Sanırım 2026 FIFA Dünya Kupası hakkında tek yazı yetmeyecektir.
Bu nedenle yarın da devam edeceğiz kısmetse bu nedenle bugünkü yazımıza 1 numara diyelim mi?!...
ABD’ye alınmayan hakem skandalı ile başladı 2026 FIFA Dünya Kupası.
ABD-Kanada-Meksika ortak yapımı bir film izledik günlerce.
Maçı Maradona’nın bir zamanlar söylediği gibi dörde bölerek “Su molası“ bahanesi ile reklamlara kurban ettiler.
Hakem kararları ve özellikle de gösterilen ve iptal edilen kartlar işin tuzu biberi oldu.
Dünya kupasında kullanılan toplarla ilgili ifşalar ve artık önceden sonucu belirlenmiş tiyatroları insanlara izletiyorlar.
Yeteneğin değil, elitlerin istediği şeyleri izliyoruz.
Son dünya kupası bunun bariz bir göstergesi oldu.
Parayı yine büyükler götürdü.
Final maçının devre arası yarım saat oldu.
İspanya Başbakanı Sanches ile ABD Devlet başkanı Trump’ın bir nevi İran’da ki karşılıklı tavırları sonrasında final maçında da Arjantin üzerinden karşı karşıya geldiği maçın sonucu tam bir skandal olacakken direkten döndü ve İspanyollar hak ettikleri bir kupayı evlerine götürmesini bildiler.
Yıldızların değil, takım oyununun bir başarısı olsa gerek bu kupa ve zafer.
Önce 3.’lük 4.’lük maçına bir bakalım mı?
Herkesin favorisi farklı idi.
Fransa ya da İngiltere’yi görenlerin sayısı da epey fazla idi.
KAFASI KARIŞANLARIN,
MİDESİ DE BULANMIŞTIR.
Daha kafadan ilk yarıda maç İngilizler lehine 4-0 olunca sanırım herkesin kafası karıştı, midesi de bulanmıştır.
2026 FIFA Dünya Kupası'nda Fransa'yı 6-4 mağlup eden İngiltere, turnuvada ilk kez üçüncü olurken, 60 yıl sonra da Dünya Kupası'nda madalya kazanma sevincini yaşadı.
2026 FIFA Dünya Kupası üçüncülük maçında İngiltere, Miami Stadyumu’nda karşı karşıya geldiği Fransa’yı 6-4'lük skorla mağlup etti.
Ev sahibi olduğu 1966 Dünya Kupası'nın finalinde Batı Almanya'yı yenen İngiltere, tarihindeki ilk ve tek kez bu kupayı kazanma başarısı göstermişti.
60 yıl sonra bu organizasyonda madalya kazanan İngilizler daha önce İtalya'da düzenlenen 1990 Dünya Kupası üçüncülük maçında İtalya'ya, 2018 yılında Rusya'da yapılan Dünya Kupası üçüncülük müsabakasında da Belçika'ya kaybetti.
MBAPPE, MESSİ'Yİ GERİDE
BIRAKTI VE TARİHE GEÇTİ
2026 FIFA Dünya Kupası üçüncülük maçında Fransa ile İngiltere, Miami Stadyumu'nda karşı karşıya geldi. Venezuelalı hakem Jesus Valenzuela'nın yönettiği mücadeleye İngilizler hızlı başladı.
3. dakikada Declan Rice ile 1-0 öne geçen İngiltere, 18. dakikada Konsa, 37 ve 45+1. dakikalarda Saka'nın golleriyle soyunma odasına 4-0 üstün girdi.
İkinci yarıya etkili başlayan taraf ise Fransa oldu. 48. dakikada Mbappe ile gol perdesini aralayan Horozlar, 54. dakikada Barcola'nın golüyle farkı 2'ye indirdi. 66. dakikada bir kez daha sahneye çıkan Mbappe, skoru 4-3'e getirdi. 85. dakikada Saka, penaltıdan attığı golle hat-trick yaparken, İngiltere 5-3 üstünlük sağladı. 90+6. dakikada Dembele'nin fileleri havalandırmasıyla Fransa umutlansa da 90+8. dakikada Bellingham son sözü söyledi ve İngiltere sahadan 6-4 galip ayrıldı.
FİNAL MAÇINA DAİR…
ABD, Kanada ve Meksika'nın ortak düzenlediği 2026 FIFA Dünya Kupası'nda final zamanı.
2026 FIFA Dünya Kupası'nda final İspanya ile Arjantin arasında oynandı. Dünya Kupası'nı Arjantin 3, İspanya ise 2. kez kazandı.
İspanya ile Arjantin, TSİ 22.00'de New York New Jersey Stadyumu'nda karşı karşıya geldi.
