Allah indinde en efdal duruş kendini tutmak, nefsine hakim olmak, şeytana uymamaktır.
Bu durumun tecelli ettiği, doruğa çıktığı hal ise oruç halidir.
Bütün azaların itaat altına alındığı yegane ibadettir oruç. İslam tarihinde ve dini hayatta fazladan ibadet veya kulluk yapmak isteyen dine vakıf, Muhsin zatların değişmez ibadetinin oruç olması ecrinin de fazla olmasındandır.
HER DİNİN ZAHİDİ VARDIR.
En zor şey kendini tutmak, nefsini zaptedebilmektir. Diğer dinlerinde kendine göre zahidleri vardır. Onlarda da aynı şekilde oruç tutmuşlardır. Dinler tarihi dersinde hepisini teferruatlıca
okumuştum ama şimdi konu o değil kısaca değinelim.
Manihaizm(Mani dini)nde, İslami oruca benzer bir oruç vardır. Mecburi ibadetlerindendir.
Jainizm(Ceynizm) dininde; kendisine işkence ederek yüksek mertebelere erişmek için et ve yumurta yemez ve devamlı perhiz yapardı. Bu dinin mensuplarının orucu perhizdir. Budizme gelince,
Budda’nın klasik felsefesinde”Ne dünyaya tam bağlanmak ne de tamamen terk etmek yoktur”Bu hedefe de”iki ayda bir oruç tutmak”ile”Herkesin huzurunda günahlarını itiraf etmek”vardır.
Buda’ya göre huzura mani olan şey arzulardır.Arzuları terbiye eden ise oruçtur. Yahudilerin en büyük ibadeti “Kipur—Büyük Oruç Günü”dür.Bu günde Yahudiler günahlarına tevbe ederler.
Hrıstıyanlıkta bu gün “Büyük Perhiz” denilen oruca benzer bir ibadet mevcuttur. Sonradan papazlar tarafından uzatılarak 40 güne çıkarılmıştır.
Hz. MERYEM’İN SAVM-I SAMT’I
Hz. Meryemin tuttuğu ve oruçluyken kimseye konuşmadığı “Savm-ı SAMT”denen suküt orucu islamiyete geçmiştir.
Sonradan bu oruç menedilmiştir. ” Ebu Said-el Hudri RA’den: Rasulullah SAV ((Herhangi bir kimse Allah CC yolunda bir gün oruç tutarsa o yüzden Cenab-ı Hak o kimsenin yüzünü cehennem ateşinden yetmiş sene sürecek mesafelik yere ulaştırır.)) buyurmuşlardır.” (Buhari ve Müslim)
AY GÖRÜLDÜĞÜNDE YAPILACAK DUA...
Güneş ve ay Allah Tealanın en önemli ayetlerinden varlığının kudretinin ispatlarıdır.
Dolayısıyla onların RU’YET’inde dua okumak sünnettir. Rasulullah SAV’in şu duayı okuduğu yukarıda zikrettiğim kaynakta geçiyor.
“Talha b. Ubeydullah RA’dan; Nebi SAV hilali gördüğü zaman: ((Allah’ım, bizi her türlü dini ve dünyevi korkulardan emin, imanımızı kuvvetli, itaat ve ibadetimizi daim ve sabit, vucüdümüza arız olacak her türlü hastalıktan bizleri salim kıl ve dostsuz
kalmaktan bizleri muhafaza buyur. Ve doğan bu hilali bizlere mübarek kıl. Ey hilal, seninde benim de rabbimiz Allah’tır;hayırlı uğurlu ol))diye dua ederdi.
Bir iyiliğe 10 sevap veren Rabbimiz CC Receb ayında ve senenin diğer aylarında tutacağımız 3 er günle bütün yılı Allah rızası için oruç tutmuş sayacaktır. Allah Teala kullarına daha nice kolaylıklar ve bol sevaplar ihsan etmiştir, imanla ve ihlasla yaşamak istenirse. Hayatı anı anına hakkıyla yaşamaya fani ömrümüzü baki faydalara harcamaya.
PAZARTESİ/ PERŞEMBE ORUCU...
Ebu Katade RA’den: Rasülü Ekrem SAV den: Resülü Ekrem’den pazartesi günü tutulan orucun fazileti soruldu. Bunun üzerine Rasülüllah “O gün benim doğduğum ve peygamber olduğum, yahut
bana vahyin ilk başladığı gündür.” Buyurdu. Ebu Hüreyre RA’dan: Rasulüllah ” Pazartesi ve Perşembe günü amellerin Allah’a arz olunduğu günlerdir. Ben de
amellerimin, oruçlu olduğum halde Allah’a arz olunmasını severim”buyurdu. Hz. Aişe RA’dan: ”Rasülü Ekrem SAV Efendimiz, Pazartesi ve Perşembe günlerinde oruçlu olmaya çalışırdı.
Abdullah b. Amr b. As RA’dan: Rasulüllah”Her ayda üç gün oruç tutmak bütün hayatını oruçla geçirmek gibidir”buyurdu