AĞAÇ DEDE: AĞIRNAS KÖY MEYVELİĞİNDE FİDANLARA BAKIM ÇALIŞMASI 31.12.2023
BAŞKA TÜRKİYE YOK. ÇALIŞMALIYIZ VE ÇALIŞARAK DUYARLILIĞI YÜKSELTMELİYİZ.
"NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE" VE NE MUTLU Kİ ÜLKEMİZ VAR.
Ağırnas’ta 152 meyve fidanı dikerek köy meyveliği oluşturduk. kenarlarına ise çam fidanları dikerek alanı belirledik.
Bu gün çam fidanlarının bakımlarını yaptım. Meyve fidanlarının damlamalarını hizaladım (damlama da olsa kök boğazı mantar hastalıklarına karşı damlama gözeneği fidan gövdesinden en az bir karış uzakta olmalı).
Bu ara isteyen her köyde köy meyveliği ya da köy ormanı kurma çalışması yapıyorum. Yeter ki köylü biz varız, çalışırız, bakarız, koruruz desin. Tabii. Meyvesi de onlara.
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN.
Lütfen. Yeni yılda aile fertlerimiz adına en az birer tane fidan dikelim, takip edelim ve onların ağaç olmasını sağlayarak doğaya (yaşamın tamamına) destek olalım.
Selam saygı ve sevgilerimle.
FOTOTROPİZİM; MEYVE VERİMİ VE KÖK BUDAMASI ÜZERİNE:
Bitkilerin sürgünlerinin uç kısımlarında ışığı gören ve bitkiyi ışığa doğru yönelten reseptör hücreler vardır.
Reseptörler çeşitli uyaranlar alabilen ve duyu organlarının yapısında bulunan özelleşmiş hücre gruplarıdır, sinir uçlarıdır. Bu hücreler ışığı tespit ederler ve bitkinin o yöne doğru yönelmesini sağlarlar. İşte bu hücrelerin bitkileri ışığa doğru yönlendirmesine, yani organizmaların uyarıcıya cevaben büyümesine ise FOTOTROPİZM adı verilir.
Balkona yetiştirdiğimiz bitkilerde bunu rahatlıkla izleyebiliriz.
Sürgün uçlarında yoğunlaşan bu hücreler aynı şekilde bitkilerin kök uçlarında da vardır. Bitkilerin kök uçlarındaki özelleşmiş hücreler ise yer çekimini, rutubeti ve gıdanın nerede olduğunu tespit ederek bitki köklerini o yönlere doğru yönlendiren reseptörlerdir.
*
“Fidan tüpü içerisinde yeni çıkan kazık kökler hızlı bir şekilde yer çekimine doğru giderler (kaplumbağa yavrularının yumurtadan çıkar çıkmaz denize doğru gittikleri gibi).
Yer çekimine doğru hızlı bir şekilde gitmekte olan bu genç (zayıf) kökler torbanın dibine geldiklerinde engelle karşılaşırlar.
O engele rağmen yer çekimine doğru gitmekte ısrar ederler. Engeli geçmek için çaba sarf ederken torbanın dibinde dolanıp dururlar (torbanın tabanını delemedikleri için) ve orada kök yoğunlaşması başlar.
İşte bu noktada fidan tüp torbasının altında aynı zamanda rutubet ve gıda (mineral tuzlar) varsa kazık kök tüp torbasının altında henüz kök yoğunlaşmasının oluşmamış olmasından dolayı tüm gücünü kullanarak (gıdaya, rutubete ve yer çekimine doğru gitmek isteyen reseptörler güçlerini birleştirerek) tüp torbasının tabanını delmeye çalışırlar.
Kazık kök tüp tabanını delerek aşağı geçtiğinde aşağıdaki toprağa tutunarak gelişimini sürdürür ve diğer kök uçları da onu takip eder.
Ancak. Kazık kök tüp torbasının tabanını geçemediğinde ve yukarıdan rutubet geldiğinde anaç kazık kök ucunda bulunan rutubete ve gıdaya duyarlı reseptörlerin etkisi ile yukarı doğru döner. İşte bu dönüşle birlikte anaç kazık kök ucunda bulunan ve yer çekimine doğru gitmek isteyen hücreler strese girerek, torbanın dip kısmında yoğunlaşmış olan kök uçları ise bu yoğunlaşma nedeni ile oksijensiz kalarak ölürler”.
*
“Artık anaç kazık kök ucunda yer çekimine doğru gitmek isteyen reseptörler olmadığından dolayı anaç kazık kök yerçekimine doğru gitmeyecektir.
Yön tayini tamamen rutubet ve gıda reseptörlerine kalacaktır. Bu durumda kazık kökler rutubet ve gıda yan tarafta ise yan tarafa, aşağıda ise aşağıya, yukarıda ise yukarıya yönlenecek ve daha çok kararsız kalacak ve tüp toprağı içerisinde sarmallaşacaktır.
Bu durumsa yukarıdan rutubet kesildiğinde fidanımızın kuruması anlamına gelecektir.
Kazık köklerin rutubete doğru döndüğü ve kılcal köklerin tüp torbası altında yoğunlaşmaya başladığı yerin hemen üstünden kök budaması yapıldığında ise çürümüş köklerle birlikte yapısı bozulmuş olan toprak atılacak ve yeni çıkan kök uçlarındaki hücreler tekrar yer çekimine doğru rahat bir şekilde hareket edeceklerdir. Ancak bu defa ilerleme kazık kökün etraflarından çıkan saçak kökler şeklinde devam edecek ve kazık köklerin derine inme süreci yavaşlayacaktır.
Hal böyle olunca (kazık kök derine inemediği için meyve verimi düşük olacaktır).
Sonuç olarak en sağlıklı dikim şekli kökler torbanın dip kısmında yoğunlaşmadan ve kazık kök yön değiştirmeden (henüz fidanlar küçükken) yapılacak olan dikimlerdir. Bu durumda toprak müsaitse kazık kök derine inebilecek, inme süreci hızlı olacak ve fidanımızın adaptasyon süreci kısalmış olacaktır.
NOT: Bu yazı bilimsel kaynaklarca doğrulanmadan kaynakça olarak gösterilmemelidir.
SAYGILARIMLA