14 Mart Tıp Bayramı 1929’dan 1937’ye kadar bu bayram 12 Mayıs günü kutlanırdı. 1976 yılında 14 Mart Tıp Bayramı bir hafta tıp haftası kabul ediliyor. Tıp Bayramı dünyada çeşitli günlerde kutlanıyor.
İstanbul’un işgal edildiği günlerde Tıp öğrencilerinin tepkisi olarak 1919 yılında artık sağlık haftası olarak kutlanmaya başlanıyor.
Yaşadığı kesin olan ilk tıp adamı Aecsulapius’dur. Tıp’ın babası Hipocrates’dir M.Ö 460-450 yılları arasında Kos adasında doğan ve babası da doktor olan Hipokrat’tır. Hipokrat’ın tıpta katkıları ve felsefesi tıp çevrelerince hala kabul görür. Doktorların mezuniyetinde Hipokrat Meslek Yemini ederler. 15-16. YY da tıp eğitimi iyi olmayıp sahte hekimler türemiş bu sahte doktorlar ölümlere sebep olmuşlar. Padişah fermanları çıkarılmışsa da önlenememişlerdir. Şehzade Mehmet Abdullah (1771-1826) Mustafa Behçet Efendi (1774-1834) yılında sahte doktorlardan rahatsız olup tıbbın eğitime girmesini sağlamışlar 3. Selim Rumlara tıp fakültesi kurmalarına müsaade etmiş 1805 yılında o zamanın hekimbaşı Mustafa Behçet Efendi 2. Mahmut zamanında gayretleriyle 14 Mart 1827 de şehzade başında tulumbacılar konağında tıp mektebi açılmış. Eğitim dört yıl olup hocalar tarafından imtihana tabii tutulan yetenekli öğrencilerin askeri hastanelere ve orduya görevlendirilmiştir. Hekim nezaretinde çalışıp bu görevde sonra serbest hekim olarak çalışıyorlar. Tıbbiye 1839 yılında Galatasaray’a taşınmış Mektep-i Tıbbiye Adliye-i Şahane adı verilmiş. Mektebin açılışı Sultan 2. Mahmut tarafından açılmıştır. Sultan 2. Mahmut konuşmasında “Bizler bir taraftan bilgili hekimler yetiştirip orduda ve ülke içinde gerekli görevlerde kullanırken bir taraftan da tıp dilini Türkçeleştirmeye ve gerekli kitapları kendi dilimizde yazmaya dikkat etmeliyiz hekim olarak yabancı ülkelerden neüdüğü belirsiz bir kısım kişilerin yurda gelmesinden ve şuraya buraya sokulmasından hoşnut ve razı değiliz.”
2. Abdülhamit zamanında Haydar Paşa tıbbiye binası yapılmış görkemli bu binaya 6 Kasım 1903 yılında önce askeri sonra sivil tıp öğrencileri taşınmış 1909 yılında iki okul birleşerek tıp fakültesi adını almış.
İlk kutlama İngilizlerin İstanbul’u işgali ile protesto için 14 Mart 1919 da 3. Sınıf öğrencileri Hikmet Boran hocanın öncülüğünde mektebe büyük bir Türk Bayrağı asarlar Çanakkale ve Sarıkamış savaşlarına gönüllü katılan tıp fakültesi öğrencileri geri dönemediğinden çoğunluğunun şehit olduğundan mezunvermez.
Hikmet Boran İstanbul işgalinde aldığı tavrı milli mücadelede göstermiş İstanbul’dan kaçarak Sivas Kongresine tıbbiyeliler adına katılmış. Mustafa Kemal’e karşı şunları söylüyor “Paşam murahhası bulunduğum tıbbiyeliler beni buraya istiklal davamızı başarma yolundaki mesaiye katılma yolunda gönderdiler. Mandayı kabul edemem eğer kabul edecek olanlar varsa bunlar her kim olurlarsa olsunlar şiddetle ret ve tahbih ederiz. Farzı mahal manda fikrini siz kabul ederseniz sizi de reddeder Mustafa Kemal’i vatan kurtarıcısı değil vatan batırıcısı olarak adlandırır ve telin ederiz.”
Mustafa Kemal şu cevabı verir “Arkadaşlar gençliğe bakın Türk milli bünyesindeki asil kanın ifadesine dikkat edin gençler vatanın bütün umut ve istikbali size genç nesillerin anlayışı ve enerjisine bağlanmıştır. Evlat müsterih ol gençlikle iftihar ediyorum ve gençliğe güveniyorum. Biz azınlıkta kalsak bile mandayı kabul etmeyeceği parolamız tektir ve değişmez ya istiklal ya ölüm.”
Hekimler hastanın ümididir ağrıyı dindirmek hastayı iyileştirmek için gayret sarf ederler hekimlik mesleği mesleklerin en iyisi olup altın bileziktir ameliyatlar bir insanlık dehasıdır. Her insana nasip olmaz. Başta hekimlerimiz olmak üzere bütün sağlık görevlilerinin 14 Mart sağlık haftası kutlu olsun.