DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Ali Rıza Navruz
Ali Rıza Navruz
Giriş Tarihi : 23-01-2024 01:01

TANDIR KEYFİ VE TANDIRNAME

TANDIR KEYFİ VE TANDIRNÂME
------------
Ali Rıza Navruz 

“Amca şu aşağı eve bir bakabilir miyim” deyişimi, biraz hayretle karşıladı amcam. Ama yine de hayretine karışan hafif gülümsemesiyle “tabi ki yeğenim” dedi. Evin, demirden yapılmış 20 santimlik o kocaman kilidini alarak aşağı indi. Ben de peşinden… Kilidin üç defa çevrilişinden sonra açılan eve girdik. O anda nabzımın kaç attığını mümkün olsa da birileri ölçseydi, ben de sizlere söyleseydim… Eve girer girmez hemen sağ taraf köşeye yöneldim. Orada bulacağım şey belki de beni altın madencilerinin sevincine boğacaktı, son derece de bahtavar edecekti. Ti ti tiiiiii… Ne yazık ki edemedi. İlk beş adım attıktan sonra adeta donup kaldım. Göğsümden bir parçanın koptuğunu nasıl anlatsam ki sizlere şimdi…

Aradığım şey, bu köy evimizi amcama sattığımızda içinde kurulu bulunan tandırımızdı(tendür). Şimdi görüyordum ki yerinde yeller esiyor. İçini toprakla doldurmuşlar, ağzını da taş ve çamurla güzelce sıvamışlar. Ellerimi yüzüme götürerek; “amca tandırımız” dediğimi hatırlıyorum. Amcamın söze girmesini beklemeden hızla çıktım oradan ve doğruca arabama yöneldim. 

Ah o tandırımız! İlki ne zaman yapılmıştı bilmiyorum ama bu tandırın yapılışına şahit olmuştum ben. Rahmetli anamla birlikte gitmiştik tandırlık denen o mevkie. Tandır yapımında kullanılan toprak sadece oradan temin edilirdi. Rengi de sanki kiremit rengi gibiydi. Yanımızdaki boynu yanır eşeğimizle birkaç kez gidip gelerek halletmiştik bu toprak işini. Sonra da tandır yapmasını bilen bir komşumuz çağırıldı evimize ertesi gün. Usta öncelikle bu topraktan sıkı bir çamur yaptı. Bu çamurun İçerisine bir miktar saman kattığını hatırlıyorum yaşım 11 olsa da. Sonracığıma içerisine biraz da keçi tüyü attı sanki. Bu çamur bir gün bekletildikten sonra tekrar yoğruldu. Sonra ağız çapı 60, taban çapı 80, yüksekliği de 100 cm olan bir eseri yapıp kurumaya bıraktı ustamız. Taban yan duvarında da 15x15 cm ebadında bir delik bırakıldı. Bu deliğin adına anam kühle derdi. Bu delikten hava alarak yanarmış havasını sevdiğim tandır.  

İyice kuruduktan sonra daha önceki tandırın çukuruna yavaşça indirildi acer tandırımız… O kühlenin bir ucu da bir kanalla dışarıya bağlandı. İyi hatırlıyorum ki, tandır iyi yanmazsa anam önlüğü ile bu kanaldan hava pompalardı. Başka yerlerde ne yakarlardı bilemem ama bizim yörede hayvan dışkısından yapılan tezek tandırın yakıtıydı. Bu tezeklerin harı iyice geçtikten sonra başlardı anam o tandırın duvarlarına halka edilmiş hamurları yapıştırmaya. Bazen de mayalanmadık hamurdan beldirmeç yapıştırılırdı. En az 10 günlük ekmeğimiz piştikten sonra tandırın kalan ateşi üzerine üçayak gereç konur üzerine de yemek tenceresi oturtulurdu. Gel de bu yemeği yeme de yanında yat yatabilirsen. Bu tandırın içine çengelde bir de kuzu asarsanız oh, paşa keyfi cepte!