İspanya ile Arjantin, Dünya Kupası'nda bugüne kadar 2. kez rakip oldu. İki ülke, 1966 yılında İngiltere'de düzenlenen turnuvanın grup aşamasında mücadele ederken, Arjantin sahadan 2-1'lik skorla galip ayrıldı. Bu kez rövanşı İspanyollar almasını bildiler, uzatmada ve tek golle de olsa da: 1-0
Dünya Kupası tarihinde 5 kez ile en fazla Brezilya şampiyonluk kupasını kazandı.
Brezilya'nın ardından İtalya ve Almanya 4'er, Arjantin 3, İspanya, Uruguay ve Fransa 2'şer, İngiltere 1 defa bu sevinci yaşadı. Arjantin 1978, 1986 ve 2022 yıllarında turnuvayı şampiyon olarak tamamlarken, İspanya ise ilk şampiyonluğunu 2010’da ve son şampiyonluğunu ise Pazar gecesi elde etti.
İSPANYA'NIN FİNAL YOLU
Dünya Kupası'nda H Grubu'nda yer alan İspanya, Uruguay'ı 1-0, Suudi Arabistan'ı 4-0 mağlup ederken, Yeşil Burun Adaları ile de 0-0 berabere kaldı ve 7 puanla lider çıktı. İspanyollar, son 32 turunda Avusturya'yı 3-0, son 16 turunda Portekiz'i 1-0, çeyrek finalde Belçika'yı 2-1 ve yarı finalde de Fransa'yı 2-0 mağlup ederek finale yükseldi.
ARJANTİN YENİLGİSİZ FİNALİST
Arjantin ise J Grubu'nda Ürdün'ü 3-1, Avusturya'yı 2-0 ve Cezayir'i de 3-0 yenerek namağlup lider oldu.
Tangocular, son 32 turunda Yeşil Burun Adaları'nı 3-2, son 16 turunda Mısır'ı 3-2, çeyrek finalde İsviçre'yi 3-1 ve yarı finalde de İngiltere'yi 2-1 ile geçerek finale yükseldi.
KUPADA ARJANTİN 7, VE
İSPANYA 2. KEZ FİNALİST
23. kez düzenlenen Dünya Kupası'nda Arjantin 7, İspanya da 2 kez final oynama başarısı gösterdi.
Tangocular, 1930, 1978, 1986 1990, 2014 ve 2022 yıllarındaki turnuvalarda finale yükseldi.
İspanyollar ise 2010 yılındaki ilk finalinde kupayı aldı.
Avrupa'dan 6, Güney Amerika'dan 3 ülke şampiyonluk yaşadı.
Futbol dünyasının en önemli organizasyonu olan Dünya Kupası'nı, 1930 yılından bu yana 8 ülke kazandı.
Dünya Kupası'nı en çok Avrupa kıtasındaki ülkeler müzesine götürdü. Avrupa'dan 5, Güney Amerika'dan da 3 ülke şampiyonluk sevinci yaşadı.
Dünya Kupası'nda geride kalan 8 karşılaşmada Arjantin 19 gol kaydetti. İspanya ise rakip fileleri 14 kez havalandırdı.
Tangocular'da ön plana çıkan isim yıldız futbolcu Lionel Messi. Turnuvada Messi attığı 8 golle, Fransız futbolcu Kylian Mbappe ile birlikte krallık yarışında zirvede bulunuyordu.
İspanya'da ise Mikel Oyarzabal, 5 golle takımının en golcü futbolcusu olarak yer aldı.
MESSİ İLE YAMAL
KARŞILAŞMASI…
İspanya ile Arjantin'in finalde karşılaşmasıyla bir fotoğraf tekrar gündeme geldi. Lionel Messi'nin, 2007 yılında Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve FC Barcelona Foundation işbirliğiyle bir bebekle çekildiği fotoğraftaki bebek, İspanyol futbolcu Lamine Yamal'dı.
O dönem Messi, 20 yaşındayken, Yamal ise 5 aylıktı.
Bu finalin Messi ve Yamal için ayrı bir hikayesi oldu.
Messi veda ederken, Yamal yeni bir Dünya’ya “Merhaba” dedi.
TURNUVANIN EN GOLCÜ TAKIMI,
EN AZ GOL YİYEN EKİBİNE KARŞI
2026 Dünya Kupası'nda final, turnuvanın hücumda en iyi takımıyla defansif olarak en iyi ekibini karşı karşıya getirdi.
Arjantin rakip fileleri 19 kez havalandırırken, bu alanda ilk sırada bulunuyor.
İspanya ise turnuva boyunca kalesinde sadece 1 gol gördü en ez gol yiyen ülke olarak finali de kupa ile yapmasını bildi.
