DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Mustafa Temizer
Mustafa Temizer
Giriş Tarihi : 26-02-2025 12:22

ŞEHİR HASTANELERİNİN ACI REÇETESİ

Millet Derneği Kayseri Şubesinin devam eden aylık konferanslarından Ocak ayının konusu; Hazineden beş kuruş çıkmayacak diyerek “Kamu Özel Sektör Ortaklığı” “Yap İşlet Devret” modeli ile yapılan otoyollar, köprüler, tüneller gibi milletin sırtına kene gibi yapışan ve ülke ekonomisini emen “Şehir Hastaneleri” idi.

Konuşmacı Prof. Dr. Atalay Şahin şehir hastanelerinin yapısı ve işleyişini bir anekdotla özetleyerek ayrıntılı bilgiler verdi. Özetle şunları söyledi.

Düşünün ki gece kondu semtinde oturan, kendi kıt imkanları ile geçimini sağlayan, bu şekilde yaşamayı kabullenmiş bir aile var. Birileri geliyor siz daha iyi şartlarda yaşamaya layıksınız. Gelin sizinle bir anlaşma yapalım. Size kaloriferli, asansörlü lüks bir daire verelim. Daha konforlu bir hayat yaşayın diyor. Aile önlerine konan küçük harflerle yazılı, tam okuyup anlayamadıkları anlaşmayı imzalıyor.

Aileye diyorlar ki dairenin kirasını, ne kadar aydınlanacağınızı, ne kadar ısınacağınızı biz belirleyeceğiz. Evin temizliğini biz yapacağız, temizlikte kullanılacak maddeleri biz belirleyeceğiz……

Bunların bedelini bize ödeyeceksin diyor.

 Ailenin geliri bu ödemeler için yeterli değil. İmzaladığı anlaşmadan dolayı itiraz hakkı da yok. Ne yapacak? Nerden ve nasıl bulacaksa para bulacak ?......                                                                                     

Devlet de “Kamu Özel Sektör Ortaklığı” “Yap İşlet Devret” modeli ile yapılan otoyollar, köprüler, tüneller ve şehir hastanelerinin ödemelerine para bulacak. Nereden ve nasıl bulacak?...

Yüksek faizle alınacak kredilere baş vuracak. Bunların geri ödemeleri nasıl olacak?

Vatandaşın sırtına yüklenen vergilerle. İşte çekilen ekonomik sıkıntıların en önemli sebeplerinden biri budur.

Şehir hastanesi, kamu-özel sermaye ortaklığı ile genellikle şehir dışına yapılan, içinde otel, alışveriş merkezi gibi ticari alanlar da bulunan çok yataklı hastanelerdir. Bu hastaneler, büyük bir kamu arazisi üzerinde özel sermaye tarafından çok yüksek bedellerle yapılıp ileri teknoloji ile donatılan hastanelerdir. Yatırım bedelini karşılamak üzere devlet özel sektöre 25 yıl boyunca kira ödemeyi taahhüt eder. Ayrıca doğrudan sağlık hizmeti dışında kalan görüntüleme, laboratuvar, bilgi işlem, güvenlik, temizlik, yemekhane gibi tüm ek hizmetler yine bu şirketlere bırakılır. Şirketler buna ek olarak, “kampus dışı ticari alan‘’ adı altında, hastanelerin çevresine kurdukları ticari alanları (otel, alışveriş merkezi, restoran, cafe, çiçekçi vs) işleterek de kar elde eder ve bu gelirleri KDV, damga vergisi ve harçlardan muaf olur. Devlet ayrıca daha önce şehir merkezinde bulunan büyük bir eğitim hastanesini de buraya taşır. Bu sistem hastanenin yüksek sayıdaki yataklarını doldurmak ve kar etmek için gereksiz yatış, tetkik ve tedavi yöntemlerinin kullanılması gibi yaklaşımlara yol açar. Ayrıca büyük sağlık risklerini de barındırır.

