DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Faruk Ergan
Faruk Ergan
Giriş Tarihi : 16-05-2025 11:37

KIZMAYA DEĞMELİSİN.

Franz Kafka’nın en yakın arkadaşı Max Brood’la tatsız bir olay yaşadıktan sonra söylediği bir sözle başlamak istiyorum. “Beni üzecek gücü sana verdiğim için kendimden özür diliyorum.” İnsan en değer verdiğine, en sevdiğine kızar, çünkü onu her halükarda güvenilir, her daim sırdaş olarak görmüştür.

Kendime çok büyük saygım olduğu için ve kendimi çok sevdiğim için, yanılgılarımdan dolayı kendime kızmıyorum. Kimse benim istediğim gibi davranmak ve yaşamak zorunda değil, zira ben de öyle yapmaya çalışacağım, herkesi olduğu gibi kabullenip, herkesin de beni olduğum gibi kabullenmesini bekleyeceğim.

Sevilmeyi çok önemsemem, herkes beni şartsız sevsin diye bir saplantım olamaz, fakat saygı görmeyi çok önemserim, çünkü saygı göstermeyi, nezaketli yaşamayı, en önemlisi insan gibi insan olmayı çok severim, aksi takdirde kendimi daha çok sevebilme yetkimi kullanıp insanlığı zayıf olanlardan uzaklaşacağım.

İnsan lafının nereye gittiğini, kimin gönlünü kalbini kırdığını bilmez mi?

Nasıl hesapsız, plansız, programsız, acımasız ve vurdumduymaz yaşanır anlamak mümkün değil. Dünyanın en zor işlerinin başında, insanı anlamak veya tefsir etmek olduğunu bildiğim halde arada bir ciddiye alıp duygusallaşıyorum. Birisi sizinle insani ölçülerde sohbet ediyorsa, sağlığınızla ilgileniyor ve ailevi sorunlarınızın olup olmadığını soruyorsa, yanınızda olunca sevgi ve saygı çerçevesinin dışına çıkmıyorsa, içinde farklı duygular taşıdığını, gaddar ve acımasız olduğunu doğal olarak bilemezsiniz.

Yaşam biçimini en geniş biçimde içselleştirmiş birisi olarak tüm insanların istedikleri gibi yaşamasına asla müdahale etme hadsizliğini yapmam. Şalvar giyer, sakal bırakır veya Kiliseye gider, Camii den çıkmaz, istediklerine cennet satar, istemediklerini cehenneme gönderir, ancak altı yaşındaki kız çocuğuna yirmi beş yaşındaki adamla Nikah kıyar diyemez, nasıl yaşamak istiyorsa ve kendisini nerede konumlandırıyorsa yapmasında bir mahsur görmem, ancak Kamu kaynaklarını özelinde ve yakınlarına kullanmasına göz yumamam, kazancının vergisini versin, Atatürk’e hakaret etmesin, Cumhuriyet ve Laik yapıyı yok etmeye yeltenmesin, bir de benim özel hayatıma ve yaşam alanıma girmeye çalışmasın, ondan sonra istediği haltı yiyebilir.

Cumhuriyet’e ve kurucu kadrolara düşmansın ama güzelliklerinden faydalanmayı da kimseye bırakmıyorsun, Dünya ülkelerinde böyle bir güzellik bulamadığından dolayı terki diyar etmek veya ben bu ülkede yaşayamam demek içinden gelmiyor.

Eğer riyakar değilsen, için ayrı dışın ayrı değilse, demokrasiyle yönetilmeyi ve laik düzeni kendine yakıştırmıyorsan, düşündüğün ama gitmeye cesaret edemediğin ülkelerde elini, kolunu ve dilini keseceklerini bildiğin için gidemiyorsun ama gitmemen de başka bir yüz karasıdır. Ülkesini kaçarak terk etmek isteyen, inancını istediği gibi yaşayamadığından şikayet eden riyakarların tamamı Ecnebi devletlerine sığınma çabasındalar.

Halbu ki dini inançlarını en iyi yaşayacakları, Şeri hüküm ve düzenle yönetilen ülkelerin adları belli olduğu halde neden gitmezler, neden gitmeye cesaret edemezler en iyi kendileri bilir.

“Kendi hatasına göz yumup, sürekli başkalarının hatasını gündeme getirmek için çalışan riyakaralara kızmaya değmez.” Faruk Ergan    

