“İtin öldüğü yere!”, bin altı yüz yataklı Şehir Hastanesi yapılmadan önce bir teklifim olmuştu.
Bunu da defalarca tekrar etmiştim.
Tabii, bunu yaparken, “uzman” falan olduğumdan değil, “uzmanların” görüşlerinden yararlanmıştım.
Teklifim şuydu: Gelin bundan vazgeçin.
Yerine BELSİN ve İLDEM taraflarına dört yüz yataklı birer hastane; bunlara ilaveten tarihi Devlet Hastanesi içerisinde bulunan ve amaca uygun olmayan binalar yıkılarak çıkacak alana yine dört yüz, beş yüz yatak kapasiteli toplamda üç hastane kurun, demiştim.
Yazılarım, gazete köşelerinde durduğu için başka şahit göstermiyorum.
Sadece, çok değerli tıp doktoru, eski başhekimler İsmail Tamer ve hocamız İsmail Altıntop bunun yakın tanıkları.
Onların da desteğini hiç yadsımama. Altıntop Hocamızın hastane yapımı için bir yığın çalışması olmuştu.
Burası şehrin merkezinde ana hastane, diğerleri bölge hastanesi olsa olmaz mıydı?
Dostlar, inanır mısınız, tarihi Devlet Hastanesi’nin yerle bir edecekler ve yerine çok güzel AVM, rezidans falan yapacaklardı.
Şimdi vereceğim haberi görünce Başhekimimiz Ali Çöl’ün de bunu üstlendiğini gördük.
İktidarın yerel yöneticilerinin de desteği ile, konu tekrar gündeme geldi.
Bakan Mehmet Müezzinoğlu ve Büyükşehir Başkanı Mustafa Çelik zamanında, anlaşma yapılmış, İLDEM tarafında bir hastane yapılmasına karar verilmiş, yeri bile imarda ayrılmıştı.
Zaman zaman gündeme gelip, zaman zaman gündemden düşen bu hastanenin son durumunu bilmiyorum.
Şimdi gelelim, güzel habere, umarım, “yapıldı-yapılıyor!” denilerek konu sulandırılmaz.
“Kayseri’de 3 yıl önce yıkımı gerçekleşen ve şimdilerde boş kalan arazi için karar verildi.
Sağlık Bakanlığı ile olan görüşmelerin gerçekleşmesinin ardından müjde AK Parti İl Başkanı Hüseyin Okandan’dan gelirken, yeni hastanenin yapılacağını açıkladı.
Kayseri Devlet Hastanesi’nde 2023 yılında yapılan ihaleyle 7, 8 ve 9'uncu blokları ile hastaneleri birleştiren tüp geçit tüneli yıkılmıştı.
Yıkım çalışmalarının ardından vatandaşlar boş kalan alanı otopark olarak kullanırken geçtiğimiz sene yeni bir hastane yapılacağı iddiası gündeme gelmişti.
[Ki, geçen yıl hastaneye gittiğimde bu teklifimi yenilemiştim. Şayet mâkes bulduysa çok mutlu olurum.]
Geçtiğimiz sene AK Parti Kayseri Milletvekilleri ile Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ın, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’na konu hakkında talepte bulunduğu öğrenilmişti.
Kayseri Devlet Hastanesi’nde yıkılan blokların yerine de 500 yataklı bir hastane daha gündeme gelirken, yapılacak bu çalışmanın Kayseri Şehir Hastanesi’nde oluşan yoğunluğu da önleyeceği düşünülüyor.
… Asım-Türkan Balcı Aile Sağlığı Merkezi Açılışı’nda konuşma yapan Okandan, bu hafta Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerin gerçekleştiğini, yıkılan hastane binalarının yerine yeniden hastane yapılacağı müjdesini verdi.”
Haberde dikkatinizi çekti mi?
Bilmiyorum…
“Kayseri Şehir Hastanesi’nde oluşan yoğunluğu da önleyeceği düşünülüyor”, gerekçesi var.
İlginç değil mi?
Zaten, ta işin başında bu kadar büyük kapasiteli bir Şehir Hastanesi’ni yönetmek ve buraya erişmek çok zor!” itirazları gelmişti.
Eğri oturup doğru konuşacağız.
Deneyimlerden, sektörden, bilimden fenden uzak yatırım kararlarının geleceği yer burası.
İnanın, varsıllar, özel hastaneleri tercih ediyor, imkanı olmayanlar, “sokrana sokrana Şehir Hastanesi”ne gidiyor.
Randevu almak bir dert, ulaşmak bir dert, aradığın bölümü bulabilmek bir başka dert.
Gidince kendimi, “peynire ulaşmak için, labirentte, yol arayan fare gibi!” hissediyorum.
Mesela, çok şükür, az çok varlığımız var, prostat için “bed” çekilecek, ya ERÜ Hastanesine ya da Şehir Hastanesine gideceksiniz.
Anlarım, özel hastanelere gitmek imkanı olmayanlar gitsin.
Hiç olmasa, parası olanlar, cihazı bulunan özel hastanelere gidebilsin.
Peki, neden gidemiyor muşuz, biliyor musunuz? “Pet” için damardan verilen “özel bir ilaç” varmış.
Ne derecede doğru, bilemiyorum. Sağlık Bakanlığı bunu vermiyormuş.
Anlaşılır gibi değil.
Şehir Hastanesi ve yeri gündeme gelince şunu sormuştum.
Hâlâ yanıt alamadım.
Özel hastane sahipleri, daha ucuz arsa temini mümkünken, şehrin çeperine gidip yatırım yapmaz da, merkezde çok pahalı, arsa üzerine, hastane kurarlar?
KADİR DAYIOĞLU
DİLİMDE TÜY BİTTİ!
OZAN DERVİŞ/ İSMAİL KOÇAK
İHTİYAR OLDUKTAN SONRA
Ali Rıza Navruz
VAKT-İ İŞRET
AHMET KARAASLAN
VASİYET
Mehmet Arpa
Masumiyet Maskesi Ardındaki Gölge: Sinsi Karakterin Dolaylı Saldırı Sanatı
Mustafa Cengiz
ZİRVE BİZE ÇOK YAKIŞIYOR!
Mustafa Cengiz CENK MEYDANI
ASGARİ ÜCRET TOTO...
Mustafa Göçer
YENİ FİDANLAR BÜYÜYÜNCE NE OLUR?
Ömer Faruk Kotay
BİZE NE OLDU?
Faruk Ergan
ŞIMARIK OLMAK!