AŞIRI YÜKSEK YATIRIM MALİYETİ

Kalkınma Bakanlığı’nın raporuna göre 18 şehir hastanesi için kira bedeli olarak 30,3 milyar ABD Doları ödenecektir. Yapılması planlanan şehir hastanesi sayısının şimdilik 32 olduğu bilindiğine göre, ülkemizin 2050 yılına kadar sürecek 50 milyar doların üstünde bir borç yüküyle karşı karşıya bırakıldığı görülebilir.

Bakanlığın açıklamasına göre şehir hastanelerinin 1 metrekaresinin 848 ABD Dolarına, 1 yatağının ise 243.362 ABD Dolarına mal olacağı öngörülüyor. Bu tutarları bugünkü kurdan Türk Lirasına (1 ABD Doları=5,52 TL) çevirecek olursak; şehir hastanelerinin 1 metrekaresinin 4.680 TL’ye, 1 yatağının ise 1.343.358 TL’ye mal olacağının öngörüldüğü anlaşılıyor. Oysa Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Haziran 2016 raporunda tam donanımlı, 150 yataklı bir özel hastanede 1 yatak için maliyet 270 bin TL olarak hesaplanmıştır. (2) Bu durumda şehir hastanesi yatak maliyeti normal yatak maliyetinin 5 katı kadar olmaktadır.

Yalnızca 2018 bütçesine ‘’şehir hastaneleri kullanım ve değişken hizmet bedeli ‘’ olarak konulan 2,6 milyar TL ile 150 yataklı tam teşekküllü 64 hastane yaptırılabileceği hesaplanmıştır.

Maliyet yüksekliğinin bir nedeni, ihaleyi alan şirketlerin 25 yıl geri ödemeli yüksek faizli kredi almasıdır. Devletin vereceği kira ile bu faizler ve döviz cinsinden olan kredilerin kur farkı da ödenmektedir. Yetkililer tarafından doğrulanmamakla birlikte, kredi kullanan şirketlerin bütün borç yükümlülüğü, herhangi bir risk durumuna karşı, faiziyle birlikte TC Devleti tarafından üstlenilmiştir.

Ancak kesin bilinen konu şudur: Devletin kendisi, özel şirketin alacağından daha düşük bir faizle kredi alarak bu hastaneleri yaptırabilir. Çünkü bankalar şirketlerin batma riskinden dolayı faizleri yüksek tutmaktadır

İktisatçı Hugh Mackenzie’nin Haziran 2009’da hazırladığı “Önce Kötüydü, Şimdi Daha da Kötü” başlıklı rapora göre, KÖO’ler için yapılan özel borçlanma kamu kesimi borçlanmasına göre %83 daha pahalıya gelmektedir.

KİRA DIŞINDAKİ ÖDEMELER

Kira sadece hastanenin yatırım bedeline karşılık ödenmektedir. Hastanelerde görüntüleme, laboratuar, bilgi işlem, güvenlik, temizlik, yemekhane gibi aklınıza gelen tüm hizmetler yine bu şirketlere bırakılır. Uzun vadede yüksek teknoloji gerektiren tüm sağlık hizmetlerinin de özel şirkete bırakılmasının planlandığı bilinmektedir.

‘’Kampus dışı ticari alan‘’ adı altında, şirketler ayrıca hastanelerin çevresine kurdukları ticari alanları (otel, AVM, restoran, cafe, çiçekçi vs) işleterek kar elde ederler. Üstelik bu gelirleri KDV, Damga Vergisi ve harçlardan muaftır.

DÜNYADA KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI

Dünya Bankası’nın tavsiye ettiği bu model sadece büyük uluslararası şirketleri zengin etmeye yönelik olup, ulusal kaynakların israfına ve sağlık risklerine yol açmaktadır. Avrupa’da şehir hastanesi modelini ilk başlatan ülke İngiltere oldu. 1990’ların başı uygulamaya koyduğu Kamu Özel Ortaklığı hastanelerini kullanmayı sürdürmemiştir. İngiltere 2000’lerin ortalarından itibaren keskin biçimde kamu özel ortaklığı modelinden vazgeçti. Halkın tepkileri nedeniyle. 2017 yılı ortalarında yapılan araştırmalar İngiliz halkının %70’lerden fazla oranda bu modele kesinlikle karşı olduğunu, yürütülmekte olan projelerin bir an önce sonlandırılması gerektiğini, modelin ülkeyi zarara soktuğunu düşündüğünü ortaya çıkardı.

