AĞAÇ DEDE (Bay Enerji): "KAYSERİ ERCİYES KOLEJİ AYNI ZAMANDA BİR DOĞA OKULU" 09.01.2024
(İsteyen her okula gidiyorum. Ücret talebim yoktur)
Dersimiz iki saat sürdü. Ancak çocukların dikkati hiç dağılmadı.
Çocuklar ve okul muhteşemdi. Kayserimizde böyle okulların ve öğretmenlerimizin olması ülkemiz ve yaşamın geleceği adına umut verdi.
BÜYÜK BOZ AYININ HİKAYESİ:
...henüz yedi yaşımda iken babamdan tohum ekmeyi ve ağaçların dallarından çelik elde ederek çelikten fidan dikmeyi öğrenmiştim.
Öğrendiğim bir şey daha vardı.
O da doğanın biz canlılara sunduğu yiyeceklerin güzelliğiydi.
Peki. Yiyeceklerin kaynağı neydi?
Tabii ki bitkilerdi.
Peki. Bitkilerin besinleri neydi?
Bitkilerin besinleri ise gökyüzünün dengeli haliydi.
Toprağın en temiz haliydi ve ortak içeceğimizdi. Yani dağ ve orman birlikteliğinde oluşan ve ışıltılar saçarak tertemiz akmakta olan Kırlangıç deresiydi, Yarasa Deresiydi, Derin Dereydi...
*
Bu değerler korunmalıydı. Bu değerlerin korunabilmesi içinse suların tertemiz akmaya devam etmesi, vadinin bitki örtüsünü koruması, vadiye girmekte olan tüm su kaynaklarının çıkış noktalarından vadi ile buluşma noktalarına kadar kenarlarının ormanlarla kaplı olmasıydı.
Benim hayalimse Büyük Erciyes Dağının tamamen ormanlarla kaplı olmasıydı.
İşte o zaman Erciyes Dağındaki suların tamamı yaz aylarının sonuna kadar güçlü akacak, “U” deresi gibi kuru dereler canlanacak, bitki ve hayvan çeşitliliği tavan yapacak, verimli topraklar çoğalacak ve Büyük Erciyes Dağı sonsuza kadar ZENGİN DAĞ olacaktı.
Hal böyle olunca, Büyük Erciyes Dağının üzerinde, yanında ya da yöresinde yaşamakta olan hiçbir insan ya da canlı sonsuza kadar açlık, açıkta kalmak ve susuzluk nedir bilmeyecekti…
...
...Yaşlı Çam ağacı “Vadiler bitki çeşitliliği yönünden zengindir. Çünkü vadilerde tertemiz akmakta olan akarsular vardır. Akarsular yatak kenarlarını ılık tutarlar. Bu durumsa buralarda rüzgârlarla gelen bitki tohumlarının tutunmasını sağlar.
Çiçek, ot, yosun türleri ve her türden bitki tutunur ve kendi kendine hızla çoğalırlar.
Tabii. Çoğalan bitkilere göre de vadiye canlı türleri gelir. Canlı türleri gelirken de tüyleri, dikenleri ya da dışkıları ile yeni yeni tohum getirirler.” dedi ve devam etti.
Vadiler ekosistemlerin kalbidir. Çünkü vadiler... DEVAMI VAR.