Yüce Allah yarattığı her şeyin ölçülerini, kurallarını kanunlarını belirlemiş bunlara uygun hareket edenlerindünyada ve ahirette kazanacağını uymayanların da her iki dünyada kaybedeceğini, felakete uğrayacağını açıkça bildirmiştir.
Gerçek şu ki Allah insanlara zerrece kötülük etmez, fakat insanlar kendilerine kötülük ediyorlar. (Yunus:44)Bu, ellerinizle yapmış olduğunuzun karşılığıdır. Yoksa Allah kullara asla zulmedici değildir.(Al-i İmran: 182)Başınıza gelen herhangi bir musibet, kendi ellerinizle işledikleriniz yüzündendir. (bununla beraber)Allah çoğunu affeder.(Şura:30)uyarılarına rağmen yaşanan felaketleriAllah’tan bilip kendi sorumluluklarımızı düşünmeden kader deyip geçmek doğru mu?..
Merhum milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy;
“KADERMİŞ" öyle mi? Haşa, bu söz değil doğru;
Belanı istedin, Allah da verdi... doğrusu bu.
"Çalış” dedikçe şeriat, çalışmadın, durdun, Onun hesabına birçok hurafe uydurdun!
……………………………………………………………..
Başın sıkıldı mı, kafi senin o nazlı sesin:
“Yetiş" de, kendisi gelsin, ya HIZR’I göndersin!
Evinde hastalanan varsa, borcudur: bakacak;
Şifa hâzinesi derhal oluk oluk akacak.
…………………………………………………………..
Denizde cenk olacakmış... Gemin o, kaptanın o;
Ya ordu lazım imiş... Askerin, kumandanın o;
…………………………………………………………..
Ya sen nesin? Mütevekkil!
Yutulmaz artık bu!
Biraz da saygı gerektir...
Ne saygısızlık bu!
Huda’yı kendine kul yaptı,kendi oldu hûda;
Utanmadan da “TEVEKKÜL" diyor bu cür’ete, ha?!..” diyor.
Depremdoğanın bir kanunu ise depreminfelakete dönüşmesi Allah’ın koyduğu kanunlara uymayan ehliyetsiz, liyakatsiz kişiler yüzünden mi, Allah’tan mı?..Allah kul neyi istiyor, neyi hak ediyorsa onu vermiyor mu? Hz. Peygamber(sav),“Görev ehlinden başkasına verildiği zaman kıyameti bekleyin.”(Buhari) buyurmuyor mu?
Başımıza gelen felaketler kendi ahlaksızlıklarımızın, adaletsizliklerimizin, yolsuzluklarımızın, ilimsizliklerimizin, emaneti ehline vermeyişimizin, sonucu değil mi? Başımıza gelenleri kader diyerek Allah’a mal etmemiz ne kadar doğru?..
Milletimizin ve yöneticilerimizin uyanması basiretle hareket etmesi (Yanılmadan gerçekleri görebilmesi, gelecekle ilgili sezgi, uyanıklık, anlayış, kavrayış ve vizyon sahibi olması) dilek temenni ve duasıyla…