Bu olimpiyatlara dair üçüncü yazımız olacak.
Rio 2016'da 3 olan altın madalya sayısının geldiği nokta son derece önemli.
Toplam 4400 sporcunun yer aldığı oyunlara 94 sporcuyla, tarihinin en kalabalık kafilesiyle, katılan ülkemiz 6 altın, 10 gümüş ve 12 bronz olmak üzere toplam 28 madalya elde ederek önemli bir mesaj verdi.
Sporcularımızın yüzlerindeki gururu, mutluluğu ve sevinci bilmem gördünüz mü?
Ben elimden geldiğince takip etmeye çalıştım.
Yarışan sporcuların insan üstü gayretleri, başarmanın gururu ve madalya törenlerindeki o gülen yüzler, ağlayan gözler öylesine büyük anlamlar ifade ediyordu ki, sanırım bir çok sağlıklı insan gözyaşları içinde böylesi tarihi başarılara şahitlik etmişlerdir…
Açılış töreni 28 Ağustos’ta yapılan Paris 2024 Paralimpik Oyunları Pazar akşamı gerçekleştirilen kapanış töreniyle sona erdi.
27.08. 2024 Tarihinde yine bu köşede yazdığım yazıda şu ifadelere yer vermiştim.
GELELİM PARALİMPİKLERE…
Ülke nüfusumuzun yüzde 10’u özürlü.
Hal böyle olunca da insanımızın doğal olarak spor yapma ihtiyacı var her eşit birey gibi.
Onlarda bu bağlamda sporun her alanında var olabilmek hayata olan bağlılıklarını artırabilmek ve bu alanda kendilerini kanıtlayarak başarıları ile hem örnek, hem de gündem olabilmek adına terliyorlar.
Şimdi de sıra Fransa’da ve Olimpiyatlarda.
Paralimpik milli takımı sporcuları 28 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan paralimpik oyunlarında Türkiye'yi temsilen 94 sporcu düzenlenen törenle Fransa'ya uğurlandı.
Organizasyonda 94 sporcu Ay-yıldızlı formada ter dökecek. Türkiye oyunlara, Golbol Kadın Milli Takımı, Görme Engelli B1 Erkek Milli Futbol Takımı ve atıcılık, eskrim, halter, kürek, masa tenisi, atletizm, tenis, triatlon, judo, okçuluk, tekvando, yüzme ve badmintonda 94 sporcu ile madalya için mücadele edecek.
Paralimpik milli takımı sporcuları, 28 Ağustos - 8 Eylül tarihleri arasında Fransa'da düzenlenecek olan paralimpik oyunlarında Türkiye'yi temsil etmek üzere 94 sporcuyla beraber Fransa'nın başkenti Paris'e uğurlandı.
...................
ÜZÜNTÜMÜZÜ DİLE GETİRMİŞTİK…
Malum Fransa’da Olimpiyatlarda 85 milyonluk bir ülkenin bir Altın madalya dahi alamamasının üzüntüsünü dillendirmiş ve yapılan hatalara da bu köşede dikkat çekmiştik.
Spor olayı süreklilik isteyen ve devamlılık ile birlikte yatırımın şart olduğu bir sektör.
Bu nedenle uzun vadeli düşünmek zorundayız.
Hamasi söylemler ve sadece siyasetle bu işler olmuyor.
Bu nedenle spora daha fazla yatırım yapmalı bu ülke ve kalıcı başarılara da imza atmalıyız.
Sıra da Paralimpik Olimpiyat Oyunları var ve bu gençlerimize de güveniyoruz.
Katılan bütün sporcularımıza ve teknik heyetlere yöneticilerimize başarılar diliyorum.
28 MADALYA İLE DAMGA VURDUK
Türkiye, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’na 28 madalya ile damga vurdu.
Türkiye, Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları’nda 15 madalya kazanmıştı.
+13 Madalya ileri taşımışlar tabloyu.
Büyük bir atılım aslında.
Takdire şayan bir gelişme ve alkışı hak ediyorlar.
Canı gönülden tebrikler bütün sporcularımıza ve antrenörlerine, idarecilerine.
Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda Türkiye, 10 farklı branşta toplam 28 madalya kazanarak tarihi başarıya imza attı.
Ay-yıldızlı sporcular oyunlarda 6 altın, 10 gümüş ve 12 bronz madalyanın sahibi oldu ve toplamda en çok madalya kazandığı Paralimpik Oyunları’nı geride bıraktı.
UMUT ÜNLÜ İDİ… HEM ÜNLÜ, HEM DE UMUT OLDU…
Türkiye, Paris 2024 Paralimpik Oyunları’nda 6 altın, 10 gümüş ve 12 bronz olmak üzere kazandığı 28 madalyayla rekor kırarken, Yüzmede Umut Ünlü herkesin umudu oldu.
Para yüzmeci Umut Ünlü 50 metre serbest S3 ve 200 metre serbest S3 kategorilerinde zafere ulaştı.
Milli para sporcu 2 altın madalya kazanarak oyunlara damgasını vurdu.
Umut Ünlü ayrıca Türk yüzme tarihinde ilk altın madalyanın sahibi oldu.
