KÜLTÜREL MİRASIMIZ OLAN ATA TOHUMLARINA KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ SAHİP ÇIKIYOR

KÜLTÜR - SANAT - 27-04-2023 16:24 622 kez okundu.

KÜLTÜREL MİRASIMIZ OLAN ATA TOHUMLARINA  KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ SAHİP ÇIKIYOR

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ) bünyesinde Türkiye'de ilk olma özelliğine sahip“Ata Tohumu Uygulama ve Araştırma Merkezi”2022 yılında kurularak faaliyetlerine başladı.Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projenin amacıgünümüze kadar ulaşan kültürel miras niteliğindeki ata tohumlarının tespit edilmesi, kayıt altına alınması ve doğal yöntemlerle çoğaltılarak yaygınlaştırılmasını sağlamaktır.

Dünya genelinde gıdaya olan ihtiyaç her geçen gün artarken gıdalarımızın gelmiş olduğu genetik kaynakları daha önemli hale gelmektedir.Modern bitki çeşitleri ve özellikle F1 hibrit çeşitler hızla yaygınlaştığı için üreticiler her yıl düzenli olarak bu tohumları satın almak zorunda kalmaktadırlar. Maalesef yöresel zengin tohum çeşitlerinin yetiştiriciliği zamanla azalmış ve bu değerli yerel kültürel mirasımız olan tohum çeşitliliğimiz kaybolmaya başlamıştır. Ata tohumları olarak adlandırılabilecek olan bu çeşitler, bulundukları bölgelerin iklim ve toprak koşullarına yıllardır uyum sağladıkları, hastalık ve zararlılarına karşı direnç kazandıkları için son derecede değerli genetik kaynaklardır.

Kayseri Üniversitesi tarafından uygulanarak hayata geçirilen Ata Tohumu Uygulama ve Araştırma Merkezi, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı katkısıyla “Kırsal Kalkınmanın Desteklenmesi Mali Destek Programı” kapsamında Develi’de hayata geçirildi. Merkez kapsamında oluşturulan ekip sayesinde yürütülecek faaliyetler ile teknolojik ve standartlara uygun, sistematik altyapısı oluşturulmuş, sürdürülebilir bir yapı oluşturulmuştur. Ata Tohumu Uygulama ve Araştırma Merkezi ile gün geçtikçe varlıkları azalan yerel sebze tohumlarının toplanması, morfolojik ve moleküler karakterizasyonları, rejenerasyonu, muhafazası ve yeniden üretime kazandırılması hedeflenmektedir.

Proje kapsamında kurulan seralarda yetiştirilen fideler çiftçilere dağıtılarak ata tohumlarımızın korunmasına katkı sağlanıyor. Ata Tohumu Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin hedefi ise daha çok ata tohumu tespiti yaparak bu çeşitliliğin korunmasına katkı sağlamak ve sonrasında ise çiftçiler arasında bu yerel türlerin yaygınlaştırılmasını sağlamaktır. Ayrıca proje kapsamında tohum canlılık ve çimlendirme testlerinin yürütüleceği bir laboratuvar kurulmuştur. Bu laboratuvarda ise tohum kaliteleri ve bu tohumların çimlenme başarıları incelenebilmektedir.

DİĞER HABERLER
SAHNEDE 54 YILI GERİDE BIRAKAN ‘NEVRA SEREZLİ’YE İSMAİL DÜMBÜLLÜ ÖDÜLÜ VERİLDİ

SAHNEDE 54 YILI GERİDE BIRAKAN ‘NEVRA SEREZLİ’YE İSMAİL DÜMBÜLLÜ ÖDÜLÜ VERİLDİ

28-03-2024 - KÜLTÜR - SANAT

TALAS'TA MEHMET KEMİKSİZ GÖNÜLLERE DOKUNDU

TALAS'TA MEHMET KEMİKSİZ GÖNÜLLERE DOKUNDU

24-03-2024 - KÜLTÜR - SANAT