YEREL
Giriş Tarihi : 20-07-2024 18:31   Güncelleme : 21-07-2024 11:20

YENİ UFUKLAR DERNEĞİ KlBRlS ZAFERİNİN 50. YlLlNDA KARTAL ŞEHİTLİĞİNDE BULUŞTU

YENİ UFUKLAR DERNEĞİ KlBRlS ZAFERİNİN 50. YlLlNDA KARTAL ŞEHİTLİĞİNDE BULUŞTU

Yeni Ufuklar Derneği ailesi mensupları Kıbrıs Barış Harekatının 50.yıl dönemi münasebetiyle 20 Temmuz Cumartesi Günü Saat 13.00'te Kartal Şehitliğinde basın bildirisini okudu ve şehitlerimiz için kuran tilaveti ve dua etti.

Kıbrıs harekatının 50.Yıl dönümünde Yeni Ufuklar Derneği olarak Kartal Şehitler Anıtında anma programı düzenledik..
Şehitlerimize rahmet gazilerimize sağlıklı ömürler diliyoruz... #KıbrısTürktürTürkKalacaktır. #YeniUfuklarDerneği

KIBRIS BARIŞ HAREKÂTININ 50. YILDÖNÜMÜ KUTLU OLSUN
Etkinlik kapsamında yapılan basın açıklamasında ise şu ifadelere yer verildi: 
Yeni Ufuklar Derneği tarafından Kıbrıs Barış Harekatının 50.yıl dönemi münasebetiyle yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: 
Türklerin muhteşem yüzyılı olarak adlandırılan 16. yüzyılın ikinci yarısında 1571 yılında Venediklilerden aldığımız Kıbrıs adası, çok yönlü göç ve iskân politikasıyla Türklerin çoğunluğu teşkil ettiği bir barış ve ticaret limanı hâline gelmiştir.307 yıllık Türk hâkimiyetinin ardından 1878 yılında maalesef İngiliz emperyalizmine emanet verilmiş ve 1914 yılında Birinci Dünya Savaşının başlangıcında İngiltere tarafından ilhak edilmiştir. 1923 yılında Lozan Antlaşmasıyla adadaki İngiltere hâkimiyeti kesinleşmiştir.
Ada’daki İngiliz hâkimiyetine rağmen 1930’lu yılların başlarında Kıbrıs’ta yaşayan Rumlar, ENOSİS hayalini dışa vurarak Yunanistan’la birleşme projesini seslendirmeye başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrasında değişen dengelere bağlı olarak Yunanistan’la birleşme çabaları hızlanmış, 1954yılında Kıbrıs’ın selfdeterminasyon yoluyla Yunanistan’a katılması konusu Birleşmiş Milletlere taşınmıştır. Diplomatik girişimleri dikkate alınmayan Yunanistan, 1955 yılında Ada’ya gönderdiği Albay Grivas’a EOKA terör örgütünü kurdurmuş ve şiddet eylemlerini başlatmıştır. Terör ve baskı yüzünden Türkler ile Rumların birlikte yaşadığı 33 köyden Türk göçü başlamıştır. Yunanistan’ın Kıbrıs’ı ilhak planına karşı Türk tarafı Türklerin selfdeterminasyon hakkını gündeme getirmiş, taksim tezini ortaya atmış ve Türk Mukavemet Teşkilatıyla karşı örgütlenmeyi başlatmıştır.
Bu gelişmeler üzerine 11 Şubat 1959’da Türkiye ve Yunanistan temsilcileri Zürih’te bir araya gelmiş ve Londra’da İngiltere’nin de dâhil olduğu görüşmelerle Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde Türk ve Rum taraflarının ortaklığında 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti kurulmuştur. Ancak Yunanistan ve Rum tarafı eşitlik esasına göre kurulan Kıbrıs Cumhuriyetinde Türkleri dışlamaya ve yok saymaya başlayınca tepkiler artmış, 1963 yılında Rum terörü hortlamış ve 21 Aralık günü Kanlı Noel olarak tarihe geçen katliam başlatılmıştır. Ardından Türklerin Ada’dan tümüyle tasfiye edilmesini öngören Akritas Planı devreye sokulmuştur. Yüzden fazla Türk köyü boşaltılmış ve toplam 30 bin Türk yerinden yurdundan edilmiştir. Rumların Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasasını feshetmesiyle yeniden kargaşa dönemi başlamıştır.