AĞAÇ DEDE: TARLA KENARLARINA CANLI RÜZGAR PERDESİ FAALİYETİ: EROZYON, CANLI RÜZGAR PERDELERİ VE TARLA VERİMLİLİĞİ 29.05. 2024 (1. BÖLÜM)
“Rüzgâr perdesinin koruduğu bağ, bahçe ve tarlalarda % 20 ye varan verim artışı beklenir. Yem bitkileri üretiminde ve meralarda verimlilik artar. Konutlarda ve ahırlar da yakıt azalır”1.
Ağaç ve çalı çıktıları kompost amaçlı kullanılabilir. Ağaçların, çalıların dal, gövde yaprak ve kökleri ile karbon tutulması sağlanır. Meyveli, çiçekli ağaç türlerinden bal ve meyve elde edilir. Arılar çoğalır tarla mahsulüne fayda sağlar. Yaban hayata yiyecek ve barınak sağlanmış olur. Tarım zararlılarının başlıca düşmanı olan kuşlar ve faydalı böcekler gelir. Zararlılar için mücadele azalır.
“Bilinen 1.000.000’dan fazla böcek türünden sadece 750 kadarı zararlıdır”2. Onların da büyük kısmı faydalı böcekler tarafından tüketilir.
“Dikimler rüzgârın hâkim yönü dikkate alınarak yapılmalıdır. Rüzgâr değişikliği dikkate alınarak “L” biçiminde yapılabilecek olan dikimler daha etkili olacaktır.
Rüzgâr perdesi yüksekliğinin 30 katına kadar alanı rüzgâr erozyonundan koruyabilmektedir. Konya ovası gibi geniş alanlarda sağlanabilen koruma ise 10-20 kat mertebesindedir.
Büyük alanlarda 200 - 250 metre civarında tekrarlanması tavsiye edilir”1.
Perdelerin iğde ve akasya gibi bölge ekolojisi ile uyumlu, kuraklığa dayanıklı, azot bağlayan, yüksek çiçeklenme kapasitesine sahip ağaçlarla ve çalılarla yapılması önerilir.
Bu türler Konya Karapınar Erozyon Koruma sahasında denenmiş ve olumlu sonuç vermiştir.
Rüzgâr perdeleri bakımı yapılacaksa aşılı meyveli ağaçlarla; bakım yapılmayacaksa iklime göre aşısız geniş yapraklı ya da iğne yapraklılarla yapılmalıdır. Çalılarla desteklenmelidir.
DİĞER ÖNLEMLER:
“Arazi işlemeyi azaltma (en düşük düzeyde arazi işleme), arazi yüzeyinde anız ve hasat atıkları bırakma, eğime dik sürme, eğimin arttığı alanlarda veya suyla yarılan alanlarda bitkilendirme, baklagillerin ekim nöbetinde yer alması…”1 gibi önlemler alınmalıdır. DEVAMI VAR.
FAYDALANILAN KAYNAK:
1.Adıyaman Üniversitesi Doğa Koruma Merkezi www.dkm.org.tr
2. https://bianet.org/haber/her-yil-boceklerin-yuzde-2-si-yok-oluyor-237502.