Bizde tandırın tanınması Selçuklulara dayanıyor gibi. Hindistan ve Pakistan yapımı filmlerde de gördüm sanki tandırı. Demek oluyor ki kök daha da derinlerde. Eskiden kışlar çok soğuk geçerdi bilirsiniz. Bu soğuk kış günlerinde dört köşeli, dört ayaklı bir masa bu meşhur tandırın üzerine konurdu. Onun üzerine de ninemlerden kalan şal yorgan örtülürdü. Isınmak isteyen evin ahalisi bu yorganı dizleri üzerine çeker, ayaklarını masaya doğru uzatarak ısınmaya çalışırdı. Hele de dışarıda kar ya da yağmur yağıyorsa o anda değme sen keyfe..! 

Asıl anlatmak istediğim olay işte bu noktada başlıyor biliyor musunuz? O zaman bunca söze ne gerek vardı diyeceksiniz biliyorum. Aslında benim yazım konusundaki tavrım bir konuya damdan düşer gibi girmektir. Sonrasında kalemim nereye götürürse oraya gitmek! Fakat burada o şekli tercih etmedim. Zira -belki de- tandır sözünü ilk defa duyacak olanlar vardır çevrede. “Olmaz mı? Öyle de olanlar az mı?” Hem herkes bizim gibi köylü mü? Yeri gelmişken söyleyeyim; geçenlerde “kim milyoner olmak ister” yarışmasında bir üniversite öğrencisi “iğde” meyvesini bilemedi. Bir diğeri “kangal”ın ne olduğunu telefon hakkını kullanarak ninesine sordu... Eşeğe “dur, duuuur” diye seslenen şehirli bebeler gördü bu gözler. Oysa o yaşlarda biz at yarışı yapıyorduk akranlarımızla. Eşeğe “çüş”, öküze de “ho” demesini biliyor idik! Bilmem maksadımı anlatabildim mi?  

Dönelim işin edebiyatına şimdi. Tandırın etrafında şal yorgan altına sıralanırdık: Ninemlerden kalan şal yorgan var ya/Çek üstüme ipeklisi fasarya/Dudağı çatlamış suya kanar ya/İşte öyle sana kanayım anam… Ama bu şal yorgan altındaki tandır sefasında geçen süreyi değerlendirmesini de bilirdik. Bizler sonuç olarak; doğum, ölüm, evlenme, sevda, savaş gibi olaylar ile ilgili inanışlar içeren tandırnâmeler okurduk/anlatırdık birbirimize. Karacaoğlan’dan bahseder, Onun Elif’ine saygı duyardık cümleten. Kesikbaş menkıbelerini dillendirirdik çoğu zaman. Hayal de olsa bazı kereler Hazreti Ali’nin Düldül isimli atına atlar, Zülfikar’ını da kuşanarak belimize Hayber kalesindeki küffar üzerine yürürdük. Küffar elbette ki pare pare olurdu o meydanda… Bizler Manolya çiçeğinin nasıl bir naza büründüğünü bilirdik elimizde. Birbirimize bilmeceler sorar, gözlerimize bakarak da ahvalimizi yorardık! Elimizde tandırdan biraz önce çıkmış içli keteler... Anamın on parmağında on iş... Kulağı da bizim sohbetlerimizde/tandır düşlerimizde olurdu –bu gün olduğu gibi-çoğu zaman. Songül Sümengen’e seslendiğini sizler bile duymuşsunuzdur belki de: “Gııııız Songüüüüül, hani şu mercimekli bulgur pilavı şiirin vardı ya, onu bir disen de diğnesek.” Songül biraz nazlanırdı ama yine de başlardı okumaya o uzun şiirinden birkaç bölüm. Sözün başladığı yerde bizler tandır başında sus pustan öte ne olabilirdik ki: 
……
Gözleri dolu; "Ana" der usuldan 
"Ana gene mi mercimekli bulgur?"
Ananın gözleri yağmur bulutu.
Ana gülmeye uğraşır ağlamaklı.
Bir tahta kaşık sesi bakır sinide.
Ve çarpılan kapı…!
Çözülür Ananın gözlerindeki yağmur bulutu.
Bir avuç saman atar tandıra, bir avuçta gözyaşı.
Bir küskün çocuk yürür gider elleri cebinde
……
Bakışlarının karası karışır gecenin karasına
Bir delişmen çocuk yürür gider elleri cebinde.
Dalar gider gözleri renkli ışıklara
Bir el okşar saçlarını ince, narin
Bakar kocaman gözleri, anlamsız
Arar anasını, yağmur bulutu gözlerini,
Ağlamaklı gülüşünü,
“Neyi sevdin sen?” der anlamlı bir ses
Bakar, gölgelenir gözleri yer yer!
……
Bir ezgi olur sesi, gider ta köy gecelerine.
“Anamı sevdim, tek anamı! Bir de;
 Bir de, mercimekli bulgur pilavını…