Bu araştırmadan çok kısa süre sonra da İngiltere sağlık ve maliye bakanları şehir hastanesi modelinin ülkeyi zarara uğrattığını ve terk edilmesi gerektiğini belirten açıklamalar yaptılar.

Çok uzun süre hem proje sayısı hem de yatırım toplamı olarak Avrupa’nın lideri olan İngiltere yaşadığı olumsuz tecrübelerle bu uygulamadan vazgeçmiştir.

Ama tam o noktada şu da ilginç bir gelişme olarak ortaya çıktı: İngiliz hükümeti kendi ülkesi için modelden vazgeçti, ama projeyi 23 tane gelişmekte olan ülkeye pazarlama işinden vazgeçmedi. Modeli eleştiren o iki bakan bugün İngiliz hükümetiyle bağlantılı olup 23 ülkeye şehir hastanesi modelini pazarlayan bir kurumun yönetim kurulunda çalışıyorlar. Tam emperyalist tezgâh yani. Bu kurum, İngiliz şirketlerinin diğer ülkelerdeki şehir hastaneleri projelerine finansman sağlaması, danışmanlık yapması gibi işler için aracılık ediyor, hükümetler düzeyinde lobi faaliyetleri yürütüyor, şehir hastanesi modeli konusunda ülkelerin sağlık bakanlıklarının ve bu alana yatırım yapmayı planlayan şirketlerinin ikna edilmesine çalışıyor. Bugün sağlıktaki kamu özel ortaklığı projelerinde Avrupa liderliğini Türkiye yapıyor.

GEREKSİZ ALAN KULLANIMI VE İSRAF

Şehir Hastanelerinde ortalama olarak yatak başına 287 m2 kapalı alan düşmektedir. (Ankara Etlik Şehir Hastanesi: 313 m2, Bursa Şehir Hastanesi 351 m2 ). Gelişmiş ülkelerde yeni yapılan hastanelere bakıldığında yatak başına düşen kapalı alanın genel olarak 150-200 m2 dolaylarında olduğu görülüyor

Alan artışı, bir hastanenin gerek yapım gerekse de hizmet sunumu maliyetlerini yükseltir. Ek olarak gereksiz enerji, havalandırma, aydınlatma ve temizlik giderlerine yol açar.

ABD’de bile (yüksek maliyetli sağlık hizmeti sunduğu halde ve binaları büyük yapmakla ünlü oldukları halde), büyük hastanelerde hasta yatağı başına düşen alan 198 m2 ’dir.

YATAK SAYISI FAZLALIĞI

Bir şehir hastanesine ortalama 1.417 yatak düşmektedir; bu büyük bir verimsizlik ve israf kaynağıdır. ABD’de yapılan bir çalışma orta büyüklükteki (126- 250 yatak) hastanelerin diğer büyüklükteki hastanelere göre daha verimli olduğunu ortaya çıkarmıştır. (7) Danimarka’da kamu hastanelerinde yapılan bir çalışma, bir kamu hastanesi için en uygun yatak sayısının 275 olduğunu göstermiştir.

SAĞLIK RİSKLERİ

Döner sermaye gelirini arttırmak baskısı altında çalışan bir hastanede yönetimi, gereksiz tetkik ve tedavi yöntemlerini zorlamakta, sürümden kazanmak amacıyla hasta sayısını arttırarak muayene sürelerini kısaltmaktadır. Diğer yandan personel sayısını, personele ödenecek ek ücretleri azaltmakta, kalitesiz, yetersiz ve ucuz tıbbi malzeme ile çalışmaktadır. Örneğin Isparta Şehir Hastanesi’nde 2017 yılında uzun süre hekimlere döner sermaye ödemesi yapılmamıştır. Bu çok büyük bir mağduriyettir ve sağlık hizmetinde aksamaya yol açacaktır. Şehir Hastanelerinde verilen hizmetler Sağlık Bakanlığı ve özel şirketler arasında paylaşılacaktır. Fakat yapılan araştırmalara göre hizmetlerin parçalanması büyük sorunlara yol açmaktadır. Örneğin İngiltere’de temizlik hizmetlerinin taşerona verilmesiyle dirençli hastane enfeksiyonları artmıştır.

