Futbolun temel sorunları üç aşağı beş yukarı hep aynı aslında.
Kötü yönetimler ve iş bilmez yöneticileri bir kenara bırakırsak bugün farklı iki konu başlığını irdelemek istiyorum.
Zira Dünya kupasının oynandığı şu günlerde Türk futbolunun durumu ortada.
Geçtiğimiz günlerde bu köşede sizlere Spor’da yeniden hortlayan terörün boyutlarını aktarmıştım.
Bugün üç farklı konu başlığım var.
ETİK FUTBOL…
Öncelikle Etik, Kur Farkı ve Kaçak Yayınlar.
Final bölümünde ise Spor Çalıştayı konusu var.
Türkiye’de ne yazık ki spor sadece saha da ya da salonda yapılmıyor.
“Masa başı” oyunları nedeni ile sürekli özellikle Anadolu takımları “Ayak Oyunları” nedeni ile sıkıntı yaşıyorlar.
Özellikle de transferlerle ilgili.
Kaldı ki ne yeri ne de zamanı.
Bir oyuncu biraz kıpırdansa, form tutsa, iki üç asist yapsa , bir iki gol atsa dört büyükler başlıyor bu oyuncuyu ayartmak için olmadık etik dışı hareketlere.
Bunlarla kalsalar iyi bitmek tükenmek üzere olan Anadolu takımlarından bu oyuncuları hatta ve hatta bedelsiz kopartmak adına çevirmedikleri dolap ve entrika da yok.
ONUR BULUT MESELESİ…
Son Onur Bulut örneği gün gibi ortada.
Geldiği günden bu yana sürekli yükselen grafiği ile hem asist, hem de gollere ile çok konuşulan ve hak ettiği milli formayı geçte olsa sırtına geçiren başarılı oyuncumuz için ortaya atılmadık senaryo kalmadı.
Hiç kuşku yok ki Onur’un Avrupa başta olmak üzere her kulübe gitmesini bizde isteriz.
Ancak hem kendi kazanmalı, hem de Kayserispor’a kazandırmalı.
Bu kadar emek verilen, bu kadar zahmet çekilen ve kader birliği yapılan bir oyuncunun bedavaya “Bana müsaade” demesi bir başka etik problem konusu.
Umudumuz o ki bu transfer hem Onur’a, hem sarı kırmızılı camiaya, hem de gideceği kulübe yakışan bir mecrada ilerlesin ve herkes hak ettiğini alsın.
KUR FARKLARI
Bu konudan Kayserispor’da muzdarip her Türk takımının olduğu gibi.
Mesela bir başka örnek Beşiktaş kulübü.
Beşiktaş İkinci Başkanı Engin Baltacı, siyah-beyazlıların borcunun kur artışı ve faiz nedeniyle oluştuğunu söyledi.
"Yıllık yaklaşık 1 milyar faiz yükümüz var" diyen Baltacı, 6 aylık görev sürelerini değerlendirerek, " Beşiktaş’ın borçluluğu Ahmet Nur Çebi dış döneminde kaynaklı olarak artmadı. Kulübün borcu Beşiktaş’ın kendi içinde kur artışı ve faiz nedeniyle oluşmaktadır. 90 milyon Euro’dan 45 milyon Euro’ya çekilmiş bir futbol takımı kadrosu var. Bunun daha aşağıya çekilmesini ve borçların kapatılmasını önerenler oldu. 700 milyon TL borç ödenen bir camiada küçülmeyle borç ödenir mi? Bence çok küçülerek bu borç azalmaz. Futbol takımına çilek transferi yapmadık ama sponsor ilgisi çok fazla. Çünkü sponsorlar, paranın doğru kullanılacağını biliyorlar. Beşiktaş’ı çok tanınmamış ama vizyoner yöneticiler yönetiyor" dedi.
PANDEMİ SÜRECİ…
Baltacı, “Bütün kulüplerin için bir başlangıç yapma zamanı diye düşünüyorum. Bütün kulüpler ehil ellerde. Böyle bir dönemde iyi bir başlangıç yapılabilirse bu faiz sıkıntısını aşabiliriz” şeklide konuşan ve kulübün borçlarına değinen Engin Baltacı, "Kurduğumuz kadro gelirler ile finanse edilecek durumda. Yıllık yaklaşık 1 milyar faiz yükümüz var. Kur kaynaklı maaş artışları mevcut. Türk Lirası kazanıp, Euro ödeniyor. Pandemi sürecinde sponsorlar azaldı. Altyapıdan oyuncu yetiştirip satmak ve para kazanmak kısa vadede olacak bir iş değil. Kripto para işine de ilerisini iyi göremediğimiz için girmedik. Bütçeyi küçültüyoruz ama bunu yaparken ödemeleri aksatmıyoruz. İddaa gelirlerinden yeterince pay alamıyoruz. Bunun düzeltilmesini bekliyoruz. " ifadelerini kullandı.
KAÇAK YAYINLARIN ETKİSİ…
Geçtiğimiz günlerde dört büyüklerin Naklen yayın havuzunda aldığı rakamları yazmıştım.