Bazı akademisyenler; “bilgisiz insanların inandığı saçma bilgiler, hükümler toplamı” deseler de, hatta “boş ve lüzumsuz sözler” olarak değerlendirseler de tandırnameler; edebiyatımızda adından çok söz ettirmeyi başarmıştır. Bazı mansıb-ı mekân sahibi olmuş meşahir-i üdebâ; küçük ve değersiz olarak görse de tandırnameleri, bu edebiyat ürünleri halk edebiyatımıza hatırı sayılır katkılar sağlamıştır. Hatta Ziya Gökalp’e göre de milli edebiyatın kuruluşunda büyük bir rol üstlenmiştir de… 

Tandırlar ve tandır başları, çeşme başları kadar aktif diyebileceğimiz sosyal mekânlardır bana göre. Dostluklarımızın, yarenliklerimizin ve sırlarımızın da mekânıdır denebilir. Tandır başında çay mı? Olmaz mı hiç! 
“Çıktım tandır başına/Demlik çıktı karşıma,
Doldur doldur ver içim/Aklım gelsin başıma."

Ali Rıza Navruz

Ali Rıza Navruz

DİĞER YAZILARI BİR HAL OLDU BU YlL BANA HAZAN ERDİ GÖNÜLDE ÖZGE HALDEN ÖZE DÜŞME SÜRGÜN/sone/ ÖMRÜM GİTTİN H Ü S N Ü H Â L Kaygılar Özümde Diken TÜRKÜLERIMIZ DEĞERLİ DOST/NAVRUZ KARDEŞ TUT ELLERİMDEN SEÇİLMİŞ HAYATLAR GEREK BANA, GEREK SANA MOR YAZMALI KlZ DÖRTLEMELER OSMAN NURİ BARANUS VE SÜKUT...! Benden Bana Mektuplar VE HELE ŞÜKÜR... Mavi Mavi Sevdim Seni... MOR ERİK YALNIZLIĞI YAĞMUR YAĞIYOR VE SEN YOKSUN SÛZİNAK PERDE DELİYE ÖĞÜT/ ÖLÜYE AĞIT ARTIK SUSUYORUM "KlRLANGlÇ YUVASINDAKİ KADIN" "DELİBAN" ÜZERİNE... BİR DELİBAN VAKTİ YÜREĞİME YANSIYANLAR/ Nurkal Kumsuz'un Kaleminden Ben YANlM SAĞ YA AŞKTA CEVR-Ü CEFÂ BİR CEMRE DÜŞERSE CAN CANA MUHABBET SÖZ DÜŞTÜ DAMARlMA BENLER BENİ ÇAĞIRIYOR HASAN AŞlK (GlYABİ) BİR KİTAP: GÖNÜL SÜRGÜNDE 21 MART 'NEVRUZ BAYRAMI' 'DÜNYA ŞİİR GÜNÜ' VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ… SEYDUNA MEŞALELİ BİR ŞAİR ÖZDEMİR'CE... DARBE "HANGİ DAĞIN BİR KENARI YOL DEĞİL" TANIYALIM Ml? SENİ ÇÖZMEK... BİR VEHMİ KABUL AYIPTIR EFENDİM AYIPTIR! HASBİHAL "Göz Coğrafyası"na TANZİR /hatırlar mısın/ YORGUN SAVAŞÇI MEKTUP VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ son çeyrekte... AH SİHAM-l KAZA BİR AĞLAMA ARZUSU GAM DEFTERİ Muhabbetli