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi duruma el koyarak 4 Mart 1964’te Ada’ya barış gücü yerleştirmiştir. Ancak Rumlar ve Yunanistan yine rahat durmamış, Kıbrıs’a Yunan askeri çıkarılmış ve gerginlik hızla yükselmeye devam etmiştir. Duruma müdahale etmek için Türkiye 8 Ağustos 1964’te Cengiz Topel komutasında bir hava filosunu Ada’ya göndermiştir. Yerden açılan ateşle uçağı düşen Cengiz Topel, paraşütle atlamayı başarmış ancak Rum çetelerinin eline geçmekten kurtulamamış ve işkenceyle şehit edilmiştir. Adı ve hatırası Türkiye ve Kıbrıs Türklüğünün gönlüne işlemiştir.
1967’de Yunanistan’da askerî cunta yönetime el koyunca Türkiye-Yunanistan görüşmeleri tekrar başlamış, Türkiye’nin garantörlük hakkını kullanarak Ada’ya asker çıkaracağını beyan etmesi üzerine Yunanistan askerini Kıbrıs’tan çekme yoluna gitmiştir.  Ancak Yunanistan destekli Rum terörü durmak bilmemiş, Grivas komutasındaki Rumlar ve Yunan askerleri Türklerin yaşadığı bölgelere saldırılarını artırmışlar ve 20’den fazla Türkü katletmişlerdir. Ada’nın % 3’lük bölümüne hapsedilen Türklere baskı ve zulüm durmak bilmemiştir.
NikosSampson, Yunan cuntasının desteğiyle ENOSİS’i gerçekleştirmek üzere 15 Temmuz 1974’te pasif bulduğu Makarios’a karşı bir ihtilal girişimi başlatmıştır. Durumu takibe alan Türkiye, 20 Temmuz 1974 tarihinde iki gün süren birinci Barış Harekâtı’nı başlatmıştır. Ateşkese rağmen Rum teröristlerin saldırılarına devam etmesi ve Yunanistan’ın uzlaşmaz tutumunu sürdürmesi üzerine 18 Ağustos 1974’te ikinci barış harekâtı gerçekleşmiş ve böylece Ada’nın % 38’lik bölümü kontrol altına alınarak Rumların Ada’yı Türksüzleştirme ve Yunanistan’ın Kıbrıs’ı tümüyle ilhak etme hayallerine son verilmiştir.
Harekât sürecinde 498 askerimiz, 70 mücahidimiz ve 270 sivil soydaşımız şehit olmuş, 2200 askerimiz ve sivil soydaşımız yaralanmıştır. Kıbrıs Rumları ise 4 bin ölü ve 12 bin yaralı vermiştir
Kıbrıs’a havadan indirilen ilk askerî birliğimiz, karargâhı Zincidere’de bulunan Birinci Hava İndirme Tugayımızdır. Bu harekâtla Türkiye Cumhuriyeti ve kahraman ordusu Kıbrıs Türklüğünün varlığını ve birliğini teminat altına almış, zulme ve katliama dur demiştir.
1975’te Kıbrıs Türk Federe Devleti kurulmuş, ancak Rum tarafı ve Yunanistan federatif çözüme yaklaşmayıp Türk varlığını ve haklarını inkâr etme politikalarından vazgeçmeyince, 15 Kasım 1983’te bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilan edilmiştir.
Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yılında Türk Milleti kahraman ordusuna minnettardır. Dönemin yöneticileri Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit’e ve Başbakan Yardımcısı Necmettin Erbakan’a, Kıbrıs davasının liderleri Dr. Fazıl Küçük’e ve Rauf Denktaş’a, ilk havacı şehidimiz Cengiz Topel’e ve tüm şehitlerimize rahmet diliyor, hayatta olan gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.
Yaşasın Türk Milleti, Yaşasın Türk Ordusu, Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti.

AdminAdmin