2022 FIFA Dünya Kupası heyecanı başladı.
Dünya Kupası'nın mutlu olanları kadar hayal kırıklıkları yaşayanları da tarihe mal oldular.
Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 Dünya Kupası'nda heyecan Pazar akşamı saat 19.00’da başladı.
Açılış maçında Katar ile Ekvador karşı karşıya geldiler.
2022 FIFA Dünya Kupası, 20 Kasım-18 Aralık 2022 tarihleri arasında Katar'da düzenleniyor.
İşin büyük bölümü İngiliz firmalarına ihale edilmiş durumda.
Bu kupa yaz aylarında dışında organize edilen ilk Dünya Kupası olarak tarihine geçecek. Kupada 32 ülke, dörderli olarak 8 grupta mücadele ediyor.
Hazırlık maçlarındaki 2-1’lik skorlarla avunduğumuz Türkiye maalesef yok.
Turnuvada son 16 turu 3-6 Aralık, çeyrek final 9-10 Aralık'ta ve 13-14 Aralık'ta da yarı final karşılaşmaları oynanacak.
Oynanacak 64 maç sonrasında dünyanın en büyüğü 18 Aralık'ta belli olacak.
Dünya Kupası'nda Avrupa kıtasından 13, Asya ve Afrika kıtasından 5'er, Kuzey Amerika ve Güney Amerika kıtasından 4'er ve Okyanusya kıtasından 1 ülke mücadele edecek.
2022 Dünya Kupası’nın maskotuna La'eeb ismi verildi. La'eeb, Arapça 'süper yetenekli oyuncu' anlamına gelmektedir.
DÜNYA KUPASI’NDA GRUPLAR
A Grubu: Katar, Ekvador, Senegal, Hollanda, B Grubu: İngiltere, İran, ABD, Galler, C Grubu: Arjantin, Suudi Arabistan, Meksika, Polonya, D Grubu: Fransa, Avustralya, Danimarka, Tunus, E Grubu: İspanya, Kosta Rika, Almanya, Japonya, F Grubu: Belçika, Kanada, Fas, Hırvatistan , G Grubu: Brezilya, Sırbistan, İsviçre, Kamerun, H Grubu: Portekiz, Gana, Uruguay, Güney Kore
HAYAL KIRIKLIKLARI
Futbolun bir numaralı organizasyonu Dünya Kupası, birbirinden ilginç istatistiklere sahne oldu. Katar'da 22'ncisi düzenlenen Dünya Kupası'nda büyük başarı öykülerinin yanı sıra hayal kırıklıkları ve büyük başarısızlıklar da yaşandı. Dünya Kupası'na katılan ülkelerin 5'i, gol atmayı başaramadı. Kanada, Çin, Hollanda Doğu Hint Adaları (Endonezya), Trinidad Tobago ve Zaire (Demokratik Kongo Cumhuriyeti), katıldıkları kupaları gol atamadan tamamladı.
8 FARKLI STATTA OYNANIYOR
2022 Dünya Kupası 5 farklı şehirde 8 farklı statta oynanacak. Katar'ın yüzölçümü küçük bir ülke olmasından dolayı bir günde tüm maçları izleme fırsatı bulabilecek.
Daha önce bizi takip edenler bilirler.
Yazmıştım hazırlık aşamasında en çok işçinin yaşamını yitirdiği dünya kupası Katar oldu 1200’denf azla işçinin ölümü ile.
Al Bayt Stadı, Lusail Stadı, Al Janoub Stadı, Education City Stadı, Ahmed Bin Ali Stadı, Uluslararası Halife Stadı, Stat 974 ve Al Thumama Stadı, turnuvaya ev sahipliği yapacak. Dünya Kupası’nın açılış karşılaşması Al Bayt Stadı’nda, final ise Lusail Stadı’nda oynanacak.