ULAŞIM SORUNU

Şehir hastaneleri, yer aldığı alanların büyüklüğü nedeniyle, genellikle şehrin dışında bir alana inşa edilmekte, dolayısıyla halkın buraya ulaşması zaman kaybının yanı sıra maliyetli ve zahmetli olmaktadır. Diğer taraftan yatak sayısının ve ayaktan hasta kapasitesinin yüksekliği nedeniyle buraya giden yollarda büyük bir trafik sorunu ortaya çıkmaktadır.

2014 yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinde bir değişiklik yapılarak 500 ve üzeri yatağı olan hastaneler Yönetmelik kapsamından çıkarılmıştır. Bu yüzden bu hastanelere izin verilirken trafik sorunu ve diğer sorunlar göz ardı edilmektedir.

SON SÖZ OLARAK

Özel sektöre yüksek maliyetle, 25 yıllık kira taahhüdü ve sağlanan diğer büyük avantajlarla yaptırılan ‘’Şehir Hastaneleri’’ modelinden bir an önce vazgeçilmelidir. Şehrin dışına yapılacak binlerce yataklı hastaneler yerine, şehir merkezinde halkımızın kolaylıkla ulaşabileceği 150-600 yataklı hastaneler yaptırılmalıdır.

Ayrıca seyrek görülen sağlık sorunlarına yeterli uzmanlık hizmeti veren, yan dallara özgün teknoloji ile donatılmış özgün hastanelere de gereksinim vardır.

Bu hastaneler, hiçbir şekilde özel sektörle ortaklık kurmadan, tamamen devlet eliyle yaptırılıp, işletilmelidir. (Uyanış sayı: 18)  www.uyanisdergisi.com.tr

