AĞAÇ DEDE (Bay Enerji) YAŞLI ÇAM AĞACI İLE SOHBET: 18.11.2023
TARLA KENARLARINA MEYVE FİDANLARI DİKMENİN FAYDALARI: (1. BÖLÜM).
Evet. Penceremden gözüken çıplak dağlar beni çok rahatsız ediyor. Neyse ki köylerde, okullarda, spor dallarında, etkinlik gruplarında, sosyal medyadan arkadaşlarım oldu ve Yaşlı Çam Ağacı var.
Onlar beni anlıyorlar… Amacımsa yarın daha çok olabilmek.
Bu düşüncelerle Yaşlı Çam Ağacının yanına gelir gelmez ona sevgi ile sarıldım. Lakin. Yaşlı Çam Ağacı üzgündü. Çünkü takvim 18.11.2023’e gelmişti, halen kar yoktu ve Yaşlı Çam Ağacı kar bekliyordu… Onu anlamıştım.
Hem öğrenmek ve hem de hüznünü dağıtmak için onu soru yağmuruna tutum.
-Yaşlı Çam Ağacı söyler misin? Ormanların sigortası olan yaban hayat için ne yapabiliriz? Aşılı meyve fidanlarını en çok nerelere dikmeliyiz? Dağlara aşılı meyve fidanları dikmek faydalı mı?
…
Yaşlı Çam Ağacı biraz yakındı ve cevap verdi.
“ormanların birinci güvencesi olan yaban hayatı koruya bilmek için avcılıktan, toprağı, suları kirletmekten, ormanları parçalamaktan, yaban hayat yaşam alanlarını yok etmekten, tohumdan yetişen yaban meyvelerine ve yiyeceklerine (alıç, kuşburnu, mantar, bal…) acımasızca saldırmaktan ve doğada ateş yakmaktan vazgeçilmeli” dedi ve devam etti.
-Aşılı meyve fidanlarına gelince! Onlar çok yönlü müdahale edilmiş fidan olduklarından fazlaca bakım isterler. Yetişmek zor. Ayrıca doğada ilaçlama yapmak yaban hayata zarar verir…
-Hepsini geçtik. Dağlara dikeceğiniz aşılı fidanlar meyve verseler dahi insanlar hepsini toplar ve yaban hayata hiçbir şey kalmaz.
-Bakar mısın? İnsanlar yaban hayvanlarının ve doğanın kendileri için “KENDİ YAŞAM ALANLARINA” dikmiş oldukları meyveleri dahi topluyorlar. Hem da dallarına sopa vurarak… Yani. Vahşice.
-Lütfen. İnsanlara söyle. Yaban hayvanlarının tüyleri ile getirerek, dışkıları ile ekerek, bizzat gömerek ve bitkilerin tohumlar yayarak dikmiş oldukları fidanları rahat bıraksınlar.
-Evet. Doğada tohumdan büyüyen bitkileri rahat bıraksınlar ve aşılı meyve fidanlarını ise önce “KENDİ YAŞAM ALANLARINA”; yani kapı önlerine, bağlarına, bahçelerine, yol, su ve özellikle tarla kenarlarına diksinler. Dedi ve sustu.
Hemen sordum.
-Tarla kenarları neden çok önemli ki? DEVAMI VAR.
Not: Gücüm olsa her köyde ne az bir adet köy meyveliği kurmak ve insanları teşvik edebilmek için herkesin bağında bahçesinde gönüllü olarak çalışmak isterim. Çünkü başka “TÜRKİYE” yok ve en büyük “KUL HAKKI” tüm canlılara yaşamsal imkânlar oluşturan; yani hava, su ve gıda üreterek yaşayabilme imkânı sağlayan DOĞAYI KORUMAKTIR. Saygılarımla.