EĞİTİM
Giriş Tarihi : 03-08-2023 15:11   Güncelleme : 03-08-2023 15:16

MİMARLAR ODASI BAŞKANI ER’DEN YENİ MEZUNLARA: “HATAY'DAN KAHRAMANMARAŞ'TAN, ADIYAMAN'DAN, MALATYA'DAN BİRER ACI TABLO KALSIN HAFIZANIZDA…”

MİMARLAR ODASI BAŞKANI ER’DEN YENİ MEZUNLARA: “HATAY'DAN KAHRAMANMARAŞ'TAN, ADIYAMAN'DAN, MALATYA'DAN BİRER ACI TABLO KALSIN HAFIZANIZDA…”

Mimarlar odası başkanı Murtaza Er ÜRÜ’de gerçekleştirilen mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada yeni mezunları tarihi uyarılarda bulundu:

Sözlerime önce bu yıl yaşadığımız 6 şubat depremlerinde hayatını kaybeden insanlarımızı bir kez daha saygı ve rahmetle anarak başlamak istiyorum. Bu büyük felaket hepimize yaptığımız işin, icra ettiğimiz mesleğin, planlamanın, projelendirme süreçlerinin, denetimin ne denli önemi olduğunu bir kez daha gösterdi.

Şüphesiz bu süreç, deprem-yapı-mimar ilişkisinde, yapı oluşturma sürecinde; devreye giren kişi, kurum ve yönetmeliklerin mesleki etik, sorumluluklar ve denetim açısından yeniden sorgulandığı yeni bir dönüm noktasının başlangıcı olacaktır.

Deprem bilinci, mimar ve mühendisler, üreticiler, kullanıcılar açısından bir kez daha kazanılmaya ve kazandırılmaya çalışılmaktadır. Bu konuda üzerimize düşen sorumluluğu hep beraber fazlasıyla  hissettik. Bu sorumluluğun gereği olarak her zamankinden daha fazla çalışarak, farkındalık yaratmaktan öte yapım sürecinin diğer paydaşlarını ne kadar eğitmemiz gerektiğini gördük.

Bu konuda hepimizin çalışma motivasyonumuzu sağlayacak, deprem bölgesinden hafızamızda yer eden unutamayacağımız birer acı tablo kalmıştır diye düşünüyorum. Sizlere tavsiyemde bu mesleği uzun yıllar yapacağınızı düşünerek Hatay dan Kahramanmaraştan, Adıyamandan, Malatyadan birer tablo kalsın hafızanızda…

Sevgili arkadaşlar,

Bu sorumluluk ve bilinçle Bugünden itibaren hepiniz mimarlık fakültesi diplomasına sahip birer birey olarak topluma katılacaksınız. Üniversite eğitiminiz sonucundaki kariyer yolculuğunuzda başarılı olmak için gerekli birçok bilgiye artık sahipsiniz. Ancak “mimarlık” mesleği hiçbir zaman “ben oldum” denilebilecek bir meslek grubu değildir.Uğur Tanyeli hocanın uzunca cümlelerinin sonunda  “Mimarlık, yalnızca mimarlık yapılarak öğrenilebilir.” Sözü Foster’ın “mimarlıkta öğrenmek hiç bitmiyor”  sözü aslında mücadelenin başında olduğumuza işaret gibidir. Dolayısıyla bugün sadece lisans eğitiminiz tamamlanıyor ancak sizler mimarlık adına öğrenmeye ve yetkinlik kazanmaya devam edeceksiniz. Devam edecek olan bu öğrenme sürecinde okuldan size kalan en önemli güç mesleğimizin ilkeleri ve etik değerleri olacaktır. İçerisinde bulunduğumuz zamanlarda mesleğimizin en büyük sorunlarının bu ilke ve etik değerlerden uzaklaşmaya başladığımızda ortaya çıktığını anlayacaksınız. Mimarlar odasının bu ilkelerin kaybolmaması adına verdiği mücadelede sizlere her zaman ihtiyacı olacaktır. Zira her zamankinden daha fazla birlik, beraberlik ve dayanışmaya ihtiyacımız var. Bu nedenle bugün mezun olan tüm meslektaşlarımızı ilk iş olarak Mimarlar odası binalarına davet ediyorum. Her defasında yeniden başlayabileceğiniz umutlu ve keyifli mesleğimizi hep beraber ifa edelim.

Son olarak;

Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mimarlık ve şehir bölge planlama mezunlarımızı tebrik ediyorum.Bir teşekkür, Sizlerin bizlerin eğitim hayatımızda çok büyük katkıları olan kıymetli hocalarımıza. Ve belkide bugünün en büyük teşekkürü bu platformda birer gurur kaynağı olan, birer hikayesi olan,  Mustafa Kemal Atatürkün Cumhuriyetin kuruluşundan sonra muasır medeniyetler seviyesi diye önümüze hedef koyduğu ufkun gereği olarak ilkokul 1. Sınıftan bugün burada lisans diploması alıncaya kadar geçen süreçte  olağan üstü çaba ve fedakarlık gösteren kıymetli ailelerinize... Teşekkür ederiz efendim,  gururunuzu mutluluğunuzu paylaşıyorum. Hepinize saygılar sunuyorum.

 

 

 

 

AdminAdmin