DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Çınar Can Özyürek
Çınar Can Özyürek
Giriş Tarihi : 23-02-2025 21:53

Çınar'dan doğa üzerine...

Doğanın ve iyiliğin düşünürü Jean Jacques Rousseau’nun söylediği gibi: “Doğa bizi asla aldatmaz kendimizi aldatan biziz”.

Doğa meftunu olan Rousseau yüzyıllar önce tabiatın insan için öneminden bahsetmiş; mutlu olmak istiyorsak doğaya yakın olmamız gerektiğine vurgu yapmıştır. Rousseau’nun bu sözlerine mukabil, dünya yeni yüzyıl ile birlikte teknoloji alanında ciddi mesafeler katetmiştir; ancak ne kadarı toplumun huzuruna dönük veya doğa ile barış halinde olmamız için tasarlanmıştır bu tartışmaya açık bir konudur.

Örneğin teknoloji; eğer doğaya katkı verecekse faydalı olabilir, ancak, teknoloji doğanın dengesini bozacak şekilde kullanılması halinde bu gelişme olmaktan çok bizleri geriye götürecek bir durumun zeminini oluşturacaktır.

Son zamanlarda yaşanan teknolojik gelişmeler genel anlamda toplum yararından çok, ihtiraslarımız ile birbirimizi ezmek veya hayatı kolaylaştırmak adı altında bizim doğadan uzaklaşmamızı sağlamaya yönelik çalışmalardır. 
Doğaya uygun yaşamayan toplumlar yıkılmaya mahkumdur. 
Şimdi, toplum olarak değil de bireysel anlamda bu konuyu işleyelim. Biz kendimizle barışık, mutlu birer insan olmanın doğa ile hareket ederek gerçekleşeceğinin farkında mıyız?

Bana sorarsanız pek de farkında değiliz; çünkü yan yana olduğumuz, benliğimizi emanet ettiğimiz şey doğa değildir, peki ya nedir?

Ne yazık ki dünyanın karanlık yüzü, kimileri için bu karanlık çok renkli görülebilir, halbuki tamamen bir yanılsamadan ibaret olan, kendimizi hunharca gelişim olarak nitelendirdiğimiz bu yapının kollarına bıraktığımız alem, doğadan uzak, egolarımız, hırslarımız ile şekillenen ve benliğimizdeki insan temasından bizleri çok uzaklaştıran gerçek dışı bir organizma olan sanal dünyadır.

Bu karanlık çağın içine hapsolmuş toplumlar mutluluğu ekranlarda aramaktadırlar.

Bu karanlık dünya yolcuları, mutluluğun özde olduğunu özün ise teknolojik gelişmeler ışığı altında değil de doğanın saf ve temiz karakterinde saklı olduğunu maalesef fark edemeyeceklerdir.
Oysaki doğanın kendi içinde barış vardır, aşk vardır, yazmak vardır, müzik vardır, resim vardır … Şafakla uyanan gökyüzünün selamladığı o kudretli dağların himayesinde yaşamını sürdüren ovaların yalnızlıktan sıkılan düzlüklerini şenlendirmek için gelen kuşların senfonisi vardır. Bu durumun tam tersi olan hırsların olduğu yerde doğanın sesi yerine tank ve tüfeklerin seslerini duyarsınız. Güçlünün zayıfı ezdiği, masum yavruların öldürüldüğü savaşları görürsünüz.

Doğada ise, kara büyük bulutların arasından çıkıp bize umut dağıtmaya çalışan güneşin bulutlarla olan savaşını görürsünüz. 
Sonuç olarak egolarımızın ve bencilliklerimizin müsebbibi doğadan uzak olmamızdır diyebilirim; zannımca doğada var olan insan asla egolu olamaz, tabiat ananın kucağında asla sahtelik yoktur, gerçek bir hayat vardır, ilham vardır, güzel ve mutluluk içeren bir hayat vardır.
Yazar Çınar 

Çınar Can Özyürek

Çınar Can Özyürek

DİĞER YAZILARI GAYRİMENKUL PİYASASI Anadolu'nun Parlayan Yıldızı Kayseri İÇSEL BİR YOLCULUK ADlMLARlMlN HATlRLATTlĞl ŞEYLER BU DÜNYADAN BİR İMAM ŞAFİ GEÇTİ PENCEREDEN BAKlNCA Ölçülen Mutluluklar, Ölçülemeyen Hayat Aynı Yolun Değişen Yürüyüşü Gün Doğumunun Fısıldadığı hayat KARANLIĞIN İÇİNDE BİR GÜN HAYAT BİR MAHSUN BEKLEYİŞ Çınar'ın penceresinden: Van Gogh, Yıldızlı Gece... Eski dostların gölgesinde bugün... Zamanın Penceresi DOĞADAKİ HAZİNEM Gazze Sessiz Bekçi Erciyes... Zirveye Yolculuk-2 Zirveye Yolculuk-1 MEDENİYET Güneş bir Mucize... BÖCEK... Kısaca tarih ve Yahya Kemal Beyatlı adına… PARNASİZM... Gittiğim Yol... Çınar'ın Penceresinden Cenap Şahabettin Çınar Can Özyürek’in Romanlar ile tanışması. Çınar'ın gözünden Claude Monet... Yusef'in çırpınışı... ÖMER FARUK'UN LİFOS TlRMANlŞl-SON BÖLÜM MURAT'IN YALNIZLIK İLE TANlŞMASl... ÖMER FARUK'UN LİFOS TlRMANlŞl-3 ÖMER FARUK'UN LİFOS TlRMANlŞl-2 ÖMER FARUK'UN LİFOS TlRMANlŞl-1 BİLİN BAKALIM KİM? BİR BARDAK ÇAY ÇINAR ‘IN GEMİSİ… Çınar’ın penceresinden Empresyonizm, Post Empresyonizm… Çınar’dan Ard – İzlenimcilik üzerine… Çınar’ la Van Gogh , Patates Yiyenler Tablosu Üzerine … 1 ÇlNAR'DAN SANAT VE VAN GOGH ÜZERİNE... KAYSERİ DEREVENK VE HOŞGÖRÜ KAYSERİ VE KANİŞ KARUM... Bir Ortaseki masalı... KEMAL AMCA Çınar Can Özyürek ile eğitim adına… ZAMAN YOLCULUĞU…           FELAKET … Sonbahar …
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3477
  • 2FENERBAHÇE3474
  • 3TRABZONSPOR3469
  • 4BEŞİKTAŞ3460
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3457
  • 6GÖZTEPE3455
  • 7SAMSUNSPOR3451
  • 8ÇAYKUR RİZESPOR3441
  • 9TÜMOSAN KONYASPOR3440
  • 10KOCAELİSPOR3437
  • 11CORENDON ALANYASPOR3437
  • 12GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3437
  • 13KASIMPAŞA3435
  • 14NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ3434
  • 15İKAS EYÜPSPOR3433
  • 16HESAP3432
  • 17ZECORNER KAYSERİSPOR3430
  • 18MISIRLI3430
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA