilde hazırladığı bu karışım, hafif nemli halde iken Peri kalıp firması tarafından sağlanan inşaat kalıpları içerisine dökülerek 20 dakikalık bir tokmaklama sürecine tabi tutuldu ve 60 x 60 x 45 cm boyutlarında bir oturma elemanı meydana getirildi.

 Işık, ayrıca yapılan bu oturma elemanın bir deneme ürünü olduğunu, uygulamanın tekrarlanma sıklığı ile orantılı olarak pratiklik kazanılacağını belirttikten sonra, alanda uygulamasına başlanan 2. yapının, 50 cm kalınlığındaki perde panel kalıp sistemi ile 6x5 metre genişliğinde çağdaş yöntemle inşa edileceğine dikkat çekti. 

Derleyen: Dr. Öğr. Üyesi Gözde Kuzu Dinçbaş. NNY Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölüm Başkan Yardımcısı

Nezir Ötegen.16.9.2024, Develi

AdminAdmin