Faruk Ergan

Faruk Ergan

DİĞER YAZILARI UTANMAZLIĞIN ZİRVESİ... SEN GİTMEYECEK MİSİN? İNSAN KENDİSİYLE ÇELİŞMEMELİ. ÖZGÜR OLMAK. ANNELER GÜNÜ VE ÖZEL ANNELER İNANCIN ZAYIF MI? SUSMAK YOK YAĞMALAMAK BEĞENMEK VE SEVMEK İNSAN UTANMALI TARZI ELEŞTİRMEK DEĞİLMİŞ. ADALET HERKESE EŞİT OLMALI BEN NE İSTERİM?  YAPMAK ZORUNDA DEĞİLSİN SADECE TAVSİYE NİTELİĞİNDE! VERDİKLERİMİZ VE ALDIKLARIMIZ. TAM KAFİR BUNLAR. İYİ İNSAN OLAMAK KAÇMAK ÇARE Mİ? UTANÇ DUYMAK. HERKES KENDİ İŞİNİ YAPSIN BOYKOT ETMEK. NİÇİN YAZIYORUZ? KLASİK FEVERANLAR BİTMEYEN KEŞKELER. ÇOK GÖRDÜLER. OLMAZSA OLMUYOR. KORKMAYIN İDRAK ETMEK. TASARRUF ETMEK. YÜK OLMAK VE ORGAN BAĞIŞI ALDATILMAK…! ŞIMARIKLIK VE SORUMLULUK. EL UZATMAK. POPÜLER KÜLTÜR. BANA NE…! FIRSATÇILIK NEDİR? AHMAK KİM? KONUŞMAK MI, SUSMAK MI? İNSAN OLMANIN CAZİBESİ. EN ÇOK BEN İSTERİM. İNSANDA İSTİKRAR OLMALI BÜYÜK OLMAK. BİRAZ HUZUR! ARKADAŞLIK ÜZERİNE. TARAFIM VE KARŞIYIM ADINI SEN KOY! NEDEN BAĞIRIRIZ? ŞÜPHEYLE BAKIYORUM.  FİKİR AYRILIĞI. İNSAN OLMAYA GEREK YOK MU? HER ZAMAN MUTLU OLAMAZSIN BABALAR GÜNÜ BAKANA BEDAVAYMIŞ. DÜŞÜNÜYORUM DA… SUSMAK BİLMEYENLER. ANNEM VE BEN. 1 MAYIS 1977 DOSTU OLMALI İNSANIN ZİMMET SUÇU GÖREV BİLİNCİ FIRSATÇILIK. KURTULUYORUZ. ÖĞRENMEMEK AYIP! KIYAMADIKLARINIZ. KENDİN OL. TAHRİK ETMEK. SENDE KALSA OLMAZ MI? ÖZGÜRLÜK NEDİR? DÜMDÜZ GİTMEK. SAYGI VE TARAFSIZLIK HAYIR DİYEBİLMEK. YAZMAYI BIRAKMAK OKUL VE CAMİ SORGULAMAK NEDİR? BEN KİMİM? AHIM YERDE KALMAZ. İNSAN OLABİLMEK. ÇAMURLAŞMAK İÇİNE SİNDİRMEK VİCDANLI OLMAK. İÇİM SIKILIYOR. GÖRMEK VE GÖRMEMEK ATEŞLİ SİLAHLAR...! ANLATMAYA ÇALIŞMAK..! TURŞU VE BEN..! TAHAKKÜM ETMEK…! NEDEN PAZARLIK KONUSU..? SAÇMALAMAK..! HADSİZ! LÜZUMSUZ…! FANATİK OLMAK..! İLKİ YAŞAMAK…! İĞRETİ DURMAK..! SENİ TEBRİK ETMEK LAZIM...! GÖZÜ DOYMAZLAR…! YAMIŞMAK…! ŞIMARMAK…! BEN BİLİRİM...! PROGRAM YAPMAK…! ŞOV YAPMAK..! KAFA BULDUM…! MAKAM ZAFİYETİ…! İYİSİYLE KÖTÜSÜYLE..! SEVSİNLER SENİ..! BENCE OLMALI…! BOZUK SİSTEM..! YİNE OLMAYACAK..! KIZARMAYAN YÜZLER…! İNANANLAR, İNANMAYANLAR? 17 NİSAN NEDİR..? ÖLÇÜLÜ OLMAK! İNSAN SEVGİSİ! SAKIN HA…! BIRAKMAK İSTEMİYORLAR…! KADIN…! ŞAŞIRDIĞIM ŞEYLER DE OLUYOR…! SİZ VARYA SİZ…! BU NEYİN SEVİNCİ…! DÖNEKLER! GÜVEN KAZANMAK..! DİKKAT EDERİM…! GÖSTERMESEN OLMAZ MI…? GÜLÜNÇ DURUMA DÜŞMEK…! ASGARİ ÜCRET! SIRNAŞIK…! HAYRANIM..! MİLLETİN VEKİLLERİ.....! ŞAŞIRMIYORUM…! GÖRMÜYORUM…! ZEKATI BİLE ETMEZLER... DUBAİ…! SEVGİ NASIL OLMALI…? TOLERANS YOK…! AKSİ İDDİA EDİLEMEZ…! ÖZENTİ DUYMAK…! KİTAP FUARI…! KIYMET BİLMEK…! KURALSIZLIK…! TAT ALMAK…! TAHAMMÜL ETMEK…! TAHAMMÜL ETMEK! NEREDEN BİLECEKSİN Kİ…? BABAM VE BEN…! BİZİM ADAYIMIZ…! HİLE VE HURDA…!
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3695
  • 2FENERBAHÇE3684
  • 3REEDER SAMSUNSPOR3664
  • 4BEŞİKTAŞ3662
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3654
  • 6EYÜPSPOR3653
  • 7TRABZONSPOR3651
  • 8GÖZTEPE3650
  • 9ÇAYKUR RİZESPOR3649
  • 10KASIMPAŞA3647
  • 11TÜMOSAN KONYASPOR3646
  • 12CORENDON ALANYASPOR3645
  • 13BELLONA KAYSERİSPOR3645
  • 14GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3645
  • 15ONVO ANTALYASPOR3644
  • 16SİPAY BODRUM3637
  • 17NET GLOBAL SİVASSPOR3635
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3626
  • 19ADANA DEMİRSPOR362
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA