https://www.kayserihakimiyet2000.com/files/uploads/user/d2a7069e603da0c9e813ce0c6a376d10-acc3834ec7422418280d.jpg
HASAN ÇİFTÇİ

8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

07-03-2024 11:21 805 kez okundu.

8 Martta her yıl kutlanan dünya kadınlar günü Birleşmiş milletler tarafından belirlenmiş bir gündür.   Kadınların sosyal ve siyasi, ekonomi bilincinin gelişmesi sosyal başarılarının kutlanmasıdır.

8 Mart 1857 tarihinde New York’da kırk bin dokuma işçisi kadının görev sonucu çıkan arbedede yüz yirmi kadın işçinin ölümü ile neticelendiği. 26-27 Ağustos 1910 yılında Danimarka Kopenhag şehrinde uluslar arası sosyalist kadınlar toplantısında New York kendinde ölen yüz yirmi kadın anısına 8 Mart Dünya Kadınlar günü kabul edilmiştir.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü( Emekçi Kadınlar günü) olarak 1921 yılında kutlanmaya başlandı. 1921 yılından beri kutladığımız 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Osmanlı Devletine göre hayli ilerleme kat etmişse de günümüzde bir gerileme başlamıştır.

Şubat 2024 de 36 kadın 2022 yılında 334, 2023 de 205  kadın kocaları ve yakınları tarafından vahşice öldürülmüştür.

Kadınlarımızı seviyoruz, dışlıyoruz, dövüyoruz, öldürüyoruz.

Bazı düşüncelere göre kız öğrenci erkek öğrenci aynı yerde kalıyor yapımıza ters.

“Kürtaj cinayet, sezeryane hayır, kadına şiddet abartılıyor, üç çocuk değil dört çocuk, flört fahişeliktir, hamile kadının sokağa çıkması terbiyesizliktir, kadın tecavüzcüsü ile evlendirilmelidir.”

Ben bu evin kralıyım erkek istediğini yapar erkek haklıdır.

Sen karışma sen bilmezsin sen bu işe karışma ben iyisini bilirim.

Yersin sopayı kafamı kızdırma.

Sinemaya gittiği için bir kız yakınları tarafından öldürülmüşse de para ile satılmışsa berdel beşik kertmesi yapılıyorsa Özgecan’ı unutmadık hala Özgecanları öldürüyorsak. Buda milat olmadı.

Türbanlı  türbansız kız, kadın, dindar, dinsiz, çocuklu çocuksuz, namuslu, namusuz, mini etekli, dudağı rujlu, açık saçık, şalvarlı çarlı, cadı, arsız, yüzsüz, uğursuz kadın şeytan kadın diye Türkiye de kadına hoyratça davranılmakta biz bunların hala dedikodusunu yapıyoruz.

İsmet Paşa ve 161 arkadaşının vermiş olduğu önerge ile Türk kadınına 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkı verilmiş 18 kadın milletvekili meclise girmiş Türk kadını Avrupa ülkelerinden önce sahip olmuş.

Çünkü o gün Atatürk vardı.

Atatürk’ün kadın hakkında ki düşünceleri dünyaya tez olmuş ulusun yarısı erkekse yarısı da kadınlardır.

Yıllardır ezilmiş eziyet çekmiş kadınlarımız ulusal eğitimden sonra ulusumuzun yarısı karanlıktan kurtulmuş ışığa aydınlığa güneşe ulaşmıştır. Kadın hakları inkılabı kadınların değil küçüğünden büyüğüne erkeğinden kadınından Türk ulusunun gericilikten kurtulmasıdır.

Uzay çağında var olmak için Atatürk’ün açtığı yolda yürümeliyiz eğitim devletin elinde olmalı merdiven altında cemaatlerin eğitimine son verilmelidir.

Türk kadını balkan savaşlarında ve milli mücadelede düşman süngüsüne mermisine göğsünü germiş yaralı askerlerin tedavisine koşmuş tarlasını toprağını işlemiş cepheye cephane taşımış kucağında yavrusu ile kış kar soğuk dinlememiş milli mücadele yıllarında kadın cemiyetleri kurulmuş bu cemiyetler Mustafa Kemal Paşa ile devamlı irtibat sağlamış milli mücadele de miting yapmışlar başta Halide Edip, Meliha Hanım, Sebahat Zeliha Hanım, Nakiye Hanım, Münevver Saime Hanım, Şükufe Nihal Hanım bu hanımlar öyle vatan sevgisi ile konuşmalar yapmışlar. Bunlar hakkında tutuklama emri çıkarılmış çoğu Anadolu’ya kaçarak milli mücadeleye katılmışlardır.

Bu hanımlar okumuş ve öğrencilerdi.

Türk kadınları çalışkan, cefakardır.

Mustafa Kemal Paşa Türk kadınına önem vermiştir.

Onları toplumun önüne çıkarmıştır.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kadınlarımıza kutlu olsun.