AĞAÇ DEDE (Bay Enerji) ORMAN ARALARINA MEYVE FİDANLARI DİKME FAALİYETİ 13.04.2024
Bu gün çok değerli arkadaşım Hasan Hançer yardımıma geldi ve ne zaman çağırırsan gelirim dedi.
Önemle: Buluşma noktasına da 15 dakika erken geldi. GÜZEL İNSAN.
BİTKİ ŞEKİRLERE YÖNELİMİN SAĞLANMASI “POZİTİF BİLİMLERİN” GELİŞMESİ DEMEKTİR.
Önceki yazının devamı
…Ürün ekim nöbetinde ana prensip; aynı familyaya ait olan sebze türlerinin tek ürün yetiştiriciliği (mono kültür) zihniyeti ile arka arkaya üretilmemesidir. Bunun ana nedeni; aynı familyaya ait türler topraktan aynı besin maddelerini alarak beslenirler ve toprak verimliliğinin azalmasına neden olurlar...
Ayrıca, ekim nöbeti programına konulacak sebze türü seçerken, bitkilerin derin ya da yüzeysel köklü olma özellikleri de dikkate alınmalıdır. Yüzeysel köklü sebzeler toprağın ilk 20-30 cm derinliğine kadar olan kısmında beslenen sebzelerdir.
Derin köklü sebzeler ise kökleri 60 cm kadar toprağın derinliğine inmekte olan sebzelerdir.
Yüzeysel köklü sebzelerden sonra derin köklü sebzelerin ekim nöbeti programlarına konulması tarla verimliliği ve ürün kalitesi açısından önemlidir...
Ekim nöbeti uygulamalarında yeşil gübreleme özelliği olan bitkiler de kullanılmalıdır. Bu hususta baklagiller tercih edilmelidir.
Çünkü baklagillerin havadaki serbest azotu tutmakla birlikte artı faydalarda sağlar.
a) Gölgeleme etkileri vardır.
b) Gevşek kök sistemleri nedeni ile topraktaki organik maddeyi artırır.
c) Toprak yapısını güçlendirir, fazla rutubet kaybını önler...
*
Sebzeler toprakta fazlaca besin maddesi tüketen bitki gruplarıdır. Bu nedenle sebze hasadından sonra toprak analizi yaptırılmalı ve toprakta azalan besinler bilimsel uygulanan bir gübreleme programı ile toprağa ilave edilmelidir.
Çiftlik gübreleri, kompostolar... Olabilir. Gübreleme hangi gübre çeşidi ile olursa olsun ziraat mühendisleri ile dirsek teması sağlanmalıdır. Aksi durumda yanlış ya da fazla gübre kullanımı üretim kayıplarına ve toprağın (çevrenin) kirlenmesine neden olur…
Sonuç: Bitki şehirlere yönelim sağlanmalı ve tarım toprağın canlı olduğu düşünülerek bilimsel bir şekilde yapılmalıdır. Tarım bilimsel yapılınca ve üretici iyi sonuç alınca çocuğunu okutacak ve pozitif bilimler (bilim ve teknoloji) ilerleyecektir… DEVAMI VAR.
Faydalanılan kaynaklar:
ATATÜRK Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü.
http://www.kaptar.org.tr/icerikler/organik-sebze-yetistiriciligi#:~