DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
İhsan Görücü
İhsan Görücü
Giriş Tarihi : 18-08-2026 20:57

KENDİNİ ARlNDlRMAYAN BAŞKASlNI ARINDlRAMAZ

Adam gerk ki suya layık ola. Su gerk ki abdeste layık ola. Abdest gerek ki namaza layık ola. Namaz gerek ki Allah Tealaya layık ola diyen Hacı Bektaşı Veli'nin makalatını adeta müslümanlardan kaçırıyor gizli bir el. Bu mübarek zat bilinmesin, anlaşılmasın deniyor gibi. Bu yazımızda Makalat'ı irdeleyecek alıntılarla okuyucularımızı bilgilendireceğiz inşaallah. İmam ı Azam'ımızı bildiğimiz kadar sevmemiz ve bilmemiz elzem bir Allah dostu Hacı Bektaş ı Veli hazretleri. O makalatına girişte söyle diyor:
-Yüce Allah ,Hz.Adem'i dört türlü nesneden yarattı, dört kısma ayırdı.Dört bölüğün dört türlü arzuları ve dört türlü halleri vardır.

 ABİDLER 

     Abidler dinin farzlarını,vaciplerini yapan haramlardan istiğna eden şeriata uyanlardır.Asılları-mayaları-yel'dendir. Yel hem şifa verici,hem kuvvettir. Bu sebeple bunlar gece gündüz Hak Tealaya ibadetten ayrılmazlar. Yel esmeyince ekinler samanından ayrılmaz,bütün alem kokudan helak olurdu. Öyle ki bu dünyada ne varsa ,helal haram, temiz ve pis hepsi şeriatın getirdiği emirlerle bilinir.Bu husus En'am 59.ayeti kerimesinde "Gaybin anahtarları onun yanındadır.Onları ancak o bilir.Karada denizde ne varsa yine o bilir.Bir yaprak düşmez ve yerin karanlıklarına bir tane girmez ki,O bilmesin. Yaş ve kuru hiçbir şey yoktur ki o herşeyi açıklayan kitapta bulunmasın"
 
 ZAHİDLER

 Zahidler ihtiraslarını-Ego- maddi dünya sevgisini terkeden zahidlerdir. Bunların aslı ateştendir ve bunlar tarikat ehlidir. Bu sebeple gece gündüz yanmaları kendilerini yakmaları lazımdır. Her kim bu dünyada kendini yakarsa,yarın ahirette huzur u ilahide azaptan kurtulacaktır. Şunu iyi bilin ki bir kez yanan başka yanmaz.Kur'an'ı Kerim Ali ayeti kerimesinde bu hususa değiniyor."Allah'a sığınıp emirlerine yapışarak, günahlardan arınıp, yakıtı insanlar,suçlular ,kafirler,putperestler ve mabut saydıkları taşlar olan ateşten korunun. Bu ateş, Allah'a iman, kulluk ve sorumluluk bilincini inkarda ısrar eden nankörler için hazırlanmıştır."

 ARİFLER 

     Arifler kendilerini-nefs ve Rablerini tanıyan seçkin müminlerdir.Bunların aslı su'dandır ve bunlar marifet bölüğüdür.Su kendi temizdir, hem de temizleyicidir.Bu sebeple kendini ve rabbini tanıyan arifde hem temiz olmalı hem de temizleyici.Kendilerini ve Rablerini tanıyan arifler katında her sözün üç yüz yüzü ve bir arkası vardır. Mana ehli katında ise her sözün yetmiş iki yüzü ve bir ardı vardır.Ayrıklar,cahiller 
bilgisizliklerinden-hakikatin bilgisi-sözün ardını söylerler de kendilerini ateşe atarlar. Fakat kendini ve rabbini tanıyan arifler her kelimenin yüzünü söylerler de ateşten kurtulurlar.

 Su temizdir ve temizleyicidir,sonra temiz su herhangi bir kaba girerse , o kap suya döner,su gibi temizlenir.Aynı zamanda kendinden başka şey kalmaz,birikmez ve rengi de belli olur. Pisliği dışarı atar.
 Kendilerini ve rablerini tanıyan ariflerin vicdan ve gönül temizliği herkesçe bilinir,tekrar aslına döner birleşir. Arifler nezdinde şirk pistir,murdardır,şirki kalplerinde bırakmazlar,dışarı atarlar. 

        Kendileri,gönülleri,vicdanları temizdir, başkalarının da vicdanlarını, gönüllerini temizlerler.

 Öyleyse şunu bilmek gerekir ki, kendisini arındırmayan başkasını arındıramaz.

 AŞIKLAR 

        Allah'a aşık kullar, hakikat ehlidir aslı topraktır.Toprak teslimiyet ve Allah'tan olana rızayı temsil eder.Bu yüzden aşık da teslimiyet ve rıza içinde olmalıdır. Nitekim Rasulullah S.A.V."Her nesne tekrar aslına döner. Arifler şöyle der; İnsanın üç dostu vardır. Ne zaman ben ölürüm birisi evde, birisi yolda kalır, birisi ise benimle beraber gelir.Evde kalan malımdır, yolda kalan hısımlarım ve ailemdir,benimle beraber gelenler ise iyiliklerim ve amellerimdir.

 Aşıkların üç vasfı vardır. öncelikle Allah'ın eserlerine dikkat nazarıyla bakmak. İkinci olarak Allah' münacaatta bulunmak,sürekli
yakarmak.Üçüncü özellikleri; Allah aşkına keşif halinde alemi seyirdir. Aşıklara yüce Allah'ı nasıl bildin diye sorulursa:

-Yüce tanrıyı kendimizden,kendimizi de yüce Allah'tan bildik. Sözümüz5ün delili Hz. Peygamberimizin "Kendini bilen rabbini bilir -men arefe nefsehu fekad arefe rabbehu-hadisidir derler.

İhsan Görücü

İhsan Görücü

DİĞER YAZILARI BİLMEDİĞİNİ BİLMEYENLERİ GEÇECEKSİN FIKRA ÜZERİNE…OVERLOKÇU, POMPACI FIRKRASI… TV’ DE SOKAKRASİ, PORNOKRASİYÜ, MÜSTEHCENLİĞİ ANLATTIM Hz. MEVLANA: “KAZVİNLİ DÖVME USTASI İLE MÜŞTERİSİ LAİKLİKLE YATIP LAİSİZMLE KALKMA ANTRENMANININ KÖKENİ REALİTE ESAS, TOZ PEMBE SENARYOLAR AUT EY DEİST! YOKTAN YARATAN YENİDEN YARATAMAZ MI? ! ÖNCELİKLE SORALIM. NEDİR KUR'AN ? KAZANANl OLMAYAN BOŞ KAVGALAR ŞUUR VE ÜMMETİ MUHAMMED OLMA ONURU İSRAİL YELESİ TUTUŞMUŞ AT MI, KANLI BIÇAK YALAYAN KUTUP AYISI MI? YEMİNLER/EYMAN EMPERYAL ALGI NASIL AŞlLlR? ATATÜRKÇÜLÜK MASKE, MASONLUK ŞAHANEYDİ DİNDEN VAZGEÇTİLER LAKİN PARADAN VAZGEÇEMEDİLER MAJÖR YANLIŞLAR, MİNÖR DOĞRULAR YAPAY DOSTLARI GEÇ DİN ALİMLERİ...DİN SİMSARLARI. AHMET RAMAZANDAN SONRA AYNI AHMETSE ! TEMEL VE DURSUN'DAN DEĞİŞİM FlKRASl KADRİNİ BİLENLERDEN EYLESİN. HER GECENİZ KADİR OLSUN. EZHER’DE MÜDERRİSi KURIJA (Görücü) ABDÜLHAMİD RÜŞTİ ÇERKESİ EFENDİ (rahmetullahi aleyh) KUL HAKKI,NAFAKANIN HÜKMÜ ADAK...ADADIYSAN YAPACAKSIN...BORÇLANDIN ZEKAT KİMLERE VERİLİR? ORUÇTA SIHHAT—TAKAT FIKHI İSLAMIN DIŞINDAKİ DİNLERDE ORUÇ DİNDE TEBLİĞ VE İRŞAD AŞAMA AŞAMADIR TAKVA AMAÇ, ORUÇ ARAÇTIR HAKİKAT ORUCU ZEKATINI VER ORUÇ BENİM İÇİNDİR ORUÇ TERAVİHLE TAMAM OLUR. DUA, GAZABA PARATÖNERDİR.  YA ŞEHRİ RAMAZAN! KENDİSİNİ TUTABİLENLERE HOŞ GELDİN TAKİYYE  ANTİ İSLAMA KARŞI STRATEJİ GELİŞTİRMEKTİR YEGANE İDÖLÜMÜZ REHBERİMİZ AMMAR B. YASİRİ ANMAK VE ANLAMAK  MEDYATİK BEYİN YIKAMALAR, DEĞİŞMEYEN ÖNYARGILAR DİNDE İBADET, TAAT VE KURBİYYET GECE NİMETTİR HAKİKAT EHLİ SALİKE YARISI ESSAH OLMAYAN ŞAKA VAR MI? KÜRTÇÜLERE EN BÜYÜK ZARARI VEREN KÜRTÇÜ YAŞAMAK, KOLTUĞUNDA KARTOPU TAŞIMAKTIR lRAĞl YAKIN EDER TEMSİLLER DÖRT KİTABIN DÖRDÜ DE Hz. MUHAMMED (s.a.v.) DİYOR! SOSYAL MEDYA VATANDAŞl KUŞAĞA DİKKAT NOEL, DİNLERARASI BİLEK GÜREŞİ Mİ TAKVİM OLAYI MI?
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1AMED SPORTİF FAALİYETLER13
  • 2İSTANBUL BAŞAKŞEHİR13
  • 3GENÇLERBİRLİĞİ13
  • 4BEŞİKTAŞ13
  • 5ÇAYKUR RİZESPOR13
  • 6GÖZTEPE11
  • 7SAMSUNSPOR11
  • 8ARCA ÇORUM11
  • 9GALATASARAY11
  • 10CORENDON ALANYASPOR11
  • 11GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ11
  • 12KASIMPAŞA11
  • 13TRABZONSPOR11
  • 14FENERBAHÇE10
  • 15EYÜPSPOR10
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR10
  • 17KOCAELİSPOR10
  • 18ERZURUMSPOR10
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA