DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
KADİR DAYIOĞLU
KADİR DAYIOĞLU
Giriş Tarihi : 17-10-2025 13:27

DOĞAL GAZNÂME

Doğal gaz üzerine bir “nâme” yazılacak olsa, herhalde bizimkisi kadar uzun olmaz… Her sandık öncesi, “bulduk, geldi-geliyor!” türküsü söylenir. Ne geldiği var, yoksa geliyor da biz mi göremiyoruz? Ha bire gerek gaz, gerekse sıvılaştırılmış (LNG) alım “kontratları” yapıyoruz. Bu sefer, (Trump) da devreye girdi, bizden de fazla alacaksınız, artık Rusya’dan almayacaksınız, temennisinde bulundu. Bir de kontrat altına aldırdı. Bakalım buna Rusya ne diyecek?

***

Herhalde, “3. Harp” doğal gaz nedeniyle çıkacak. Dördüncüsü de su… İşin kötüsü ihtiyacımızın yüzde 95’e yakınını, muhtelif ülkelerden alıyoruz. En büyük tedarikçi de yüzde 42 pay ile Rusya… Bir vanayı keserse, ne olacak halimiz? 

***

İsterseniz önce ne kadar ithal ediyoruz ne kadar tüketiyoruz. Bir ona bakalım. Veriler, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK), 2024 Sektör Raporu’ndan alındı.

***

2024 yılında, 52,2 milyar Sm3 (standart metreküp) doğal gaz ithal edilmiş. İthalat, %41,32’lik payla en fazla Rusya’dan yapılmış. Bunu kabaca 11,5 milyar Sm3 ile Azerbaycan, 7,0 milyar Sm3 ile İran, 5,6 milyar Sm3 ile ABD ve 5,4 milyar Sm3 ile Cezayir takip ediyor. Kalanı diğer ülkelerden. 

***

Gelelim tüketimimize: 2024 yılı ulusal doğal gaz tüketim miktarı 53,2 milyar Sm3 olarak gerçekleşmiş. Tüketimin en fazla olduğu sektör 19 milyar Sm3 ile “konut”. Bunu “dönüşüm/çevrim” (13,4 milyar Sm3). sanayi (13,4 milyar Sm3), hizmet (5,5 milyar Sm3) sektörleri takip ediyor. Kalanı diğerleri.

***

Kayseri’ye gelince, 2024 yılında yaklaşık 791 milyon Sm3 gaz tüketilmiş. Bunun 448 milyon Sm3’ü konutlarda tüketilen.

***

Yine EPDK verilerine göre; “Yurt içinde” üretim yapan “toptan satış lisansı” sahibi 8 şirket tarafından 2024 yılında 2.259,14 milyon Sm3 doğal gaz satışa sunulmuş. 

***

Üretimi yapılarak satışa sunulan gaz miktarı 2023 yılına göre %179,85 artmış. Bu artışın önemli bir kısmı Karadeniz Sakarya Gaz Sahasında keşfi yapılan doğal gazın Eylül 2023 itibarıyla üretilerek sisteme verilmeye başlanmasından kaynaklanmış.

***

Yıllar öncesi verilen müjdelere rağmen, içeride üretimimiz, tüketimimizin ancak yüzde 4-5’in karşılıyor. Petrol de öyle… O nedenle, ülkemiz, iki kaynak açısından dışa çok bağımlı. Bu bağımlılıktan, “hamasetle”, “afur, tafur” yaparak falan kurtulamayız. Olaya teenni ile yaklaşmak ve buna göre politikalar üretmek gerekir. İsterseniz “doğal gaz” geldi-geliyor; bulundu hikayeleri kronolojik bir sıralamasını yapalım.

***

Erinmemişler yorulmamışlar, “doğal gaz” müjdesinin çetelesini çıkartmışlar. AK Parti döneminde, “otuzu aşkın” müjde verilmiş. Bu haberlerden bazıları şöyle (https://journo.com.tr/akcakoca-dogalgaz-haber, 21 Ağustos 2020). 2020’den bu yana beş yıl geçtiği düşünülürse, bunlara ilave yapabilirsiniz.  Mesela, Gazeteci Deniz Zeyrek’e göre 2003’ten beri en az 30 kez petrol veya doğalgaz keşfedilmiş.

***

“Karadeniz'de petrol aranıyor. Bu, olacak şey değildi daha önce. Orada dalga iki direği devirdi diye, “platform devrildi, facia oldu, battı, gitti” filan gibi bir sürü şeyler söylendi. Çok şükür doğal gaza ulaştık orada. İnşallah bu kış oradan doğal gazımızı alacağız. Biz sonuçların adamıyız. Biz yaptıktan sonra konuşuyoruz. Çok şükür Allah da bizi mahcup etmiyor.” (12 Ocak 2007).

