Toplumsal olarak fayda odaklı ve çözümleyici bir yazı olması temennisiyle bir makaleye daha başlıyoruz. Son yıllarda birden fazla konuda toplumsal travmalar yaşarken ister istemez yine aklımıza neden sorusu gelebilir. Bu neden sorusu da bir yolun başlangıcıdır. Bu yol için ise ya anlam yolu ya da çözüm yolu diyebiliriz. Aynı zamanda bir kurtuluş savaşı yazısı da diyebiliriz bu yazı için.
Bu yazı dünyanın rengine kanıp da hüsran duvarına çarpanlara gelsin. Bu yazı kendim ettim kendim buldum diyenlere gelsin ve bu yazı " söyle suçumuz neydi bizim" diyenlere gelsin. Mazlumlara, mağdurlara ve mahkumlara gelsin bu yazı. Dert deryasında sandal gibi sürüklenenlere gelsin. Yüreğinde bir cehennem taşıyıp o cehennemin verdiği hararet ile tükenenlere gelsin.
Kendimizden yola çıkalım adlı cümleler bütünlüğü huzur, refah ve düzen için kişisel başlangıç amacı güden bir yazıdır. Hani İbrahim Tatlıses bir şarkısında " Ortalık karıştı, düzen bozuldu. Yetiş ya Muhammed, yetiş ya Ali" diyor ya işte bu sözün ana teması bu yazı. İnsanlar bir kurtarıcı beklerken bir kurtarıcı olmaya çalışsın mesajı veren bir yazı bu. Bunun için ise kendimizden yola çıkmamız gerekmez mi?
Öncelikle insan kendini bilmeli, kendisini keşfetmeli ve kendisine gelmek için çaba göstermeli yola çıkmak için. İki soru bu durum için bir anahtar. Bu sorular " Bende ne var" ve " Ben ne yapabilirim" sorusudur. Birçok yazımda eğitim ve bilinç vurgusu yaparken bunun bir keşif ve bir sonuç olduğunu da hatırlatmak isterim. Bunun için ise eğitimle bilinç, bilinç ile girişim sloganı uygun olabilir.
Bir yola çıkmışken de tedbir amaçlı çağın ve mekanın şartlarını bilmek önemlidir. Bu şartlar belki de birçok insana iyiliğin, doğruluğun, ahlakın, erdemlerin, değerlerin, adaletin ne kadar önemli olduğunu hatırlatır. Bu konuda insanların uyanmasını sağlar. Kusursuz ve eksiksiz insanlar olmadığımızı da keşfederken bir önceki cümlede bahsettiğim olgulara sahip olmak için gerekenler nedir diye sorduğumuzda birden fazla cevabı da bulabiliriz. Bir başlangıç olarak bilinç, sonra kararlılık, sonra yönelme adında bir adım, iç disiplin ve içimizde bir kırmızı alarm ya da bir muhafız görevlendirmek uygun olabilir. Bunlardan sonra gelecek olan unsur için girişim tanımı uygun olabilir.
Yaşam için cesaret, yaşam için kararlılık, yaşam için azim, yaşam için fırsatları değerlendirmek de ayrı unsurlar arasında. Bunun için de bir insan için yetenek ve donanım gerekli olabilir. İnsan ilişkilerinde dikkat ve tedbir de önemlidir ki her insan bir değil. Yurt genelinde genel bir dayanışma unsuru mevzu bahis değilken birden fazla grup içinde dayanışma da söz konusu.
Yurdumuzda gruplar, topluluklar, dernekler veya başka topluluk oluşumları insanların kendini göstermesi ve amaçlarına ulaşması için başvurulan yerler arasındadır. Bu unsurlar içinde de bir rekabet, yarış, ringe havlu attırma çabası da birçok ortamda olduğu gibi bazen kendini çok belli ettirmeden gösterebilir. Aynı zamanda büyük bir sınır içinde gruplaşmalar rekabet, mücadele, çatışmayı da doğurabiliyor.
İnsanların kendini göstermesi, bir amaca sahip olması, bir amaç yolunda ilerlemesi, bir amaç doğrultusunda ilerlerken azim, kararlılık, tedbir, yaşadıkların ders alması önemlidir. Bir amaç yolunda ilerlerken o yol üzerinde dikenler, tuzaklar, engeller, şartlar da yol da kendini gösterebilir. Bu yolda olurken fedakarlık da önemli adanmak da önemli. Bu yolda umutsuzluk haram olmalı bir insan için.
Hayat yolunda aşırılık dengeyi bozan bir unsur olurken sonucu da bir bedel olabilir. Dünyanın renklerine kendimizi tamamen bırakmak da bir tuzak olabilir. Her olguda aşırının zarar olduğunu anlayabiliriz belki. Toplum içinde ciddiye alınması gereken bir söz ise " Kendine yapılmasını istemediğini başkasına yapma" sözüdür. Senin canın ve duyguların varsa başkasının da canı ve duyguları vardır. Hayatı bir yol gibi düşünüp doğru yol ise iyilik, doğruluk, adalet, fayda, birlik, beraberlik, dayanışma gibi birden fazla olgunun olduğu yol diyebiliriz. Yolumuzu kaybetmemek temennisi ile bir makaleye daha son veriyorum. Kurtuluş için kendisinden yola çıkanların sayısının artması umuduyla.