NEW YORK'TA 8. MAÇ
Finalin oynandığı New York New Jersey Stadyumu, Dünya Kupası'nda 8. kez bir maça ev sahipliği yaptı. Bu stadyumda turnuvada daha önce gruplarda 5, son 32 turu ve son 16 turunda da 1'er karşılaşma yapıldı. 2010 yılında hizmete giren stadyumun 82 bin 500 kapasitesi bulunuyor.
2026 FIFA Dünya Kupası'nda şampiyon olan takımın futbolcularına turnuva tarihinde ilk kez şampiyonluk yüzüğü verildi. Maçın ardından düzenlenen seremonide, kupa ve madalyaların yanı sıra şampiyon takımın teknik direktörü ve kaptanına geçici olarak replika yüzük verildi. Daha sonra hazırlanacak 30 yüzük şampiyon takıma teslim edilecek.
İspanya ile Arjantin arasındaki müsabakayı Slovenya Futbol Federasyonu'ndan hakem Slavko Vincic yönetti.
Haklı olarak birçok kişinin bu maçın hakemi ve finalin sonucuna dair ciddi endişeleri vardı.
Tartışmalı birkaç pozisyon ve sayılmayan golle birlikte sanırım hak eden kazandı.
Vincic'in yardımcılıklarını vatandaşları Tomaz Klancnik ve Andraz Kovacic yapacak. Karşılaşmanın dördüncü hakemi ise Ürdün Futbol Federasyonu'ndan Adham Makhadmeh oldu.
NOTLAR... NOTLAR...
2026 FIFA Dünya Kupası'nda İngiltere, Fransa'yı 6-4 mağlup ederek, turnuvayı üçüncü sırada bitirdi.
İngiltere, 60 yıl sonra Dünya Kupası'nda madalya aldı.
2026 FIFA Dünya Kupası'nda Fransa'yı 6-4 mağlup eden İngiltere, turnuvada ilk kez üçüncü olurken, 60 yıl sonra da Dünya Kupası'nda madalya kazanma sevincini yaşadı.
Fransa'da Didier Deschamps dönemi sona erdi.
İngiltere maçıyla Fransa Milli Takımı'na veda eden Teknik Direktör Didier Deschamps, burada 187 karşılaşmada 122 galibiyet, 32 beraberlik ve 33 mağlubiyet aldı.
FIFA, Arjantin ile İspanya arasında oynanacak 2026 FIFA Dünya Kupası final mücadelesinin kazananına turnuva tarihinde ilk kez şampiyonluk yüzüğü takdim etti.
Fransa Milli Takımı'nın kaptanı Kylian Mbappe, İngiltere maçında Dünya Kupası tarihine adını yazdırdı. İngiltere karşısında attığı 2 golle Dünya Kupası tarihinde 22 gole ulaşan Fransız oyuncu, 21 gollü Lionel Messi'yi geride bırakarak zirveye yerleşti. 27 yaşındaki oyuncu bu seneki turnuvada da 10 kez fileleri havalandırarak gol krallığı yarışında ilk sıraya yükseldi.
2026 FIFA Dünya Kupası'na son 32 turunda veda etmesinin ardından Zlatko Dalic ile yolların ayrıldığı Hırvatistan Milli Takımı'nda yeni teknik direktör belli oldu. Bir dönem Beşiktaş'ı da çalıştıran Slaven Bilic, teknik direktörlük görevine getirildi.
57 yaşındaki teknik adam, 2006-2012 yılları arasında da Hırvatistan'ı çalıştırmıştı. Bilic, bu dönemde milli takımla 2.15 maç başı puan ortalaması yakaladı.
ABD’li oyuncunun kırmızı kartını iptal eden FIFA, 2026 Dünya Kupası'nda İngiltere'nin, Norveç maçında attığı ilk gol öncesinde topun kamera kablosuna çarpıp yön değiştirdiğine dair kanıt bulunamadığını açıkladı. Devam Edecek
AHMET KARAASLAN
MUTLULUKLA YAŞA ÇOCUK
Mustafa Cengiz
DÜNYA KUPASININ ARDINDAN (1)
VÜSELA ALİ-İLETİŞİM(SİZLİK)
AİDİYET -11
M. Kemal Atik
Cumhuriyet Meydanı'nda İnsan Denen Meçhul -2
Ali İhsan Öztürk
İHSAN DÜŞÜNMEDEN EDEMİYOR
Mustafa Cengiz CENK MEYDANI
TÜRK TARİHİ NE ZAMAN BAŞLAR?
Nilgun Batıyeli
Kıbrıs Barış Harekâtı'nın.. Unutturulmak İstenenleri
Ali Rıza Navruz
AŞKTA CEVR-Ü CEFÂ
Mustafa Mete ÖZPINAR
NEREDEN BİLSİN ?
KADİR DAYIOĞLU
HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK















