125 BİN BUZAĞI KÜPELENDİ

EKONOMİ - 17-06-2026 10:17 130 kez okundu.

125 BİN BUZAĞI KÜPELENDİ

HAYVANSAL NUFUS KAYDI-KÜPELEME-
 HAYVANCILIĞIN GELİŞMESİNİN İLK ADIMIDIR. KAYSERİDE BİR BUÇUK YILDA 125 BİN BUZAĞI KÜPELENDİ.

Kayseri'de 2025 yılı içerisinde 16  ilçede 12 teknik personel ve 12 araç ile toplamda 87 bin adet sığır cinsi hayvanların buzağılarına küpe uygulaması 2026 yılı ilk 5 ay içerisinde ise  36.434 adet küpe uygulaması yapılarak son bir buçuk yılda 125 bin buzağıya  küpeleme hizmeti verildiği belirtildi.

Kayseri Damızlık sığır yetiştiricileri Birlik Başkanı Günay Çakı; 10 yıldan beri bu hizmeti saha elemanları ile yürütmekte olduklarını Yeni doğan buzağılar , Kayseri Merkez, Develi, Tomarza, Sarıoğlan ve Bünyan merkezlerdeki büro personellerimize telefonla ya da bizzat gelinerek yeni buzağı doğumları haber verilerek saha elemanları tarafından küpeleme hizmeti verilmektedir dedi.
Çakı sözlerini şöyle sürdürdü; Örneğin, bir çiftlik hayvanı hastalandı diyelim. Bu canlıyı diğerlerinden ayırmak için işaretleme yapmanız gerekebilir. Böyle durumlar için oldukça kullanışlıdır.
Küpeleme hizmeti,  büyükbaş hayvanların yasal olarak kayıt altına alınması, aşı takibinin yapılması ve çiftlik içi verimliliğin izlenmesi, destekleme  amacıyla uygulanan zorunlu bir tanımlama sistemidir. 

Küpeler, hayvanın yaşı, ırkı ve sağlık durumu gibi kritik bilgileri resmi veri tabanlarına bağlar.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlikleri, Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan protokoller çerçevesinde işletmelerdeki büyükbaş (buzağı) küpelendirilmesi, kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınması işlemlerini yürütmektedir Biz de Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak bu hizmetleri vermekteyiz.

Bu hizmet ayrıca, yeni doğan hayvanların Turkvet sistemine işlenmesini ve desteklemelerden yararlanmasını da sağlamaktadır.

Derleyen Nezir Ötegen 17.6. 2026 Develi

DİĞER HABERLER
BÜYÜKKILIÇ’TAN İSO İLK 500’E GİREN KAYSERİ FİRMALARINA TEBRİK

BÜYÜKKILIÇ’TAN İSO İLK 500’E GİREN KAYSERİ FİRMALARINA TEBRİK

17-06-2026 - EKONOMİ

KAYSERİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞİN PAYDAŞLARINA ERCİYES ZİRVE-1’LE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

KAYSERİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞİN PAYDAŞLARINA ERCİYES ZİRVE-1’LE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

17-06-2026 - EKONOMİ