ORUÇ TERAVİHLE TAMAM OLUR.
TERAVİH, TERVİHADIR RAHATLAMADIR
Allahın resülü efendimiz S.A.V hadisi şeriflerinde Ramazan gecelerinde namaz kılmayı, ibadet etmeyi teşvik etmiştir:
Buhari, Salatü’teravih1; Müslim, Salatül Misafirin 174:
“Kim Ramazanda inanarak ve sevabını Allahtan bekleyerek, onun rızasını kazanmak için kıyam ederse, teravih kılarsa geçmiş günahları bağışlanır”
Nesai, Sıyam40. Hadisi Şerif:
“Allah Teala C.C. Ramazan ayında oruç tutmanızı farz kıldı. Ben de Ramazan gecelerinde kıyam edip Teravih Namazı kılmanızı sünnet kıldım. Kim, inanarak ve sevabını Allahtan bekleyerek ihlasla oruç tutar ve kıyam edip Teravih Namazı kılarsa, annesinden doğduğu günkü gibi günahlardan temiz hale gelir.”
Hadisi şeriflerde geçen Ramazanda kıyam etme ile teravih namazının kastedildiği hususunda sahabe i kiram ittifak etmişlerdir.
Efendimiz S.A.V., sözlü teşviklerinin yanında bizzat kendisi sahabeleri ile birlikte birkaç gece teravih namazı kıldırmış, lakin farz kılınır endişesi ile devam ettirmemiştir. Hz. Aişe’den (radıyallahüanhüma) rivayet edildiğine göre, Peygamber efendimiz , iki veya üç gece mescidde cemaatle teravih namazını kılmıştır. Üçüncü veya dördüncü gece insanların yoğun ilgisini görünce yatsı namazını kıldırıp, hücresine çekilmiş ve teravihi kıldırmak için çıkmamıştı. Sahabe i Kiram, Resulullahın S.A.V. çıkacağını umdukları için beklemişler, hatta uyudu ise uyansın diye öksürmeye başlamışlardı. Hz. Peygamber, sabah namazı vaktinde mescide çıkıp, orada bekleyenlere şöyle buyurdu:
Buhari, Salatü’t Teravih 2:
“Sizin bu namazı -teravih namazını- kılmak hususunda ne kadar istekli olduğunuzun farkındayım; onu size kıldırmamda da engel yok. Fakat teravihin size farz kılınmasından endişe ettiğim için çıkıp kıldırmadım. Şayet farz kılınacak olsa, bunu hakkıyla yerine getiremezsiniz.”
TERAVİH RAMAZANIN ŞİARIDIR.
AKİL BALİĞ OLAN HERKESİN KILMASI LAZIM
Bu mübarek ayın en önemli şiarı oruçtan sonra teravih namazıdır.
Anlam olarak “Terviha”nın çoğulu olup“Teneffüs etmek, ruhu rahatlatmak, bedeni dinlendirmek” gibi anlamlara gelmektedir.
Ramazan ayına özel olarak yatsı namazından sonra kılınan sünnet namazın her dört rekatının sonundaki oturuş, “Terviha” olarak adlandırılmış; sonradan bu kelimenin çoğulu olan“Teravih”sözü, Ramazan gecelerinde kılınan bu nafile namazın ismi olmuştur.
Teravih namazı, sünneti müekkededir; orucun değil Ramazan ayının ve vaktin sünnetidir. Onun için hasta ve yolcu gibi oruç tutmak zorunda olmayanlar için de teravih namazını kılmak sünneti resulullahtır.
TERAVİH KILINMASINDA ŞAFFİ, MALİKİ, HANBELİ VE HANEFİMÜTTEFİKTİR
Yazımızın finaline doğru şunu vurgulamak lazım. Dört mezhebin dördü de teravih namazının sünnet oluşu ve kılınması hususunda müttefekün aleyh yani görüş birliği etmişlerdir. İcmai ümmet vardır teravih namazının kılınması hususunda. 20 rekattır.
Mübarek Ramazanın gecelerinin neşesi Teravih namazı, sahabeden günümüze kadar 20 rekat olarak kılınagelmiştir. Nitakim İbni Abidin, teravihin doğuda ve batıda 20 rekat kılındığını kaydetmekle ve alışkanlık haline gelen teamülün ne kadar güçlü olduğunu eserlerinde ifade ve isbat etmiştir.
Sonuç olarak, teravih namazı İslamın şeairindendir (olmazsa olmaz simge) . Sünneti müekkededir. Kuvvetli sünnettir. Katidir. Hz. Peygamberin şahidi sahabenin ittifakı ile tekrar yazıyorum 20 rekattır. Ve cemaatle kılınıyor. Cemaale kılınması daha efdaldir, faziletlidir. Asırlardır dünden bugüne kadar 20 rekat olarak kılına gelmiştir.
Teravih namazının cemaatle kılınması kifai sünnettir.; yani, bir yerleşim yerinde en az bir mecliste cemaatle teravih namazının kılınması gerekir. İki rakatta bir selam vererek ikame etmek en sevap olanıdır. Aralarında çeşitli salat ü selamlar, esma-yıhüsna ile süslü niyazlar ve çeşitli dualar okunabilir.
Kabul ve makbul oruçlar teravihler niyazıyla.
Kabul ve makbul ibadetler dilerim.
Allah CC din ve dünya işinde cümlemizi muvaffak eylesin. Amin