Muhabbet!.. VEFATlNlN 9. YlLl NEDENİYLE YAŞAR KEMAL VE BEN VE UMUT VE KURŞUN GAMZELİM HASRET TÜRKÜSÜ BEN BUGÜN DÜŞLERİMİN ESRAR-I HAŞMETİNE DELİ DEDİLER OSMAN NUMAN BARANUS ZAMAN 'SÜREYYA VAKTİ' İMİŞ… MAVİ GÖMLEK VE AHlR SEKİSİ VE O VAHŞİ AT!... KİTAP VE KİTAP OKUMAK... SAHİ KİMDİ O KOCA YÜREK? GÜL KÜPELİ GİDİŞ AYRILIK GÖZ İLE KAŞ ARASIDIR GİTTİN GİDELİ FRAMBUAZ PATİLER S U S VE TALAT VE FİTNAT VE AŞK!... NARMANLI AŞIK SÜMMANİ AYRILIK GÖZ İLE KAŞ ARASIDIR VE O VAHŞİ AT İÇİME DÜŞTÜ KÜLÜ GÖZLERİN BİR DELİBAN VAKTİ Yağmur Ūlkelerinde.... /Süleyke/ TANIYALIM KASEMLER YORGUN DÜŞTÜ DİYECEKTİM Kİ ÜŞÜRÜZ... DÜŞLERİMİN ESRAR-I HAŞMETİNE ŞİİR ÜZERİNE SÖYLEŞİDEN BİR KUBLE... AŞK GİTTİN GİDELİ BlRAKlN GİDEYİM SENSİZ İKİ GÜN DELİBAN (A.Rıza Navruz Şiir Kitabı) ONU ANLAMAK YA DA ASYA-İLYAS VE CEMŞİT ÜÇLEMESİ "Bir dilruba'ya düşdü gönül mübtelası çok.." BANA Ml DARGINSlN anısına... HALİL SOYUER A.GANİ AŞlK ve ŞİİRİ Bir Şair: Bircan Özsavran Bir Kitap: BEN RÜZGÂR OLMALIYIM ELLERİN OLAMIYOR RÜZGÂRLARIN TÜRKÜSÜ YAĞMUR YAĞIYOR VE SEN YOKSUN "SAHİ, SEVGİ NEYDİ SEVGİ?" SİTEMNAME BİR ŞAİR-BİR ŞİİR (Türkan İldeniz) CEMAL SÜREYA/Ö: 9 Ocak 1990/ AĞLAMANIN ARDINDAN ESİLA DÜŞÜME DÜŞEN DÜŞ BİR MAHUR ŞARKI GÜZ VURGUNU ŞAİRİM BİR NEŞVE-İ ÇİNGENE YEDİ MEŞALECİLER VE MEŞALELİ BİR ŞAİR BAŞINI AĞRITTIM CANCAĞIZIM BİR ŞAİR ÖLÜNCE Yeni Bir Yılın Eşiğinden; AYDEMİR DOĞAN UNUTTURMAMAK ADlNA NURKAL KUMSUZ VE ESERLERİ SANATIN BÂDEM GÖZLÜLERİ 'ULUSUN KORKMA!' SAYIKLAMALAR ŞİİR ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ ÖZGE LEYLÂ PUTKlRAN DEDENİN DAMl DOSTA MEKTUP YALNIZLIK VE ŞAİR Susa susa susku olduk. EDEBİYAT YOLCULARl KIRILAN DALIN TÜRKÜSÜ LEYLA 'EL HÜKMÜ LİMEN GALEBE' KlRlLAN DALIN TÜRKÜSÜ GÖZLERİN Bunu bil/ESİN .. BEKLERKEN... MELÂLİN SESİ OCAK ve OCAKBAŞI 'DAĞLARA GİT' DEDİ İÇİMDEN BİR SES DESTURSUZ ŞARKI "Susamışlığımdı Belki" Ve Mehmet Şafak... İŞTE BU NOKTA Kİ! DAĞLAR TANYELİM BULUNUR SÜR DE GİTSİN YAĞMUR SAF/SU TATLI… HÜZÜN ÇÖL PUSULASI FlSlLTl DÜŞ ARDI GİDİŞLER /Islak Hayal…/ PACEDEN GÖRÜNENLER SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM / Üçleme../ BULUNUR ORHAN VELİ KANIK SUZANNA İNTİHAL Bir Habil var idi... Ve bir de Kabil... 'CRİSAN SENİ SEVİYOR' TÜRKÇE'M BENİM SES BAYRAĞIMDlR RÜYA GİBİ ELLERİN OLAMlYOR GÖZLERİN/1 DUYUN EY AHÂLİ GÖZLERİN-2 MELÂLİN SESİ TÜRKÇE'MİZ VE KARAMANOĞLU Mehmet bey... 27. Ölüm Yıldönümünde Zeki Müren... SUZANNA GARDAŞ BİR ŞAİR BİR ŞİİR /Abdullah Akay/  BEDRİ RAHMİ EYÜPOĞLU “MISRALARDA DOĞAN" İSİMLİ KİTABIM ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ GAZİLER GÜNÜ NİYETİNE... BİR FASL-I AKŞAM DEMİNDE… Leylūfer- Bilal oğlan Ve Piştov DİYECEKTİM Kİ ÜŞÜRÜZ… KUŞKU SAATLERİ UMUDU UÇAN YÜZ GAM DEFTERİ "BİZİM YUNUS" BİLİNDİM BAĞNAZLIK BEKLE-ME SAHİBİNİ BULAN ŞARKI… “DİNLE EY RÛHUM İŞTE AĞLAYAN O..!” LEYLÂ Bir Tespit... BİR KEZ DAHA EYLÜL YAĞMUR YAĞIYOR VE SEN YOKSUN! ÖLÜRÜM... Kızıldağ Akşamları DÜŞ ARDI GİDİŞLER MOR TAFLAN ÇIĞLIĞI "Umut Yok Olunca At Koşmazmış!.." Bir Kitap: "Hasbahçe" (Nurkal KUMSUZ) Türü: Deneme ÖKSÜZ DİVANDA KARA TREN HİÇ GİYİLMEMİŞ ONUN HİKÂYESİ REMORA 'YÜREĞİM REHİN' HER GECE KARANLIKTA /Türk'e has şarkı.../ Türkü Ben Böyle Yaşamak Zorunda Mıyım? ATAOL BEHRAMOĞLU İZDÜŞÜMLÜ SEVDA FAZLA ŞİİRDEN ÖLEN ŞAİR HASlLl S A N D I K MEKTUP SÖZ DÜŞTÜ DAMARIMA DALLI KAVAK ÖYKÜSÜ 'CRİSAN SENİ SEVİYOR' Benden Bana Mektuplar... 11. Mektup "MEDRESE-TÜL MÜŞTAK" CİN/ASLI BİR SUSAMlŞlN ARDINDAN YOKLUĞUNA YAPIŞMAK Büyük Adam Şekeri... İKİ DELİ RAHMANA TEVDİ Yalçın BÜLBÜLCÜ TESPİHLİ GİDİŞ ŞERİF'ÇE RAHMET GÜNÜ BİR GECE VAKTİ… Kitabıma Önsöz Niyetine: SÖZ BAŞI HÂL BİLMECESİ DAĞLAR... E L L E R İ N YAKTILAR GEMİYİ DELİ DEDİLER SÜRGÜN İŞTE BU NOKTA Kİ... CİNS ŞAİR CEMAL SÜREYA NEMLİ SAHAF RAFLARI... HASBİHAL ISSIZ KAR TANELERİ GİTTİN BİR ŞİİR - BİR ŞARKI/ 2 GÖZLERİN ŞİİRDİR PlNARDAN ÇAĞLAYlP AKAN lll SABÂ RÜZGÂRI GİTME KAL BİR BEKLEME ZAMANI... " KÖYDEN İNDİM ŞEHRE" MİSALİ BİR ANl "BİZİM YUNUS" BİLİNDİM BEN RÜZGAR OLMALIYIM VE O VAHŞİ AT GURBET KUŞU NEVRUZ ATEŞİ SÖZ UCU ÖZGE LEYLÂ FAZLA ŞİİRDEN ÖLEN ŞAİR/Edip Cansever/ "Yağmur Ūlkelerinde Nehirler Ters