AĞAÇ DEDE: BURHAN DİNÇBAL ORTAOKULU FİDAN DİKME HAZIRLIK SUNUMU.
İsteyen her okulda faaliyet yapıyorum. Ücret talebim yoktur,
YAŞLI ÇAM AĞACI İLE SOHBET:
Son karşılaşmamızda Yaşlı Çam Ağacı bana "FİDAN DİKME SEFERBERLİĞİ" başlatmam gerekli olduğunu söylemişti. Hatta "sen başlat ta arkası gelir. Lakin fidan dikimlerini asla aceleye getirme" demişti.
Bu gün Yaşlı Çam Ağacının yanına geldiğimde dört okulun benden "SUNUM VE FİDAN DİKME" faaliyetleri için randevu aldıklarını söyledim.
Evet, okulların biri Kayseri Hürriyet Mahallesinde, biri Yahyalı’da, biri Anka’da, bir Polatlı’da ve bir diğeri de İstanbul’da...
Ben susar susmaz Yaşlı Çam Ağacı "ben demiştim" dedi ve ekledi.
-Sakın. Okulda ya da etkinlik gruplarında fidan dikimi ile ilgili suma katılmayanları sahaya götürme".
-Bakar mısın? Siz evinizde otururken oturduğunuz yerden memnun olmazsanız hemen yer değiştiriyorsunuz. Peki. Fidanların böyle bir seçeneği var mı?
-Tabii ki yok. Onları nereye ve nasıl dikerseniz orada ve öylece kalıyorlar.
-Ömür boyu ordalar. Öyleyse onların fidan yuvalarını özenerek açmalısınız.
Derinlik tüp boyunun en az iki katı kadar olmalı.
-Çukuru açtıktan sonra çukurun dibine en az beş litre su dökmelisiniz ve fidan çukurunun o suyun tamamını emmesini beklemelisiniz.
-Çünkü onlar henüz yeni fidanlar suya çok ihtiyaçları olacak.
-Bir de rutubet taban derinliklerinde olursa o suya ulaşabilmek için daha derinlere kök salacaklar.
-Bu ne demek? Bu “YÖN SUYU” demek. Yani fidan kökleri suyu bulabilmek için daha derine inecekler ve bu durum da onların biyolojik olgunluklarına daha çabuk ulaşabilmelerinin yolunu açacak.
-Tabii. Fidan dip çukuru suyu emdikten sonra fidan çukuruna en az tüp boyu kadar yumuşak, verimli ve su tutma kapasitesi çok yüksek üst toprak koymalısınız. Hani siz otururken altınıza minder koyuyorsunuz ya. Aynı onun gibi... DEVAMI VAR.