Çağdaş Atan’ın mistik cümlelerle bezeli üstü kapalı göndermeler içeren “Ültimatom” gibi açıklaması konuşulmaya devam ediyor.
Bu konuya dair yazımız olacak elbet.
Geri dönüşleri bir görelim.
Bakalım bu açıklama karşısında yönetimin “Sabır, sabır, ya sabır!” söylemleri sürecek mi, yoksa ayrılık çoktan gerçekleşti de iki tarafta zaman mı kazanmaya çalışıyorlar?!...
Bugün yarın “Dananı Kuyruğu Kopacak…”tır.
Bekliyoruz.
Göreceğiz.
Hadi bakalım hayırlısı olsun.
FUTBOLUMUZDAKİ YABANCI HEGOMONYASI…
6+5, 7+4, 8+3’e evrilen süreçte halen aynı yaygara sürüyor.
Bir ara sınırsız yapmışlardı.
Kapıyı Galatasaray açmıştı.
Cim bom sahaya 11 Yabancı ile çıkmış, epey konuşulmuştu.
Yine öyle oldu…
Yabancılara en fazla süre veren ekip Galatasaray. Sarı-kırmızlı ekipte yabancı oyuncular 23 bin 773 dakika ter dökerken, toplam sürenin yüzde 70,9'unu oluşturan Cim-Bom’da yerli futbolcular 8 bin 907 dakika, gurbetçilerse 862 dakika forma şansı bulabildi.
Kayserispor’u yakından takip edenler Prosinecki’nin son döneminde bir ilki daha yaşamışlardı.
Kayserispor sahaya tam 11 yabancı oyuncu ile çıkmıştı.
Tam bir garabet.
“Futbolumuzda sınırsız yabancı olsun!” mantığı halen sürüyor.
Sınırlarından 13 Milyon mültecinin gizli bir istila yaşattığı güzel ülkem zaten yıllardır sözüm ona Dünya ile Avrupa ile rekabet safsatası ile Yabancı futbolcuların daha doğru bir ifade ile “Süper Emeklilik” adı altında ülkemize menajerler kimleri getirmemişti ki?
Bir ikisi iyi çıktı.
Hagi, Alex haricinde parmakla sayılabilecek kaç yabancı futbolcu hatırlıyorsunuz futbolu bırakmaya yakın yaşlarda ülkemize gelip hafızalarda kalan?!
RAKAMLAR ÜCÜZÜ BOYUTTA…
Kadro açıklanıyor.
Doğal olarak 8 yabancı var kadroda.
3’te zorunlu yerli.
Bakalım geride kalan sezonda ne kadar oynamış “Bizim çocuklar”?
Şu net ve açık bir konu ki tüm kulüplerde yabancılar daha fazla görev yaptı.
Ligdeki 19 kulübün hepsinde yabancı futbolcular, yerlilerden daha fazla süre alarak hem ceplerini doldurdular, hem de daha çok vitrine çıktılar.
Süper Lig'in yerli-yabancı oyuncu raporu açıklanırken hali ile takımların yabancı oyuncu tercihi geride bıraktığımız sezonunda da devam etti.
Süper Lig'de bir önceki sezon yabancı futbolcuların oynama oranı yüzde 59,6 şeklinde kayıtlara geçmişti.
Süper ligdeki 19 takımda, Türkiye'de yetişmiş yerli futbolcular 179 bin 920 dakika (yüzde 29,1) forma şansı bulurken, yabancı futbolcular 375 bin 512 dakika (yüzde 60,9) sahada kaldı.
Yani yarı yarıya.
Aslında son derece doğal.
Sayılarda zaten iki katından fazla.
Kadro’da yerli oyuncunun sınırlı oluşu hem parasal anlamda çıtayı yükseltiyor, hem de kerhen oynatma zorunluluğu gibi abesle iştigal bir durum çıkartıyor Türk Futbolu adına.
Gurbetçi olarak nitelenen yurt dışında yetişmiş Türk asıllı futbolcular ise 61 bin 994 dakika (yüzde 10) mücadele etti.
KAYSERİSPOR’DA YABANCILAR NE KADAR OYNADI?
Süper Lig'de mücadele eden temsilcimiz Kayserispor'da 38 haftalık maratonda 28 futbolcu forma giydi. Kayserispor’da geride kalan sezon oynanan 38 Süper Lig maçında yabancı futbolcuların oynadıkları maç sayısı ve süreler ise şu şekilde: Dimitrios Kolovetsios: 30 maç - 2.615 dakika, Miguel Cardoso: 31 maç - 2.348 dakika, Majid Hosseini: 25 maç - 2.020 dakika, Lionel Carole: 23 maç - 2.004 dakika, Olivier Kemen: 27 maç - 1.945 dakika, Mame Baba Thiam: 27 maç - 1.939 dakika, Bernard Mensah: 27 maç - 1.796 dakika, Gustavo Campanharo: 24 maç - 1.711 dakika, Carlos Mane: 25 maç - 1.472 dakika, Mario Gavranovic: 22 maç - 1.217 dakika, Ali Karimi: 20 maç - 951 dakika, Anthony Uzodimma: 16 maç - 846 dakika, Joseph Attamah: 9 maç - 646 dakika, Yaw Ackah: 15 maç - 422 dakika
YERLİLERİMİZDE DURUM?
Kayserispor’da en uzun süre alan Bilal Bayazit oldu. Bayazit, 30 maçta 2 bin 693 dakika ile en uzun süreyi alan futbolcu oldu.
En az süre alan futbolcular ise 1 dakika ile Ahmet Kağan Malatyalı oldu.
Kayserispor takımında geride kalan sezon oynanan 38 Süper Lig maçında yerli futbolcuların oynadıkları maç sayısı ve süreler ise şu şekilde: Bilal Bayezit: 30 maç - 2.693 dakika Gökhan Sazdağı: 31 maç - 1.993 dakika Onur Bulut: 21 maç - 1.890 dakika, Emrah Başsan: 26 maç - 1.218 dakika, Ramazan Civelek: 29 maç - 1.145 dakika, Arif Kocaman: 14 maç - 1.066 dakika, İlhan Parlak: 22 maç - 547 dakika, Cenk Gönen: 5 maç - 366 dakika, Mustafa Pektemek: 12 maç - 231 dakika, Baran Ali Gezek: 5 maç - 113 dakika Talha Sarıaslan: 6 maç - 59 dakika Berat Eskin: 2 maç - 12 dakika Ahmet Kağan Malatyalı: 1 maç - 1 dakika
BM GİBİ TAKIM...
Bu değerlendirmemizi bu köşede daha önce vermiştim.
Mini bir hatırlatma sadece.
Kayserispor'da 11 ülkeden futbolcu forma giydi
Süper Lig'de sezonu 9. sırada tamamlayan Kayserispor'da 11 farklı ülkeden futbolcu forma giydi. Takımda Türkiye'den sonra en çok Ganalı futbolcu görev aldı.
Spor Toto Süper Lig'de sezonu 47 puanla 9. sırada tamamlayan Kayserispor çatısı altında 11 farklı ülkeden 44 futbolcu yer aldı. 29 profesyonel Türk futbolcunun bulunduğu Kayserispor'da 3 Ganalı, 2 İranlı, 2 Portekiz, 2 Fransız, 1 Brezilyalı, 1 İtalyan, 1 Nijeryalı, 1 Senegalli, 1 İsviçreli ve 1 Yunan futbolcu sarı kırmızılı formanın başarısı için çaba sarf etti.
Yerli futbolcular arasında en fazla forma giyen isim kaleci Bilal Bayazıt oldu. Genç file bekçisi 30 maçta görev alırken 2 bin 691 dakika sahada kaldı. Yabancı oyuncular arasında ise Dimitrios Kolovetsios en çok forma giyen isim oldu. Yunan stoper 30 maçta forma giyerken 2 bin 612 dakika sahada kaldı.
EN ÇOK YABANCISI OLANLAR…
Aslında bu konu başlığına “Paraları Saçanlar” demek belki de daha da uygun bir ifade olur.
Sayı olarak en fazla yabancı oynatan kulüp olan Başakşehir, Süper Lig'de sayı olarak en fazla yabancı futbolcuyu oynatan takım olarak ön plana çıktı. Turuncu-lacivertli ekipte sezon boyunca 22 yabancı futbolcu forma giydi. Bu kulvarda 20 yabancı futbolcuyla Konyaspor ikinci sırada yer aldı. Beşiktaş, Fatih Karagümrük, MKE Ankaragücü ve Adana Demirspor'da ise 19'ar yabancı oyuncu mücadele etti.
Galatasaray'ın ardından Kasımpaşa, 23 bin 206 dakikayla yabancılara en fazla süre veren ekip olarak dikkat çekerken, 23 bin 167 dakikayla Fatih Karagümrük üçüncü, 22 bin 54 dakikayla Trabzonspor beşinci, 21 bin 444 dakikayla Beşiktaş yedinci, 19 bin 856 dakikayla Fenerbahçe onuncu sırada bulunuyor.
BİR BAŞKA ACI TABLO…
Mütevazi bir bütçe ile yola çıktılar.
Yerliler en fazla Ümraniyespor'da görev yaparken sezon bittiğinde küme düşmekten kurtulamayan Ümraniyespor'da yabancı futbolcular 18 bin 383 dakika süre aldı.
Süper Lig’de yerli futbolculara en fazla şans tanıyan kulüp Ümraniyespor oldu. İstanbul ekibinde yerli futbolcular 13 bin 643 dakika sahada kalmalarına rağmen istenen performans ya da adil olmayan koşuda kapasiteleri kümede kalmak için yeterli olmadı, nefesleri de yetmedi…
BU KADAR ESARET YETMEZ Mİ?
Türkiye’de istila altında.
Türk futbolunda.
TFF Başkanlık seçimi kapıda ve tek adayla Mehmet Büyükekşi yeniden başkan olacak.
Şimdi herkesin kendine şu soruyu sonrası gerekmez mi?
Teknik adamı yabancı ve her maç öncesi tartışılan küme düşmüş bir Milli takımın bir Litvanya galibiyetine göbek atmak, 10 kişi kalmış bir İrlanda karşısında ölüp ölüp dirilmek bu saatten sonrası için “Bu kadar esaret yetmez mi?”
Kulüp takımlarımızın durumu ortada.
“Elin gavuru olmasa” nerede ise lig oynanmayacak konuma ge(tiri)lmiş durumda…
85 Milyon nüfuslu bir ülkede tüm spor branşlarını, milli takımları yabancıların egemenliğine bırakmak bir başka istila projesinin öteki ayağı değil de nedir?