Engin Baltacı naklen yayın gelirleriyle ilgili olarak ise, "Kaçak yayınların gelirlerin düşmesinde etkisi var. Bunun kamuoyunda mücadelesinin verilmesi gerekiyor. Ancak bizim futbolumuz nerede biraz da ona bakmak lazım. Kimse kusura bakmasın federasyon kupasında kazanılan maçları tarihi başarı sayar hale geldik. Ülke futbolu olarak hem kulüplerde hem de milli takım olarak geriledik. Futbolumuzun kalitesi düştü. Böylece, futbolun her alanda alıcısı düştü. Eskiden uluslararası başarılarla beraber daha çok ilgi çekiyorduk. Ekonomik sıkıntı insanların lükslerinden kısmaya başlamasına sebep oldu. Bu yüzden yeni bir heyecan yapmamız lazım. Futbolun, futbol dışı unsurlar tarafından sonuçları belirlendiği algısını kırmamız lazım" açıklamasında bulundu.
KAYIPLAR...
Mesela bu konu ile ilgili bir rakam.
Tahir Kum: "Yayıncı kuruluşun yaklaşık 1,5 milyon spor paketi abonesi vardı. Şu anda 1 milyon... Yayıncı kuruluş ne yapsın? Nereden bulsun bu geliri?"
Ciddi bir kayıp.
Aslında herkesin kayıbı.
Türk futbolunun, kulüplerin, yayıncı kuruluşun, spora hizmet eden herkesin kayıbı...
Ve… Bu kayıplar nasıl telafi edilebilecek kimse bu sorunun cevabını bilmiyor…
SPOR ÇALIŞTAYI VE SONUÇ…
18.11.2022 Tarihinde Kütahya'da bir spor çalıştayı gerçekleştirildi.
Kütahya Belediyesi’nin organize ettiği spor çalıştay’da konuşan Belediye Başkanı Alim Işık, “Bu çalıştayda her şeyi konuşmamız lazım. Buradan bir spor stratejik planı çıkaracağız. O yüzden birikimi olan herkesin o birikimi paylaşmasını özellikle istirham ediyorum. Üç yıldır ne mücadele verdiğimizi Belediye Kütahyaspor ile ilgili siz biliyorsunuz. Yazılanlara bakarsak çöplükten almışız, çöplükte takım duruyor. Pandemi döneminde bir liralık maskeyi bile almaktan geri duranlar zamanı geldiğinde ahkam kesecek hakkı nereden buluyorlar kendilerinde. Hocayı gönderin diyorlar. Gönderdik geçen sene, gönderdiğimiz hoca ikinci ligde tarih yazıyor. En azından buradan daha üst bir kategoride hocalık yapıyor. Play-off maçına çıkıyorsun, senin profesyonel sporcun maç başlamadan kavga başlatıyor. Kendi sahamızda maç oynuyoruz, küfür cezası ayrı, yabancı madde cezası ayrı, saha kapatma cezası ayrı kulüp ödüyor. Şehrin başarıya hazır olması lazım. Onun için bu çalıştayda her şeyi konuşmamız lazım. Eksiğimiz neyse gidermek için, yapmak için. Kimseyi spordan uzaklaştırmak değil amacımız. Amacımız burada sporu yaymak, şehrin ortak değerleri arasına taşımak. 5 yıl boyunca Kütahya’da spor nasıl yönlendirilecekse tüm konuşmaları kayıt altına alacağız, çalıştayın bir çıktısı olarak doküman haline getirip sizlere de ulaştıracağız. Buradan bir spor stratejik planı çıkaracağız. Onun için birikimi olan her hemşehrimin o birikimi paylaşmasını, belediyemizin ortak dökümanında fikirlerinin yer almasını sağlamasını özellikle istirham ediyorum” ifadelerini kullandı.
İLİMİZ İÇİNDE ŞART…
Kayseri’de de yapılmalı.
Dünden bugüne her şey ama her şey masaya yatırılmalı.
Kayseri’de bu kadar profesyonel futbol ve basketbol takımlarının kapatılmasından tutunda bu takımlar nasıl bu kadar borç batağı içinde debeleniyorlar? Sorularının cevabı bulunmalı.
Kayserispor ve Melikgazi Basketbol takımlarının borçları ortada.
Her geçen gün kartopu çığ olarak büyümeye devam ediyor.
Hep süspansiyon günü kurtaran basit tedbirler.
Kendi işlerinin yıldızları, Kayserispor’a borç üstüne borç bırakıyorlar.
Rahmetli Mehmet Haymanalı’dan sonra ikinci Haymanalı vakası Berna Gözbaşı.
Bu takım için elini samimiyetle cebine atan yanıyor.
İşi olmasa sarı kırmızılı takımın kapısından geçmeyecek isimler kurulduğu günden bu yana bu kulüpte yöneticilik yapıyorlar.
Görünen o ki yapmaya da devam edecekler.
Biz yazacağız, vatandaş okuyacak, düzen aynen devam edecek.
Ne bir çözüm, ne bir kalıcı yönetim, ne de başarı?!...