Akarmış..!" SADETTİN KAPLAN (Ö:11.06.2016) MÜZİK VE KUYU ÇlKRlĞl TÜRKÜLERİMİZ BİR FASL-I HARMAN VE CEVİZLİ ŞEKER SUCUĞU TANIYALIM: ŞAİR COŞKUN ERTEPINAR Bir Kitap/D E L İ B A N POSTACI DÜŞ ARDI GÜLÜŞLER BİR ŞAİRİN NİYAZI Unutturmamak adına; AHMET MUHİP DIRANAS (Ö: 21 Haziran 1980) Vefatının 12 Yılında... BİR AŞK-I MÜEBBET VE ALİ BAŞ BİR ŞAİR/ Müsade Özdemir/ ve "MÜSADENİZLE" BİR ŞİİR KITABININ MISRALARINDA GEZİNTİ "YÜREĞİM SENDE KALMIŞ" HASAN ALİ KASIR /D E L Â L/ BAM TELİMDEN YANSIMALAR BAM TELİNDEN YANSIMALAR DENEME (ESSAİ) ÜZERİNE BİR ŞAİR-BİR ŞİİR/HİLMİ YAVUZ/ SEBEP/SİZLİĞİ ARIYORUM KÖY TÜRKÜLERİMİZ ŞEHRİMİZDEKİ SOKAK ÇALGIClLARl SİTEMNÂME.. (55-59) SANATIN BADEM GÖZLÜLERİ AKŞAM AClLARl BAĞLNAZLlK PAYLAŞMAK SİTEMNAME.../40-44/ SİTEMNAME.../36-40/ GAMZEKlZ SİTEMNAME.../21-25/ DİKENLİ BAŞ YASTIĞI SİTEMNAME.../11-15/ SİTEMNAME.../6-10/ GAMZELİM SİTEMNÂME /1-5/ DOMANİÇ AŞKTA CEVR-Ü CEFÂ GÖYƏRİK TEKLİYİ ZAMANE VE AŞKLARI BENDEN BANA MEKTUPLAR/4 YAĞMUR YAĞIYOR VE SEN YOKSUN GARDAŞ /kün feyekûn/  NİSAN AYINlN GÖTÜRDÜKLERİ ÖZGE HALDEN ÖZE DÜŞME BÜYÜK ADAM ŞEKERİ BU AKŞAM BİZDE GÖNÜL PUSULA NASIL DA TÜKENMİŞ MAVİLİĞİMİZ... GEREK BANA... GEREK SANA OSMAN NUMAN BARANUS lSLAK UĞULTU... YÜREĞİME YANSIYANLAR: MOR RENGİN ŞAİRİ ŞİİRİMİZDEKİ ŞAİRNAMELELER LEYLÜFER-BİZİM OĞLAN VE PİŞTOV YAĞMUR YAĞIYOR VE SEN YOKSUN DELİYE ÖĞÜT/ ÖLÜYE AĞIT SANATÇI VE ÇEVRESİ (SETENÖNÜ) SUZANNA "KIRLANGIÇ YUVASINDAKİ KADIN" BİR TEK BİR DELİBAN VAKTİ ÖKSÜZ UYKULAR BlRAKTlM YATAĞIMA... ŞİMDİ BİR CEMRE DÜŞERSE BİR ŞAİR ÖLÜNCE... 21 MART 'NEVRUZ BAYRAMI' 'DÜNYA ŞİİR GÜNÜ' VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ… DEHŞETENGÎZ HÂL RÜZGARLARIN TÜRKÜSÜ ŞAİR COŞKUN ERTEPlNAR İŞTE BU NOKTAKİ... TANIYALIM: ALİ RlZA NAVRUZ/ŞAİR-YAZAR SENİ ÇÖZMEK GÜLMİRA GİTMİŞ ÖTEYE BİR DELİBAN VAKTİ SEZONLUK SANAT SOKAĞI AH SİHAM-l KAZA BENDEN BANA MEKTUPLAR... GAM DEFTERİ VEFATININ 8. YILI NEDENİYLE Yaşar Kemal SINIRSIZ DÜŞLERİN İDAMLIK YÜREĞİ HASRET TÜRKÜSÜ GAMZELİM HACl MUSTAFA DEMİR DELİ DEDİLER... FAİDELİ BİLGİLER... OSMAN NUMAN BARANUS BEN