“Tutum, Yatırım ve Türk malları haftasının” geçmişi 1929 yılında dünyada görülen ekonomik krizine göre.
Söz konusu krizin etkisiyle İsviçre, Fransa, Almanya, Avusturya, Hollanda, Macaristan, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerle eş zamanlı olarak okullar tasarruf ve yerli malı haftası olmuştur.
Osmanlı Devleti zamanda, yabancı ülkelere tanınan kapitülasyonlar nedeniyle, halkımız zor duruma düşmüş.
Yeni kurulan Cumhuriyet ekonomimizin gelişmesini sağlamak, yeni ekonomiyi belirlemek, uygarlığa ulaşmak için gayret içine girmiştir.
1923 yılında toplanan “İzmir İktisat ve Ekonomi Toplantısında” ekonomi üzerine iyileştirici kararlar alınmıştır.
12 Aralık 1929 yılında; Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı İsmet İnönü Meclis Kürsüsünde yaptığı konuşmada “Milletimize; Yerli Malları Üretmek, Tutumlu Olmak, Birbirimize Güvenli Olmak Zorundayız. Yabancı Ülkelere Sattığımızdan çok az mal almalıyız” diyerek ekonomi politikasını açıklıyor. Bu tarihten sonra yerli malı üretmeye ve tüketmeye önem veriliyor.
Atatürk Bursa İpeklisinden dikilen gömleği giyerek halka öncülük ediyor.
“Milli İktisat Tasarruf Cemiyetinin Kurulması ile 1946 yılından itibaren İlk, Orta, Lise ve muadili okullarda yerli malı haftası kutlanmaya başlanıyor.
1983 yılında daha da zenginleştiriliyor.” Öğrencilerin evlerden getirdiği yemiş ve yiyecekler, Öğretmenler, Öğrenciler ve Veliler ile birlikte yeniliyor, Şiirler okunuyor, günün ve mana ve konusu anlatılıyor.
Öğrencilere tasarruf etmeyi, tutumlu olmayı, paylaşmayı ve sağlıklı yaşamayı ayrıca Devletin ve milletin malını korumak ve üretim yapmanın önemi öğretiyor.
En iyisi de yerli malımız anlatılıyor.
Artık fabrikalarımızda her türlü araç gereç yapılmakta.
Tarımımızda her türlü yiyecek yetiştirilmekte.
Yerli malı almayı tercih etmeliyiz. İsraftan kaçınmalıyız.
Tutumlu olmak cimrilik değildir.
İslam dinimiz “Yiyin, İçin ama israf etmeyin” der.
Tutumlu kişi malını eşyasını düzenli kullanandır.
Yerli malı haftası ile halkımıza öğretilmek ve yaşam tarzı haline getirilmek istenen esas konu “Yerli, kaliteli, kullanılır ve Milli Gelirimize katkısı olan Ürünleri Tercih etmeye yöneltmektir.”
Yabancı hayranlığından ve sırf markası yüzenden kullanmaktan vazgeçilmelidir.