EĞİTİM
Giriş Tarihi : 19-03-2024 13:36

MESLEKİ EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

MESLEKİ EĞİTİMDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Kayseri Büyükşehir Belediye Bağımsız Başkan Adayı Enver Sungur, Mesleki Eğitimde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri konulu yayınladığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Günümüzde bilgi ve teknolojideki hızlı değişim ve gelişmeler yeni iş sahalarının ve istihdam olanaklarının ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak ülkelerin iş piyasası, ekonomisi, işsizlik oranı ve ulusal kalkınmaları etkilenmiştir. Aynı zamanda, teknolojideki hızlı değişmelerle birlikte iş piyasasında kesin ve köklü dönüşümler yaşanmış, iş becerileri ve meslekler de çok hareketli bir yapı halini almaya başlamıştır. Bu sebeple ülkeler gelişen dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmek, teknolojik gelişmelere ayak uydurmak ve ekonomik kalkınmayı sürdürmek için sadece coğrafi konumları veya yer altı, yer üstü kaynakları ile değil; yetişmiş, nitelikli ve donanımlı insan gücüyle de ön plana çıkmak durumundadır. Gömleksiz ve Erten ülkeler iş piyasasının ihtiyacı olan, nitelikte ve kalitede, ara personel ihtiyacını karşılayacak, insan iş gücü kaynağını yetiştirecek, endüstriyel teknolojiye uyum sağlayabilecek ya da yeni teknolojiler üretebilecek iş gücünü oluşturmak için iyi bir mesleki eğitim sistemine ihtiyaç duymaktadır. Mesleki eğitim, sanayi sektöründeki devrim sonrası, değişen iş piyasasının ihtiyacı olan insan kaynağını eğitmek ve ekonomik olarak gelişmek için geleneksel eğitimden farklı olarak geliştirilmiş müfredat ve öğrenme programlarını kullanan bir eğitim kurumu olduğunu hatırlamamız gerekiyor.

Son yıllarda teknolojideki hızlı ilerlemeler iş ve hizmet sektöründe nitelikli elemana olan ihtiyacı arttırmıştır. Bu da iş piyasasına ara eleman yetiştiren mesleki eğitimin, ülkelerin gelişim ve ilerlemelerinde ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır.  Türkiye’de ve ilimizde mesleki eğitimde yaşanan sorunları ortaya koymak ve olası çözümler hızla devreye almak zorundayız.  

Mesleki eğitimde yaşanan sorunları öğrenci kaynaklı, veli kaynaklı, öğretmen kaynaklı, eğitim uygulamaları kaynaklı, fiziki ve donanım kaynaklı ve işletme kaynaklı temalar olarak söyleyebilirim.  Şu şekilde de açıklanabilir. Meslek Liselerine başarısız öğrencilerin gelmesi, mezun olduğu alanda çalışmak istememesi, işletmelerde uyum sorunu ve devamsızlık, ilgisiz veli, tecrübe eksikliği, motivasyon eksikliği, stajın yetersiz olması, iş alanı olmayan yerlerde program açılması, temrinlik malzeme eksikliği, fiziki planlama yanlışlıkları ve işverenin olumsuz tutumu şeklinde açıkça sıralayabiliriz.  Çözümler noktasında;  Öğrenciler sınavla alınma konusu değerlendirilmeli, mühendislik alımlarında meslek liselerine öncelik tanınmalı, mezunlar takip edilmeli, işbirliği arttırılmalı, tanıtımlar yapılmalı, mesleki gelişim eğitimleri yapılmalı, staj süreleri uzatılmalı, mesleki eğitimden anlayan yöneticiler atanmalı, meslek derslerinin sayısı arttırılmalı, işletmeler ekonomik destek ve donanım desteği sağlamalı, devlet desteği arttırılmalı, meslek odalarıyla ve işletmelerle işbirliği yapılmalı, bölgelerde proje okulları açılmalı ve kariyer basamakları oluşturulmalı gibi daha da çözüm önerilerini sıralayabiliriz.  Sonuç olarak mesleki eğitim dinamik bir yapıya sahip olduğundan sürekli olarak değişim göstermektedir. Türkiye’de yıllarca mesleki eğitimin geliştirmesi yönünde politikalar izlenmiş olsa da günümüzde hala meslek eğitimi veren okulların ve mesleki eğitim kurumlarının birtakım sorunlar yaşadığı ve bu sorunların istihdamı arttırmak ve güçlü bir ekonomiye sahip olabilmek için ivedilikle çözülmesi, desteklenmesi zaruri haldedir. Bu konuda çözüm süreci içerisinde yer alacak bütün kurum ve kuruluşları göreve davet ediyorum. Bu sebepten dolayı, yerelde ilimizde bulunan mesleki liselerimize,  diğer okullarımıza  nazaran “İlkokul’dan Üniversiteye” vereceğimiz desteklere daha fazla yoğunlaşacağımızı söylemek isterim. Saygılarımla.

AdminAdmin