AĞAÇ DEDE (Bay Enerji): 22.03.2024
PAZAR GÜNÜ FİDAN DİKME HAZIRLIK ÇALIŞMAM VAR. GELİRSENİZ ÇOK SEVİNİRİM.
SADECE BİR FİDAN ÇUKURU AÇIP GİDEBİLİRSİNİZ. NİZAMİ OLARAK AÇILMIŞ OLAN BİR ÇUKURU KOCA BİR ORMAN DEMEKTİR. BEKLİYORUM.
NE YAPMALI: (Bu yazı "Yaşlı Çam Ağacı ile Sohbet" kitabımdan alıntıdır).
...Çözüm ortada. İnsanlık bu günkü tıp, tarım, teknoloji ve tüm pozitif bilimler birikimi ile geçmişe dönülmelidir. İnsanlık doğayı fark etmeli ve doğayı taklit etmeye başlamalıdır. İnsanlık bilimsek düşünceyi (pozitif bilimleri) doğanın hizmetine sunmalıdır. Toprağı sertleştiren, toprak canlılarını yok eden ve fosil yakıt kullanarak çevreye zarar veren ağır tarım makineleri yerine; doğaya zarar vermeyen, çevreyi kirletmeyen teknoloji ürünü, kullanışlı, insan, hayvan ve güneş enerjisi ile çalışan hafif üretim araçları yapılmalıdır.
Örnekse. Arı kuşları 10 gramdan daha az bir yakıtla Meksika Körfezi’ni geçebilmektedir ve arılar fosil yakıt kullanmamaktadır.
İkinci adımda ise insanlık her bireyi doğa elemanları gibi üretim sürecine dâhil etmeli ve doğa ile uyum sürecini başlatmalıdır. Ayrıca insanların sosyal, ekonomik ve kültürel yaşam standartları sadece üretim sürecinde yükseltilebilir. Uyum sürecinde bu standartlar yükseltilince insan nüfusu kendiliğinden azalma eğilimine girecek ve her yönü ile doğanın direncine saygı süreci (üçüncü adım) başlamış olacaktır.
Çözüm şehirlerin üretken olmasıdır. Küçülmesidir. Köylerde üretkenliğin yükselmesidir. Çoğunluk temiz üretken olunca tüketici yükü azalacaktır. İnsana ve doğaya destek imkânları güçlenecektir.
Hal böyle olunca insanın olduğu her yerde Temel Doğa Sporları (küçük ve kitlesel üreticilik) yaygınlaşmalıdır. Öte yandan. İnsanlık doğanın “zararlı” diye toprağın altına (fosil yakıtlar) ve kayaların içerisine (nükleer yakıtlar) hapsettiği şeylerle uğraşmamalıdır. Enerji ihtiyacını güneşten, doğa hareketlerinden ve vücut enerjilerinden karşılamalıdır. Trilyonlarca bakteri ve toprak canlıları ile el ele vermeli ve incitmeden toprağın en üst katmanı ile ortak üretici olmalıdır. İşte o zaman su, gıda ve iklim krizi problemleri unutulacaktır…
Değişmelisiniz. Çocuklarınız AVM’LERE değil; doğaya ve doğa gibi üretken olmaya özenmeli.
O zaman her ülke kendi toprağına sarılır, üretkenlik kitleselleşir, üretkenlik güçlenince, nüfus azalır, barış güçlenir, savaşlar biter, iklim krizi yenilir, insanlık artı tüm canlılar sağlıklı ve daha uzun yaşar....