İlginç bir Dünya kupası oluyor.
Fas’a kocaman bir alkış.
İspanya sanırım yaptıklarının cezasını ödüyor.
Çeyrek finalin tadı bir başka olacak.
20 Kasım Pazar günü başlayan FIFA Dünya Kupası’nda finale 9 gün kaldı.
32 Takımdan geriye kalan 8 takım arasından yarı finalistler ve finalde kozlarını paylaşacak iki takım ve ardından dev final 18 Aralıkta.
Bakalım bundan sonra kimler taca çıkacak, kimler finale adını yazdıracak.
Nefesler tutulmuş durumda.
Dünya kupası ile ilgili yazılacak olan kadar çok şey var ki biz bile çoğunu kaçırıyoruz.
Bugün son 8 öncesi bir genelleme.
Ardından finale dair birkaç kelam olur kısmetse gelecek haftaya…
LİGİMİZDEN GİDENLER…
Önce bir hatırlatma yapalım.
Süper Lig’den 19 oyuncu Dünya Kupası’nda boy gösterdi.
Süper Lig’den 9 takım turnuvaya oyuncu gönderirken, bu listede 13 farklı ülkeden futbolcu yer alıyor. 2022 Dünya Kupası’na oyuncu gönderen takımlar ve o isimler şöyle: Fenerbahçe: Michy Batshuayi (Belçika), Enner Valencia (Ekvador) Galatasaray: Fernando Muslera, Lucas Torreira (Uruguay), Dries Mertens (Belçika), Haris Seferovic (İsviçre), Victor Nelsson (Danimarka) Beşiktaş: Atiba Hutchinson (Kanada), Wout Weghorst (Hollanda), Kevin N’Koudou (Kamerun), Romain Saiss (Fas) Trabzonspor: M. Gomez (Uruguay), Jens Larsen (Danimarka) Kayserispor: Majid Hosseini, Ali Karimi (İran) Konyaspor: Francisco Calvo (Kosta Rika) Antalyaspor: Haji Wright (ABD) Alanyaspor: Famara Diedhiou (Senegal) Hatayspor: Samuel Adekugbe (Kanada)
ESKİ TANIDIKLAR…
Bir dönem Süper Lig’de forma giyen yıldız isimler de Katar’da ülkelerinin başarısı için ter döktü. Fenerbahçe’nin eski futbolcularından Simon Kjaer, Kim Min-Jae, Vincent Janssen, Andre Ayew ile Beşiktaş’ın eski futbolcularından Vincent Aboubakar, Domagoj Vida, Pepe ve Cyle Larin bu isimler arasında. Trabzonspor’un eski forveti Andreas Cornelius, Sivasspor’un eski futbolcuları Milan Borjan ve Grosicki de turnuvada yer aldılar..
YOLA DEVAM EDENLER…
Katar’da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nda Spor Toto Süper Lig’den Wout Weghorst, Romain Saiss, Haris Seferovic, Famara Diedhiou ve Haji Wright, Son 16 Turu’nda mücadele etmeye devam eden isimler olmuştu.
Onlarda fire verdiler son 8 yani Çeyrek final sürecinde.
SAİSS 4 MAÇTA DA OYNADI
Dünya Kupası’nda Fas Milli Takımı’nın vazgeçilmez ismi olan Beşiktaş’ın tecrübeli stoperi Romain Saiss, Süper Lig’de forma giyen oyuncular arasında, en çok süre alan oyuncu oldu. Fas Milli Takımı’nın kaptanlığını da yapan Saiss, oynanan 4 karşılaşmanın hepsinde 90 dakika sahada kaldı ve sergilediği performansla beğeni topladı. Saiss, grubun 2. maçında Belçika karşısında 73. dakikada Fas’ı 1-0 öne geçiren golü atan isim olmayı da başardı.
Beşiktaş forması giyen Wout Weghorst, Hollanda milli takımıyla, oynanan 3 karşılaşmanın 2’sinde oyuna sonradan dahil oldu ve toplam 19 dakika süre aldı. Alanyaspor forması giyen Famara Diedhiou, Senegal'de 3 müsabakanın 1’inde 75 dakika sahada kaldı ve Katar maçında da 48. dakikada ağları havalandırdı. Ligde attığı 9 golle, gol krallığında 2. sırada olan Antalyaspor’un forveti Haji Wright, ABD ile çıktığı 3 karşılaşmada toplam 112 dakika sahada mücadele etti.
1994'teki turnuvadan bu yana ilk kez bir Dünya Kupası'nda hiçbir takım grupta oynadığı üç maçı da kazanamadı.
Dünya Kupası tarihinde ilk kez grup aşamasında 4+ puan toplayan altı takım ikinci tura çıkmayı başaramadı.
EN GENCİ EN YAŞLISI...
21y 169g - Gonçalo Ramos (21 yaş 169 gün), Cristiano Ronaldo'dan (21 yaş 132 gün; 2006) sonra Portekiz formasıyla Dünya Kupası'nda gol atan en genç oyuncu oldu.
39y 283g - Pepe, Dünya Kupası tarihinde bir eleme turu maçında gol atan en yaşlı oyuncu oldu (39 yaş 283 gün).
Phil Foden (22 yaş 190 gün), 1998'de Danimarka karşısında bunu başaran Ronaldo'dan (21 yaş 284 gün) bu yana bir Dünya Kupası eleme turu maçında iki asist yapan en genç oyuncu oldu.
Kylian Mbappe, Dünya Kupası tarihinde 24 yaşına basmadan önce sekiz gole ulaşan ilk oyuncu oldu.
