KÜLTÜR - SANAT
Giriş Tarihi : 09-11-2023 21:42   Güncelleme : 09-11-2023 23:22

BİR KİTAP: KAYSERİ! KAYSERİ! (ABDULLAH SATOĞLU)

BİR KİTAP: KAYSERİ! KAYSERİ! (ABDULLAH SATOĞLU)

BİR KİTAP:

KAYSERİ! KAYSERİ!    
(Abdullah Satoğlu)     
^^^^^^^^^^^^^^^^

Ali Rıza Navruz

Bir sanatçı için yaşadığı coğrafya, biraz küçük anlamıyla şehir, ondan da dar anlamıyla semt; o sanatçının içsel duygularını tamamlayan bir gözlem evidir denebilir. Diğer bir ifade ile sanatçının ortaya çıkarmış olduğu esere vermiş olduğu makam'ın adıdır. Sanatçı yaşamış olduğu çevrenin, mekânın çeşitli kaynaklarında beslenemiyorsa ortaya çıkarmış olduğu ürün sadece bir ütopik duyuş olarak sırıtıp durur okuyucusunun karşısında. 

Bu önemli durumdan bahisle diyebiliyoruz ki; sanatçıların eserlerine yansıyan; dostluk, sevgi, aşk, hasretlik, gurbetlik, vatan sevgisi gibi kavramlar, sadece bireysel ilişkiler yerine yaşanılan çevrenin değerlerine bağlı bir davranış bütünü olarak yansımıştır diyebiliyoruz rahatlıkla…

Şehir deyince; yerli ahalisi olmasam da, şehrim Kayseri gelir aklıma ilk önce! Şehrimizin Lâle şairi, araştırmacı yazar, üstelik gazeteci büyüğümüz Sayın Abdullah Satoğlu'nun da aklından hiç çıkmamış ki bu şehir KAYSERİ! KAYSERİ! ismi ile bir kitap yayınlamış kısa zaman önce (2023) Eser 394 sayfa olarak AKÇAĞ yayınlarından çıkmıştır. Bu harika eser 127 adet kaynakla da zenginleştirilmiştir.

Kitaba göz attığımızda neler görmüyoruz ki! Kayserimizin tarihi konumundan hareketle yola çıkılmış öncelikle. Sonrasında şehrin Kültür Dünyasına ışık tutmuş inceden inceye. Şehrimizde yaşayıp da vefat etmiş olan mânevi mimarlarından söz edilmiş usul usul… Kayseri'de yaşanan Ermeni olayları atlanmamış bir yerde. Pastırmacılık, debbağlık ve bunların yanında nice değerlere de yer verilmiş. Sanayi dendi mi akla gelen Sakıp Sabancı, Kadir Has, Nuh Naci Bey, gibi sanayicilerimizi rahmetle anmış yazarımız. Bütün bunların yanında yaşamış bulunduğu olaylarla ilgili anılara geniş yer ayırmış kitapta. Edebiyat ise sedirde baş köşede yerini bulmuş diyelim. O dönemin sanatçı kişilerine geniş geniş yer verilmiştir. Kitabımızın içeriğinden uzun uzun bahsetmek istemiyorum ben. Kitabı alın, okuyun ve görün neler var neler!

Bir paragrafçık da olsa, Edebiyat konusunda (Şiir, Roman, Hikaye, Deneme vs.) eserler üretmeye çalışan günümüz sanatçılarından da bahsedilemez miydi diye düşündüm yazımın sonunda… Belki de onu başka bir bahara saklamıştır Sayın Hocam… Gerçi pek çoğunu daha önce yayınladığı Kayseri Ansiklopedisi'ne almış idi… O Ansiklopedi'de bulunan tüm kişiler adına ben kendisine bir kez daha teşekkür ediyorum buradan… 

Türkiye Yazarlar Birliği, İLESAM ve Folklor Araştırmaları Derneği üyesi olan Abdullah Satoğlu,
yazmış bulunduğu şiirlerini; "Bir Demet Lâle", "Lâle Üstüne", "Lâle Bahçelerinde", "Gönlümde Açan Lâleler", "Lâle Devri Masal Gibi" ve "Lâle Lâle", isimli kitaplarında yayınlamış bulunmaktadır. Araştırma kitapları ise oldukça kabarık sayıdadır… 

Bu sene itibariyle 89 yaşını yaşıyor olan Saygıdeğer Şairimize/Yazarımıza Allahtan sağlık ve sıhhatler diliyorum. Ömrü uzun, eserleri daha çok olsun…

AdminAdmin