Mustafa Temizer

Mustafa Temizer

DİĞER YAZILARI YARIM ASIRLIK ÇAĞRI…. BOP – EMPERYALİZMİN YAPISI (2)       GERÇEK EMPERYALİZM VE ZALİM İSRAİL (1) MİLLETE KARŞI MİLLET!... İSLAM’A KARŞI İSLAM!.. SİYASETTE DAVA  ve DAVA ADAMLIĞI DEVLET’TEN  DEVLETE BEŞ GOL! MİLLET DAVASI NEDİR?  4               MİLLET DAVASI NEDİR? (3)              MİLLET DAVASI NEDİR? (2) MİLLET DAVASI NEDİR?  (1) MİLLİ ve YERLİ NEYİMİZ KALDI? ATATÜRK ve DİN DÜŞMANLIĞI ARDINDAKİ GERÇEK EDİBALİ’NİN MİLLİ KADROLARI NASIL YETİŞTİ? SAVAŞI KAYBEDİYORUZ! BU ÜLKELER BAĞIMSIZ OLAMAZ! İNSANLIK ÖLÜYOR! ÇÖZÜM:         DEVLETİN İŞGALİ DEĞİL DE NEDİR? DAVA VATAN, MİLLETSE EĞER….? DEVLETİMİZ İŞGAL ALTINDA! YAŞASIN YENİDEN MİLLİ MÜCADELE! “FARE ÇUVALI TEORİSİ”  VE MÜSLÜMANLAR 19 MAYIS 1919 YENİDEN MİLLİ MÜCADELE  YENİ MÜFREDAT SON NOKTA OLMASIN! 23 NİSAN’I KUTLUYORUZ AMA… KİMİN KULUYUZ? SEÇİLMİŞLERİN Mi, ALLAH’IN MI? TÜRK MİLLETİ! CEVAP VER!.. DERDİ OLANLAR…! DEVLETİMİZ İŞGAL, MİLLETİMİZ ESİR Mİ? YÜREĞİMİZ KAN AĞLIYOR!ŞEHİTLERİMİZİN VEBALİ KİMİN ÜZERİNE? … ÜMİTVAR MIYIZ? YERLİLİK-MİLLİLİKMASKE Mİ? MİLLETİNE DÜŞMAN MİLLET! ENFLASYON CANAVARINI KİM BESLİYOR?.. HANGİ ANAYASA TARTIŞILSIN? BUGÜN TÜRKİYE İŞGAL EDİLSEYDİ…..?! 10 KASIM’DA SAMİMİYET BEKLİYORUZ BU KADROLAR   NİÇİN VAR? CUMHURİYETİN 100.YILINDA MİLLİ VE İLMİ MUHASEBE ŞART DÜNYADAKİ GÜÇ DENGELERİ VE TÜRKİYE ÇARE BİZİZ!           SORUMLU BİZİZ! YÜZ YILLIK HALİMİZİN HİKÂYESi DİN ….SÖYLEMEZ! ….İSTEMEZ! EĞİTİM-ÖĞRETİM İÇİN HAYATİ UYARI! VATANDAŞTAN CEVAP BEKLEYEN TARİHİ SORULAR! PARTİLERİN  ÖLÜM VE İHANETİ!         EMPERYALİZMİN MİLLİ PARTİLERİ! BİZDEN NE İSTİYOR? KİME SİTEM EDELİM? EKONOMİK KRİZDEN BARIŞ MEDENİYETİNE LİDERLER DEVRİ BİTMELİ Mİ? AYKUT EDİBALİ HAKLI ÇlKACAK Ml?.. BU YÜCE MİLLET UYANIRSA…. KİM BUNLAR?  NE İSTİYORLAR?                   SEÇİMDE FARKINDA OLDUK - OLMADIK         SEÇMEN KİME OY VERDİĞİNİ SANlYOR? ….BİZE ENGEL OLUN ÇAĞRISI! SEÇİM Mİ?   SAÇIM MI?                       İKTİDAR VE MUHALEFET  NE İSTİYOR? -MIŞ GİBİ SİYASET İKTİDAR VE MUHALEFETİN  AKIL HOCASI!? ÇANAKKALE... YA BİZ!.. SİYASETTE EN DÜRÜST EN SAMİMİ ÇAĞRI! SİYASETTE İRADELİ - İRADESİZ  EYLEM!     ŞEYTANİ POLİTİKA MI? RAHMANİ SİYASET Mİ? DEPREMLERDEN ÇIKAN SONUÇ FELAKETLEREKADER DEYİP GEÇMEK! DEPREM SİYASET SAMİMİYET! MİLLİ CEPHE BİRLİĞİ NASIL KURULUR?        SİYASETTE İYİLİĞİ EMR KÖTÜLÜĞÜ MEN SİYASETİN YÜZ AKI! OYUN BOŞA GİDER OYUNU! BİZİ ARIYOR! TÜRK MİLLETİNİN TARİHİ MİSYONU! İYİLİĞİ EMR - KÖTÜLÜĞÜ MEN…. TÜRK SİYASETİNDE ACİLİYET! KOPAN KIYAMETTEN KİM SORUMLU?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY2771
  • 2FENERBAHÇE2662
  • 3REEDER SAMSUNSPOR2751
  • 4BEŞİKTAŞ2644
  • 5İKAS EYÜPSPOR2744
  • 6GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ2638
  • 7GÖZTEPE2637
  • 8RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ2636
  • 9TRABZONSPOR2635
  • 10KASIMPAŞA2735
  • 11ÇAYKUR RİZESPOR2733
  • 12ONVO ANTALYASPOR2733
  • 13TÜMOSAN KONYASPOR2731
  • 14CORENDON ALANYASPOR2731
  • 15SİPAY BODRUM2730
  • 16NET GLOBAL SİVASSPOR2727
  • 17BELLONA KAYSERİSPOR2627
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR2619
  • 19ADANA DEMİRSPOR26-2
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA