AĞAÇ DEDE: TOHUM SERPME FAALİYETİ (NE YAZIK Kİ TOHUMUMUZ AZDI). AMA 100 BİNDEN FAZLA TOHUM SERPTİK. BU ARA BİR ÇİFT ÇİZME ALDIM. ÇOK RAHAT. TAVSİYE EDERİM.
KÜRESEL ISINMA ÜZERİNE: 17.03.2025
1850 den günümüze sıcaklık 1derece arttı ve denizler 20 cm yükseldi. Bunun 0,5 derecesi son 30 yılda gerçekleşti (H.H). Önümüzdeki 20 yılda 1,5 derece daha artması bekleniyor.
0,5 derecenin 30 yılda dünyamızı nasıl sıkıntıya (büyük yangınlar, afetler, kuraklık, göçler, depremler…) sürüklediğine bakarak; 1,5 derecenin ne kadar korkunç olacağını tespit edebiliriz.
KÜRESEL ISINMA BAZI ÜLKELERİN İŞİNE GELİYOR, AMA BİZİ VURACAK:
Rusya’nın Sibirya’daki fosil yakıt kaynakları dünya toplamının %30 kadarına denk geliyor. Onlara kavuşacak. Kanada elmas rezervlerine kavuşacak, ABD Alaska’daki petrolü daha ucuza çıkaracak, Japonya Almanya arası 48 günden, 35 güne düşecek… Çin için ticaret yolu kısalacak. Orta ve Kuzey Avrupa, Kuzey Çin ve İskandinav ülkelerindeki verimli topraklar çoğalacak… Buna karşılık Ekvator kuşağı + Ak Denize kıyısı olan ve %50 den daha az ormanlaşmış olan ülkeleri felaket bekliyor…
ÖNLEM ALMALIYIZ:
1.Fidan dikmek yüksek sıcaklıklara ve sellere karşı koruma sağlar. Bitkisel ve yaşamsal ısı aralığı oluşturur. Suyu, verimli toprakları, tarladaki mahsulü, çeşitliliği, istihdamı ve geliri çoğaltır…
2.Ormanlar başta kıyı bölgelerini olmak üzere her yeri aşırı güneş, fırtına ve erozyondan korur.
Evet. Afetlere karşı dayanıklı alt yapı oluşturmalıyız… Yağmur sularını toplamalı ve değerlendirmeliyiz, arıtmaya ve tasarrufa önem vermeliyiz, temiz üretken insan sayımızı çoğunluk haline getirmeliyiz ve hepimiz olumlu tüketici olmalıyız. Sürdürülebilir kentsel drenaj oluşturmalıyız. Hepsini başarabilmek için se bilimsel düşünceye sarılarak "BİTKİ ŞEHİRLERE" yönelmeliyiz…