Bu arada Cristiano Ronaldo, 2008'den (31 maç) bu yana ilk kez Portekiz'in büyük turnuvalardaki (Dünya Kupası & Avrupa Şampiyonası) bir maçına ilk 11'de başlayamadı.
PENALTI CANAVARI...
Hırvatistan kalecisi Dominik Livakovic, Dünya Kupası tarihinde seri penaltılarda üç kurtarış yapan üçüncü isim oldu.
Dominik Livakovic vs Japonya (2022) Danijel Subasic vs Danimarka (2018) Ricardo vs İngiltere (2006)
Dünya Kupası tarihinde üçüncü kez çeyrek finale yükselen Hırvatistan (1998, 2018 & 2022), bu üç turnuvada da rakiplerini seri penaltılar sonucu eleyerek bu aşamaya ulaştı.
Fas kalecisi Bounou’nun 2 penaltı kurtardığı seri penaltı atışlarında Afrika temsilcisi 3-0’lık üstünlük sağlayarak çeyrek final biletini aldı.
ASİST KRALLARI
Dünya Kupası'nda ilk maçına çıktığı 2014'teki turnuvadan bu yana Ivan Perisic'ten (6 gol & 4 asist) daha fazla gole katkı sağlayan sadece iki oyuncu var: Lionel Messi (12) & Kylian Mbappe (11).
FAS'IN BAŞARISI ÜZERİNE
Fas, Dünya Kupası tarihinde çeyrek finale ulaşan dördüncü Afrika ülkesi oldu (Kamerun-1990, Senegal-2002 & Gana-2010).
Son 16 Turu’nda Fas, normal süresi ve uzatma dakikaları golsüz eşitlikle biten maçta İspanya’yı penaltılarla eleyerek adını çeyrek finale yazdırdı. F Grubu’nu 7 puanla namağlup lider tamamlayarak önemli bir başarıya imza atan Fas, E Grubu ikincisi İspanya ile karşılaştı. 90 dakikada gol sesi çıkmadı. Uzatmalarda İspanya etkili ataklarına karşın golü bulamazken, karşılaşmada kazananı penaltı atışları belirledi. Fas kalecisi Bounou’nun 2 penaltı kurtardığı seri penaltı atışları ile çeyrek finalist oldu.
BREZİLYA GERÇEĞİ...
Brezilya, Dünya Kupası tarihinde 3-0'lık skora en kısa sürede ulaştığı maçı Güney Kore'ye karşı oynadı. (29 dakika).
2022 Dünya Kupası kadrosunda yer alan bütün oyuncuları oynatan Brezilya, turnuva tarihinde 26 oyuncusuna da şans veren ilk ülke oldu.
Neymar, Brezilya Milli Takımı tarihinde Pele ve Ronaldo'nun ardından üç Dünya Kupası'nda gol atan üçüncü oyuncu oldu.
İNGİLİZLERDEN...
Büyük turnuvalardaki 11'inci golünü Senegal'e atan Harry Kane (Dünya Kupası x7 & Avrupa Şampiyonası x4), Gary Lineker'i (10) geride bırakarak en yüksek sayıya ulaşan İngiliz oyuncu oldu.
FRANSIZ KALMADILAR
Polonya filelerini havalandıran Olivier Giroud, Thierry Henry'yi (51) geride bırakarak Fransa Milli Takımı tarihinin en golcü oyuncusu oldu.
Kylian Mbappe’nin formu ile bakalım Fransızlar klasik İngiliz buluşmasına ne yapacaklar?
ARJANTİN VE MESSİ
Profesyonel kariyerinin 1000'inci maçında 789'uncu golünü atan Lionel Messi, Dünya Kupası'nın eleme aşamalarındaki ilk golünü kaydetti.
Lionel Messi, daha önce 999 karşılaşmada 788 gol attı ve 338 asist yaptı
Arjantin, 2006 yılında turnuvayı şampiyon olarak tamamlayan İtalya'nın ardından Dünya Kupası'nın son 16 turunda Avustralya'yı eleyen ikinci takım oldu.
PORTAKALLAR
Milli takım kariyerinin 43'üncü golünü atan Memphis Depay, Hollanda formasıyla Robin van Persie'nin (50) ardından en yüksek sayıya ulaşan ikinci oyuncu.
Denzel Dumfries (1 gol & 2 asist), Hollanda formasıyla bir Dünya Kupası maçında 3+ gole katkıda bulunan üçüncü oyuncu oldu (Rob Rensenbrink x2; 1978 & Johan Cruijff; 1974). Dumfries, Hollanda formasıyla bir Dünya Kupası maçının ilk yarısında iki asist yapan ilk oyuncu oldu.
DUYMADIKLARIMIZ...
Alman Milli takımında kaleci Manuel Neuer, milli formayı en azından Euro 2024'e kadar giymek istediğini açıkladı.
Piers Morgan: "Ronaldo, Dünya Kupası'nda başarılı olarak Şampiyonlar Ligi'nde yer alan bir takıma transfer olmak istiyor. Bu parayla ilgili değil, rekorları kırmak ve kupaları almak için yanıp tutuşan arzusuyla ilgili."
Gonçalo Ramos, Miroslav Klose'den (2002) bu yana ilk 11'de çıktığı ilk Dünya Kupası maçında hat-trick yapan ilk oyuncu oldu.
Dünya Kupası tarihinde seri penaltılar sonucunda en fazla elenen ülke olan İspanya (4), turnuvada penaltı vuruşlarını gol atamadan tamamlayan iki takımdan biri konumunda
Vincent Aboubakar, Zinedine Zidane'dan (2006 vs İtalya) bu yana gol attığı bir Dünya Kupası maçında kırmızı kart gören ilk oyuncu oldu.