RÜZGÂR OLMALIYIM NARMANLl AŞlK SÜMMANİ İÇİMDE GÜZ GURBETİ YALNIZLIK... RÜZGÂRLARIN TÜRKÜSÜ MOLE/KÜL TANlYALlM LEYÂL DİYECEKTİM Kİ ÜŞÜRÜZ… AŞK AŞK SABÂ RÜZGÂRI /Şiir Adına/ BİR ŞAİR ÖLÜNCE... BİR EFSANE COĞRAFYASI 'ŞİREMENLİ' KIŞ LASTİĞİ --- "Görəsən ömrümün qışımı gəldi?" A.GANİ AŞlK ve ŞİİRİ MORUN ÖTESİNDEKİ SES AHMET HAMDİ TANPINAR ANlSlNA- Mehmet Emin Yurdakul BİR ŞAİR-BİR ŞİİR deneme üzerine BİR NEŞVE-İ ÇİNGENE GAMZELİM AYDEMİR DOĞAN 'Aydede' Uçukladı Serenadlarım... SANATIN BADEM GÖZLÜLERİ SAYlKLAMALAR ŞİİR ÜZERİNE BİR SÖYLEŞİ PUTKlRAN YALNIZLIK VE ŞAİR "EL HÜKMÜ LİMEN GALEBE" lClP SEPLİ SÖZ ah sesimi boğan sus/kum!!! GÖZLERİN Bunu bil/ESİN ÇEKİLİN AYAKUCUMDAN OCAK ve OCAKBAŞI... BİR HİKÂYE KİTABI ÜZERİNE "SON KURŞUN" "AĞLASAM SESİMİ DUYAR MISINIZ?" FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL SÜR DE GİTSİN PUSULA GÖNÜL KARA TREN SAHİBİNİ BULAN ŞARKI… YAĞMUR YAĞIYOR VE SEN YOKSUN /hıç-kırıklar/ KİTAP VE KİTAP OKUMAK… MAVİ GÖMLEK VE AHIR SEKİSİ DİLRUBA ŞARKILAR DAĞLAR ÖZGE LEYLÂ /HİÇ GİYİLMEMİŞ/ MOR YAZMALI KIZ BİR EFSANE COĞRAFYASI Ş İ R E M E N L İ… TANDIRNÂME KİTAP TANITIMI -----------: “HAYAT BAHÇESİ” ve BAHÇİVANI GÖZLERİN FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA YEL BAYRAĞI VE SERVİ "UMUT YOK OLUNCA AT KOŞMAZMIŞ" ŞEHRİMİZ 5. KİTAP FUARI VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ… BİR KIYAK ŞİİR PROGRAMI... AH O HARMAN GECELERİ AH!.. RAHMETLE... E L L E R İ N KÖY TÜRKÜLERİMİZ MUSTAFA YARALI VE ŞİİRİ DÜŞ ARDI GİDİŞLER "ISLAK HAYÂL…" E S İ L A BİR SEVDA MATALI YOKLUĞUNA YAPIŞMAK VEFATININ 49.YILINDA ŞUKÛFE NİHAL BAŞAR... Z E K İ  M Ü R E N (Ö:24.09.1996) 26.ÖLÜM YILDÖNÜMÜNDE RAHMETLE… BİR FASL-I AKŞAM DEMİNDE… HÜSNÜHÂL KON KAFE'DEN BU GÜNE GARİPLİĞİM… KÖY TÜRKÜLERİMİZ AYRILIK GÖZ İLE KAŞ ARASIDIR MORUN ÖTESİNDEKİ SES HEMŞEHRİMİZ DR. RAHMİ DUMAN AHİRETE GÖÇ EDEN DEĞERLERİMİZ BATMA Kİ UFKUMDAN KIRILAN DALIN TÜRKÜSÜ YALNIZLIK VE ŞAİR /HİÇ GİYİLMEMİŞ/ YAĞMUR SAF/SU TATLI… 'KALENİN BURCUNDAYIM' ANNE
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA