AĞAÇ DEDE: AKKIŞLA / ÇİFTLİK'TE FAALİYETLERİMİZ BAŞLADI 12.06.2024
(Tabii ki hedefim ülkemizin tüm kasabalarına gitmek. Ancak ben sadece çağrıldığım yerlere gidiyorum. İmkanlarım kısıtlı. Ayrıca tanımayan, takip etmeyen insanlara kendini anlatmak zor).
Çok değerli müdürümüze, çok değerli öğretim liderlerine, çok değerli görevli ağabimize ve çok değerli öğrencilere teşekkür ederim. Bu gün elma, armut, karadut, kiraz, vişne, çam, meşe ve keçiboynuzu gibi fidanlar diktik.
BİTKİ ŞEHİRLER VE İLKOKULLAR:
Özellikle ilk okul bahçelerinde güneş ve rüzgâr enerji sistemleri, yağmur suyu toplama şebekeleri olmalıdır. Yükseltilmiş sebze yatakları ve seralar olmalıdır. Okullarda tavukların, ördeklerin ya da kazların özgürce gezdiği ve yaşadığı alanlar olabilir. Yumurta üretilebilir… Müsait olan yerlerde koyun olabilir. Süt sağılabilir...
Okul bahçelerinin etrafına ceviz, kestane, ıhlamur, zeytin, dağdağan, karadut, vişne, hünnap… Gibi verimli ağaçlar dikilmelidir.
*
Çocuk bitkisel üretimi ve hayvancıılığı bir arada görmeli, bilgi edinmeli ve öğrenmelidir. Bu nedenle ilkokul bahçeleri geniş olmalıdır.
Bunlarla birlikte ilkokullarda çocukların gidebileceği doğa yürüyüşleri düzenlemeli buralarda çocuk çevreyi TANIMALI, ÖĞRENMELİ VE SEVDİRİLMELİDİR.
Hiç kimse öğrenmediği bir şeyi sevemez ve öğrenmediği bir şeyi yapmaz.
Çocuk doğanın orta yerinde canlı bir kplumbağa görmeli, onun ekolojik önemini ve yaşam şartlarını öğrenmelidir.
Yürüyüşlerden sonra çocuklarla birlikte projeler üretilmeli ve o projeler çerçevesinde vadiler, ormanlar ya da dağlar desteklenmelidir.
Vadide çevre temizliği olabilir, canlılar için yaşam alanları kurulabilir, beslenme imkanları (meyveli çalılar, ağaçlar dikilerek) oluşturulabilir, içme suları temizlenebilir...