KADIN HAKEMLER GÖREV ALACAK
Dünya Kupası'nda ilk kez kadın hakemler görev alacak. Dünya Kupası’nda 3 orta hakem ve 3 yardımcı kadın hakem yer alacak. Fransa’dan Stephanie Frappart, Ruanda’dan Salima Mukasanga ve Japon Yoshimi Yamashita’nın yanı sıra yardımcı hakemler Brezilya’dan Neuza Back, Meksika’dan Karen Diaz Medina ve ABD'den Kathryn Nesbitt Dünya Kupası’nda görev alacak.
YARI OTOMATİK OFSAYT TEKNOLOJİSİ
Bu Dünya Kupası'nda ilk kez yarı otomatik ofsayt teknolojisi kullanılacak. Sistem, saniyede 50 kare ile oyuncuları tüm uzuvlarıyla anlık olarak takip edecek. Stadyumlara yerleştirilecek 12 kamerayla futbolculardan alınacak veriler ve topun hareketlerinin sisteme aktarılacak.
DÜNYA KUPA TARİHİNDEN
İlk Dünya Kupası 1930 yılında Uruguay’da organize edildi. 13 ülkenin katıldığı turnuvada finalde Arjantin'i 4-2’lik skorla mağlup eden Uruguay şampiyonluğa uzandı.
Uruguay’ın 1950 yılındaki turnuva ile birlikte toplamda iki şampiyonluğu bulunuyor.
SON ŞAMPİYON FRANSA
2018 Dünya Kupası, Rusya’nın ev sahipliğinde düzenlendi. Turnuvada karşılaşmalar 14 Haziran-15 Temmuz 2018 tarihleri arasında Rusya’nın 11 şehrinde oynandı. Finalde Hırvatistan'ı 4-2'lik skorla mağlup eden Fransa, 1998 yılından sonra tarihinde ikinci kez Dünya Kupası şampiyonluğu yaşadı.
BREZİLYA DÜNYA MARKASI
Dünya Kupası tarihinin en başarılı ülkesi Brezilya. Sambacılar ilk kez 1958 yılında İsveç'te yapılan turnuvada şampiyonluk sevinci yaşadı. Brezilya; 1958, 1962, 1970, 1994 ve son olarak 2002 yılı olmak üzere 5 kez şampiyonluğa ulaştı. Brezilya'yı 4 kez ile Almanya takip ediyor. Almanya 1954, 1974, 1990 ve 2014 yıllarında kupayı müzesine götürdü. Dünya Kupası tarihinde Arjantin, Fransa ve Uruguay 2'şer, İngiltere ve İspanya'nın da 1'er şampiyonlukları bulunuyor.
KUPA EN ÇOK…
Dünya Kupası'nın 92 yıllık tarihinde sadece iki kıta şampiyon çıkardı. Kupayı bugüne dek 5 Avrupa kıtasından, 3 de Güney Amerika kıtasından ülke kazandı, diğer kıtalardan şampiyon çıkmadı. Avrupa'dan İtalya, Almanya, İspanya, Fransa ve İngiltere, Güney Amerika'dan da Brezilya, Arjantin ve Uruguay kupayı müzesine götürdü.
DÜNYA KUPASI’NIN GOLCÜSÜ
Dünya Kupası tarihinin tüm zamanların en golcü futbolcusu, Almanya’dan Miroslav Klose. Klose, 2002, 2006, 2010, 2014 yılındaki turnuvalarda toplam 21 karşılaşmaya çıktı ve 16 gol kaydetti. Klose’nin ardından Brezilyalı Ronaldo 15 golle ikinci, Almanya’ndan Gerd Müller de 14 gol üçüncü sırada bulunuyor.
EN ÇOK GOL ATILAN KUPALAR
1930 yılından itibaren düzenlenen Dünya Kupası'nda bir turnuvada en çok 171 gol atıldı. 1998 yılında Fransa'da ve 2014 yılında Brezilya'da organize edilen turnuvalarda toplam 171'er gol kaydedildi.
EL SALVADOR TARİH YAZDI!
Dünya Kupası'nda 10 ülke, turnuvayı puansız kapatmak zorunda kaldı.
Hollanda Doğu Hint Adaları, Irak, Togo, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Haiti, Zaire, Panama ve El Salvador, Dünya Kupası'nda puan alamadı.
Puansız ayrılan ülkelerden sadece El Salvador, Dünya Kupası'na iki kez katıldı, diğerleri ise birer kez temsil edildi. El Salvador, iki Dünya Kupası'nda yaptığı 6 maçı da kaybetti, kalesinde 22 gol görüp bir gol atabildi.
DUYMADIKLARIMIZ…
İlk maçta Fenerbahçeli Valencia’nın biri sayılmayan 3 golünde ikisi ile kazanan Ekvator ev sahibi takım Katar’a açılışta tatsız bir sürpriz yaptı.
Bu arada Katar 2022 bileti alarak ikinci katılım şansını yakalayan Kanada, turnuva tarihindeki ilk gol ve puanı için mücadele edecek.
Dünya Kupası'na 8 kez katılmayı başaran İskoçya, bunların hiçbirinde ilk turdan yukarıya çıkamadı. İskoçlar, Kupada taraftarlarını defalarca hayal kırıklığına uğrattı.
Meksika ile Bulgaristan, 6 Dünya Kupası'nda maç kazanamadı.
Bulgaristan, Dünya Kupası tarihinde üst üste maç kazanamama rekorunu elinde tutuyor. Balkan ülkesi arka arkaya 17 maç kazanamayarak kötü bir rekora imza attı. Bulgarlar, galibiyet hasretine 1994 Dünya Kupası'nda Yunanistan'ı 4-0 yenerek son verdi.
İtalya ve İngiltere, Dünya Kupası'nın en çok berabere kalan takımları olarak zirveyi paylaştı. Kupaya 18 kez katılan ve 4 defa zafere ulaşan İtalyanlar, şu ana kadar yaptıkları 83 maçın 21'inde sahadan beraberlikle ayrıldı.
Meksika üst üste 9 maç kaybetti. Meksika, Dünya Kupası'nda art arda maç kaybetme rekorunun sahibi oldu.
Belçika, Dünya Kupası'nda üst üste en çok berabere kalan takım unvanına sahip. "Kırmızı Şeytanlar", 1998 ve 2002'deki kupalarda peş peşe 5 maçtan beraberlikle ayrıldı.
Bolivya, Cezayir ve Honduras, Dünya Kupası'nda peş peşe 5 maçta gol atamayarak kötü bir grafik çizdi.
SÜPER LİG’DEN 19 FUTBOLCU
Spor Toto Süper Lig’de forma giyen 19 futbolcu, Dünya Kupası’nda mücadele edecek. Turnuvaya 9 takım futbolcu gönderirken, en fazla futbolcu Galatasaray’dan gitti. Galatasaray’dan Fernando Muslera, Lucas Torreira (Uruguay), Dries Mertens (Belçika), Haris Seferovic (İsviçre), Victor Nelsson (Danimarka), Beşiktaş’tan Atiba Hutchinson (Kanada), Wout Weghorst (Hollanda), Kevin N’Koudou (Kamerun), Romain Saiss (Fas), Fenerbahçe’den Michy Batshuayi (Belçika), Enner Valencia (Ekvador), Trabzonspor’dan Maxi Gomez (Uruguay), Jens Larsen (Danimarka), Kayserispor’dan Majid Hosseini, Ali Karimi (İran), Konyaspor’dan Francisco Calvo (Kosta Rika), Antalyaspor’dan Haji Wright (ABD), Alanyaspor’dan Famara Diedhiou (Senegal) ve Hatayspor’dan Samuel Adekugbe (Kanada) bu heyecanı yaşayacak.