Peygamberimiz " Kadir Gecesinin vaktini biliyordum, unutturuldu." buyurdu.
Ramazan ayının yirmiyedinci gecesinde kutlamayı alışkanlık haline getirdiğimiz bin aydan daha hayırlı olan Mübarek Kadir Gecesinin aslında Ramazan ı Şerifin 20 sinden sonraki tek gecelerinde (21-23-25-27) aranmasına dair pek çok hadisi şerif variddir.
Ramazan’ın birinden itibaren tek gecelerde aranmasını tavsiye eden büyükler de vardır. İmam ı Şarani Hazretleri Kadir Gecesi’nin kaçıncı gece olduğunu, Ramazan ı Şerif’in giriş günlerine göre şöyle tesbit etmiştir:
* Pazar günü girerse, 28i 29’a bağlayan gece.
* Pazartesi günü girerse 20 yi 21’e bağlayan gece.
*Salı günü girerse 26’yı 27’ye bağlayan gece.
*Çarşamba günü girerse 18’i 19’a bağlayan gece.
*Perşembe günü girerse, 24’ü 25’e bağlayan gece
*Cumartesi günü girerse, 22’yi 23’e bağlayan gece.
Rivayetlere göre, İmam ı Şarani Hz.leri 30 yıl Kadir Gecesi’yle bu usule göre müşerref olmuşlardır. Ehlullah keşif ve kerametle Kadir Gecesi’ni arayıp bulmaya çalışmışlardır.
Kadir Gecesi’nin bu ay içerisinde hangi gece olduğunun gizlenmesi samimiyetle inanan ve Allah rızası için oruç tutan müminlerin her geceyi Kadir Gecesi bilip, daha çok ibadet etmelerini teşvik içindir.
Kaynaklara göre; Kadir gecesinde hava güzel olur. O gece her şey Allah’a secde eder. Denizlerin suyu tatlılaşır. Mü’minler affı ilahi ve mağfireti sübhaniye mazhar olurlar.
Netice olarak Ramazan ı Şerif hangi gün girerse girsin. Samimi ve ciddi gayret bizden kabul etmek O’ndan. Önemli olan kalbin, ruhun ve özün halik i kerim’e yönelik olması biz kullar olarak yapın deneni yapmakla muvazzafız.
Hikmetinden sual olunmayacak şeyleri fazla irdelememeli. Eslim teslim –Teslim ol ve kurtul- buyurdular fahri Kainat Efendimiz SAV yeterki Allah’a kulluk uzere olalım efendim.. Bu duygularla değerlendirdiğimiz her zamana sonsuz mükafat verecektir.
TENBİHÜL GAFİLİN”DEN
Büyük alim Ebulleys Semerkandi hazretlerinin Tenbihül Gafilininde müslümanın yaşamının hiçbir anını boş, yararsız uğraşlara harcayıp heba edemeyeceğini her zaman her saat yapacağı, yapmasında sayısız faziletler olan amel ve davranışları özetlemiştir.Büyük alimin açıkladığı kuralları yapmamak vebal ve indi ilahide mesuliyeti muciptir.İlkeler uygulanırsa, yaşanırsa tesirli olur topluma faydası olur. Aşağıda maddeler halinde sunduğumuz kriterler hayat boyu yapmak ya da yapmamak şeklindedir ve müslümanın dünya ahiret menfaatinedir.
İYİLİĞİN KARŞILIĞI OLAN KÖTÜLÜKLER
1-Komşusunun aç olduğunu bilerek, yardımsız bırakarak karnını doyurmamak
2- Gençliğini Kur’an ve ilim öğrenmeden heder etmek kendi kendine kötülüktür
3-Ziyafete davet edilip icabet etmemek. Yemesen de dua edebilirsin. Duadan mahrumiyette kendine kötülük etmektir.
4-Bir kişiyle karşılaşırda muarefe yapmamak-tanışmamak.
5-Yaşadığın beldede bir çok alim yaşayıpta onlardan hiçbir şey öğrenmemek.
6-Şehirde yaşayıp-Cuma kılınan yer- Cuma namazı kılmamak
7-Kabristandan geçipte kabir ehline selam verip dua etmemek. Çünkü “Esselamü aleyke ya ehlel kubur”diye selam vermenin hayatta olana da faydası çoktur.
8-Cami veya mescide giripte iki rekat namaz kılmadan çıkanda caminin hakkı kalır.
9-Kur’an okumayı bildiği halde günde 100 ayet okumamak
10-Kadın olsun erkek olsun kendi nefsi için dua edip anne ve babasına dua etmemek de iyiliğe karşı kötülük sayılan davranışlardandır.