Koyu İngiliz taraftarı olan Sadrazam Damat İbrahim Paşa görevinden alındı ve yerine Milliyetçi Ali Rıza Paşa görevlendirildi. Ali Rıza Paşa Temsil Heyeti ile görüşmek üzere kabinesinde Bahriye Nazırı Salih Paşa’yı görevlendirdi.
12 Ocak 1920’de Osmanlı Mebusan Meclisi İstanbul’da toplanarak çalışmalara başladı. Misakımilli’nin kabul edilişi İngilizlerin hoşuna gitmedi. 16 Mart 1920 günü İngilizler Osmanlı Mebusan meclisini basarak mebusların bazılarını tutuklayıp bazılarını da sürgüne gönderdi. İstanbul’daki Türklerden kaçan kaçana idi. 23 Nisan 1920 de toplanan kurucu meclis İstanbul’dan da kaçan mebusların katılımları ile kurucu meclis başkent Ankara’da yetkiyi üstlenmişti. Türkiye adını ilk defa kullanmışlardı. (Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Sf:174, İlber Ortaylı)
TBMM 23 Nisan 1920 günü Ankara’da açıldı. Ankara Hacı Bayram Camiinde Cuma Namazından sonra dualar okundu. Camiinin önündeki meydanda toplanıldı. Topluluğun önünde üzerinde ayetler yazılı sancağın önünde Sinop Mebusu Hoca Abdurrahman Efendi başının üzerinde Kur’an-ı Kerim ile halkın önünde iki manga asker, şeyhler kalpaklı sarıklı fesli insanlar mebuslar ileri gelen zevatlar ve memurlar, subaylar Büyük Millet Meclisi’nin açılacağı binaya tekbir ve tehlil sesleriyle ilerlediler. Mustafa Kemal Paşa Karaoğlan Çarşısında halka karışır, halkı karşılar topluluğa dâhil olur. Meclis önüne gelindiğinde üç kurban kesilir cemaatin âmin ve tekbir sesleri meydanı çınlatır. Meclisin kapısına bağlı kırmızı, beyaz kurdeleleri Mustafa Kemal Paşa keser. Meclise girerler besmele, hayır duaları okurlar meclisin açılışına 115 milletvekili katılır en yaşlı Sinop Mebusu Şerif Bey kürsüye çıkar İstanbul’un işgal edildiğini, saltanat ve hilafetin esir olduğunu meclis kürsüsünden açıklar. 24 Nisan günü Mustafa Kemal Paşa’nın konuşma yapması ile TBMM’nin reisliğine seçilir. (Ş.S. Aydemir Cilt:2 Sf:250)
TBMM’nin açıldığı 23 Nisan 1920 akşamı Ruşen Eşref, Yunus Nadi, Mazhar Müfit Bey, Feyzullah Efendinin hazır olduğu sohbette sorulan soru ‘Paşam bugün meclisi açtık bunu milletimize ihtilaf devletlerine ilan ettik bugünün adı ne olsun?’ Mustafa Kemal Paşa şu cevabı veriyor bizim açtığımız meclis Osmanlı İmparatorluğunun yanında çocuk kalır onun için bunun adına çocuk bayramı diyelim. 23 Nisan Çocuk bayramının fikir babası Mustafa Kemal Paşadır.
23 Nisan 1921 de kanun ile Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ilan edilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk milli bayramıdır. Bu bayram yurdun her yerinde resmi olarak öğrencilerin katılımı ile coşku ile kutlanıyor.
1922 de Ankara’daki 23 Nisan kutlamalarına öğrencilerin katılması bir coşku yaratmış. 23 Nisan’da yetim ve öksüz çocuklar için kurulan cemiyetin adına çocuklar rozet satmışlar. Reis-i Cumhur Mustafa Kemal Paşa’nın bu faaliyetlere destek vermesi ile 23 Nisan 1925 yılında çocuk günü olarak, 1926 yılından itibaren çocuk bayramı olarak kutlanmıştır. 1924’ün 23 Nisan’ı Himaye-i Eftal Cemiyeti (Yetim Çocuklar) anlamında Latife Hanım temsil etmiştir.
Kapsamlı çocuk bayramı 1927 yılında kutlanmıştır. Çocuklar için fener alayı, yarışmalar, müsamele, çeşitli eğlenceler düzenlenmiştir. Mustafa Kemal Paşa otomobillerinden birini çocukların törenine tahsis etmiş Cumhurbaşkanlığı bandosunun çocuk bayramı için görev yapmasını sağlamıştır.
Reis-i Cumhur Atatürk Ankara Evkaf Otelinde düzenlenen Himaye-i Eftal Cemiyeti balosuna katılarak çocuklara ne kadar önem verdiğini bu baloda çocuklara 10 000 lira yardım toplamıştır. Çocuk bayramı 1929 yılında çocuk haftası ile yedi güne çıkarılmıştır. Benoit Mechin Kurt ve Pars adlı eserinde Atatürk’ün ben çocuk haftasını çocuklara hürmet edilmesini temin ve onların zaafından yararlanarak çok defa yapıldığı gibi onlara eziyet ve hayvan gibi muamele edilmesini önlemek için meydana getirdim bu tedbirin milletin geleceğine karşı gösterilen bir saygı olarak görülmektedir. Dediğini aktarmıştır. Maarif teşkilatında çocuk haftası etkinlikleri çerçevesinde okulların tatil edilerek tüm öğrencilerin kutlamalara katılımı sağlanmıştır.
1935 yılından itibaren 23 Nisan Ulusal Egemenlik bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır. 1935’den sonra 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı ve Çocuk Haftası olarak kutlanmıştır. (Sinan Meydan Makaleler)
TBMM binası 15 Temmuz hain FETÖ darbe kalkışması ile havadan atışlar ile hasar görmüş, milletvekilleri sığınaklara sığınmışlardı. Cumhuriyete karşı yapılan bu hain kalkışma vatansever askerlerimiz ve halkımızın karşı koyması neticesi başarısız olmuştu.
Gazi Meclisimizi ve şehitlerimizi bir kez daha saygı ile anıyorum.
23 Nisan’ın vatanımız ve çocuklarımız için hayırlı, uğurlu olması dileklerimle.