Umut Ünlü’nün sergilediği performans, sempatik tavırları sanırım kendisi sağlam olan ancak umudu olmayan milyonlara bile umut olmaya yetmişte artmıştır bile…
İŞTE MADALYA ALANLAR…
Golbol Kadın Milli Takımı, finalde karşılaştığı İsrail’i 8-3 mağlup ederek üst üste 3. kez oyunları şampiyonlukla tamamladı.
Milliler, altın madalyalarını Gazze şehitlerine adadı.
Hepsi de birbirinden anlamlı, hepsi de birbirinden değerli.
Kadınlar makaralı yayda para okçu Öznur Cüre Girdi, erkekler K44 63 kiloda para tekvandocu Mahmut Bozteke ve erkekler 90+ kilo J2’de de para judocu İbrahim Bölükbaşı altın madalya kazanan diğer sporcular oldu.
Böylelikle ay-yıldızlılar oyunlarda toplam 6 altın madalya kazandı.
10 GÜMÜŞ MADALYA KAZANILDI
Para tekvandoda erkekler K44 58 kiloda Alican Özcan, erkekler K44 70 kiloda Fatih Çelik ve kadınlar K44 57 kiloda Gamze Gürdal oyunları ikincilikle tamamladı. Para halterde erkekler 49 kiloda Abdullah Kayapınar, kadınlar 55 kiloda Besra Duman mücadelelerini ikincilikle sonlandırdı.
Para atletizmde kadınlar 400 metre T20’de Aysel Önder ve erkekler cirit atma F57’de Muhammet Khalvandi ikinci oldu.
Diğer ikincilikler ise para masa tenisinde kadınlar S7’de Kübra Korkut’tan ve para okçulukta klasik yay karışık takımından geldi.
12 BRONZ MADALYA KAZANDIK
Milli sporcuların elde ettiği 12 bronz madalyanın ise 3’ü para masa tenisi, 3’ü para judo, 2’si para halter, 1’er de para atletizm, para yüzme, para tekvando ve tekerlekli sandalye eskrim branşlarından geldi.
Para masa tenisinde erkekler sınıf 5’te Ali Öztürk, erkekler sınıf 4 çiftlerde Abdullah Öztürk - Nesim Turan ve kadınlar sınıf 11’de Ebru Acer üçüncü oldu. Para judocular Ecem Taşkın Çavdar kadınlar 48 kilo J1, Cahide Eke kadınlar 48 kilo J2 ve Nazan Akın Güneş kadınlar +70 kilo J1’de bronz madalya kazandı.
Para halterciler Nazmiye Muratlı kadınlar 45 kiloda, Sibel Çam ise kadınlar 73 kiloda üçüncülüğü elde etti.
Para atletizmde Fatma Damla Altın kadınlar uzun atlama T20’de, para yüzmede Sevilay Öztürk kadınlar 50 metre kelebek S5’te, para tekvandoda Meryem Betül Çavdar kadınlar K44 52 kiloda, tekerlekli sandalye eskrimde ise erkekler epe A kategorisinde Hakan Akkaya bronz madalyanın sahibi oldu.
HEP ÜSTÜNE KOYUYORUZ…
Türkiye, 10 farklı branşta madalya kazanarak dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Ayrıca ülkemiz sporcuları 3 farklı engel kategorisinin yer aldığı Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda bütün sınıflarda madalya almayı başardı.
Bu arada oyunlarda iki dünya rekorunun da sahibi olmayı başardık.
Para atletizm 400 metre T20 sınıfında özel milli sporcu Aysel Önder, elemelerde 54.96 koşarak hem dünya hem de paralimpik oyunları rekoru kırarken, Öznur Cüre Girdi, altın madalya kazandığı kadınlar makaralı yay sıralama turlarında 704 puanla hem dünya hem de paralimpik oyunlarının yeni rekor sahibi olmayı başardı.
Oyunlardaki yine ülkemizin en başarılı branşı para yüzme olurken, en fazla madalyayı milli para tekvandocular kazandı.
Paralimpik oyunları tarihinde 8. kez katılan ve Barselona 1992'de paralimpik oyunlar macerası başlayan Türkiye, Paris 2024'e kadar toplam 38 madalya kazandı.
GÖRDÜK Kİ…
Ortaya çıkan tablo bizlere göstermiştir ki, Türk insanı her alanda başarılı ve kendini kanıtlamaya hazır.
Nitekim engelli sporcularımızın ortaya koyduğu başarı gerçekten takdire şayan büyük bir başarı.
Başta derece yapan-yapmayan Paris 2024 Paralimpik Oyunlarına katılan tüm sporcularımıza ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Büyük bir başarıya imza attılar.
Onlara emek veren yöneticilerimize, antrenörlerine, ailelerine sonsuz teşekkürler.
Bu başarı büyük bir sabrın ve metanetin, azmin eseri nihayetinde.
Paris olimpiyatlarına büyük umutlarla gönderdiğimiz sporcularımızın elde edemediği başarıyı göstererek hem gururumuz oldular, hem göğsümüzü kabarttılar, hem de çıtayı epey yükseğe taşıdılar.
Hepsine de sonsuz teşekkürler.
Hedef 2025 Türkiye’nin ev sahipliğinde yapacağı dev organizasyon ve 2027’de ki etkinliklerin Türkiye’ye alınması ve 2028 Los Angeles olimpiyatları…