TYB UNUTULMAZ ŞAHSİYETLER PROGRAMI DEVAM EDİYOR

KÜLTÜR - SANAT - 25-02-2024 12:54 855 kez okundu.

TYB UNUTULMAZ ŞAHSİYETLER PROGRAMI DEVAM EDİYOR

TYB Salonunda Anadolu’yu İslam yurdu haline getiren Horsan Erenlerinden Mevlana’nın Hocası  Seyyid Burhannettin anlatıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği Kayseri şube başkanı Mehmet Hüsrevoğlu Unutulmaz şahsiyetler proğramında  Mevlana’nın hocası  Seyyid Burhannettin anlattı. Programa şehrimizin tanınmış yazarlarından Mehmet Çayırdağ, Muhsin İlyas Subaşı ve Halit Erkiletlioğlu ve sivil toplum örgütleri başkanları Ahmet Taş, Burhan Karamustafaoğlu, Ünal Tayfur çok sayıda davetli katıldı.
TYB başkanı yazar Mehmet Hüsrevoğlu, "Seyyid Burhaneddin, günümüzde Özbekistan güneyinde Afganistan sınırı üzerinde Tirmiz şehrinin biraz batısında harabeleri kalmış eski Tirmiz şehrinde (H.561/M.1165–6) senesinde doğmuştur
, Seyyid Hasan Tirmizî’nin oğludur (Sahih Ahmed Dede, s. 123). Soyu Hz. Hüseyin’e dayandığından “Seyyid” ve “Hüseynî” nisbelerinin yanı sıra kalplerdeki sırları bilmesi veya Şems-i Tebrîzî’nin Konya’ya gelişini Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’ye önceden haber vermesi dolayısıyla “seyyid-i sırdân”, Mevlânâ tarafından anıldığı üzere “Burhâneddin, burhân-ı dîn, burhân” ve tahkik ehli bir sûfî olduğunu belirten “muhakkik” lakaplarıyla tanınır. Konya’ya çağırdığı, bazı kaynaklarda Konya’ya gelmeden önce Kayseri’ye uğrayıp bir süre şehrin yöneticisi Sâhib İsfahânî’nin evinde kaldığı kaydedilmektedir. Eflâkî,Seyyid Burhâneddin’in, Kayseri’de Sultan Alâeddin Keykubad’ın eşi Mahperi Hatun tarafından yaptırılan Hunand Hatun medresede ders okuttuğunu, Hakırdaklı Camii’nde imamlık yaptığını, istiğrak halinden dolayı namazda uzun müddet durması sebebiyle cemaatten affını isteyerek görevi terkedip cami yanındaki halvethânede inzivaya çekildiğini kaydeder Seyyid Burhâneddin’in vefat tarihi tam olarak tesbit edilememekle birlikte İbtidânâme’de ve Eflâkî’deki bilgilere göre onun Bahâeddin Veled’in vefatından bir yıl sonra Konya’ya geldiği, dokuz yıl burada Mevlânâ’ya şeyhlik yaptığı dikkate alınarak 638 (1241) yılı sonları veya 639 (1241) yılı başlarında Kayseri de öldüğü söylenebilir.” dedi.            Toplu olarak anı fotoğrafı çektirildi.

DİĞER HABERLER
İL MÜDÜRÜ KABAKCI, TEBRİK ETTİ

İL MÜDÜRÜ KABAKCI, TEBRİK ETTİ

28-04-2024 - KÜLTÜR - SANAT

MİMARLAR MİMAR SİNAN'I ANDl

MİMARLAR MİMAR SİNAN'I ANDl

27-04-2024 - KÜLTÜR - SANAT