***

1. Hürriyet: Akçakoca’da doğalgaz bulundu (9 Eylül 2004)

Akçakoca açıklarında doğalgaz bulundu. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Akçakoca açıklarında yapılan sondaj sonucu, Karadeniz’in ilk ekonomik ve ticari doğalgaz keşfini yaptıklarını açıkladı. Yıl sonuna kadar ciddi yatırımlar yapılarak, doğalgaz karaya çıkartılacak. 

2. DHA: Akçakoca’da doğalgazdan sonra petrol umudu (26 Kasım 2006)

TPAO Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Türkiye’nin Karadeniz’de bulunan ilk doğalgaz üretim tesisinde sona doğru gelindiğini, açıklarda ve daha derinlerde petrol bulacaklarından emin olduklarını söyledi. 

3. AA: Karadeniz doğal gazı devreye girdi (20 Mayıs 2007)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Akçakoca açıklarında çıkartılan doğalgazın Türkiye’de konutlarda tüketilen doğalgazın onda birini karşılayabildiğini söyledi. 

4. Sabah: Karadeniz’de petrol ağa takıldı (26 Ağustos 2007)

Müjdeli haber önceki gün Meclis’te Cumhurbaşkanlığı 2. tur oylaması yapılırken geldi. Muharrem Sarıkaya, Enerji Bakanı Hilmi Güler’in verdiği müjdeli haberi yazdı. 

5. Sabah: Sakarya’da doğalgaz bulundu (15 Mayıs 2009)

Kaynarca ilçesinde, TPO tarafından yapılan sismik araştırmalar sonrasında bölgede doğalgaza rastlanınca sondaj çalışması başlatıldı. TPAO bir süre önce Karadeniz Akçakoca açıklarında doğalgaz bulunması üzerine Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı aynı hat boyunda araştırma yaptı. 

6. AA: Yeni doğalgaz rezervi bulundu (17 Haziran 2010)

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın Batı Karadeniz açıklarında sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmaları sırasında 1.600 metre derinlikte yeni rezerv bulunduğu bildirildi. Akçakoca sahilinin yaklaşık 14 kilometre açığında, denizin 100 metre derinliğinde yeni bir kuyu açılarak sondaj çalışması başlatıldı. (Kaynak)

7. AA: TPAO’dan sevindiren Akçakoca açıklaması (29 Mart 2011)

TPAO’dan Akçakoca’daki üretim platformuyla ilgili güzel haber geldi. Üretim Daire Başkan Yardımcısı Mehmet Kul, Düzce’nin Akçakoca İlçesi açıklarındaki 4’üncü doğalgaz üretim platformunun devreye girmesiyle günlük 250 bin metreküp olan doğalgaz üretimlerinin 600 bin metreküpe çıktığını söyledi. 

8. Bakan Yıldız: Petrol bulduk ama çıkaramıyoruz (25 Ağustos 2012)

Akçakoca açıklarındaki doğalgaz platformunda incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Hakkâri civarlarında önemli miktarda petrol bulgusuna ulaştıklarını kaydetti. Yıldız, “Ancak hem özel sektör hem de TPAO petrolü terör nedeniyle aramaya başlayamadı” dedi. 

9. Milliyet: Karadeniz, petrol ve doğalgazda yeni merkez (10 Mart 2013)

Enerji savaşlarının yeni merkezi Karadeniz oluyor. Exxon-Mobil, Shell, Chevron, Total, OMV, Rosneft, Petrobras ve Repsol gibi küresel oyuncuların bölgeye akın etmesi “Karadeniz’de ciddi petrol ve doğalgaz rezervi” olduğuna dair tezleri güçlendiriyor. 

10. Enerji Bakanı Fatih Dönmez: Akçakoca’da bir doğalgaz keşfi oldu (29 Haziran 2020) Dönmez, “Türkiye Petrolleri’nin kendi sondajıyla Akçakoca’da bir doğal gaz keşfi oldu. Rezerv yakaladılar. Üretim de yapılıyor. Batı Karadeniz tarafında böyle bir keşfimiz ve üretimimiz var. Karadeniz’den o açıdan biraz daha ümitliyiz” dedi. 

***

Müjde haberlerinin köklü tarihi böyle. Son yıllarda Akçakoca dışındaki birçok bölgede de büyük miktarda enerji rezervi keşfedildiğine yönelik haberlerin iktidar medyasında özellikle seçimlerden önce gündeme getirildiği vurgulanıyor.

 

 

KADİR DAYIOĞLU

KADİR DAYIOĞLU

DİĞER YAZILARI HIZLI TREN NE DURUMDA? ASIL SORUN KAZALAR YİNE HAZAN MEVSİMİ GELDİ… AHMEDİ’Mİ GÖRDÜNÜZ MÜ? LOZAN’DA MI KAYBETTİK? GİRİŞİMCİ HÜRMETÇİ’NİN ÇİMLERİ A’DAN Z’YE... BİR GECEDE CAHİL KALDIK ABDULLAH GÜL VE OSMAN KAVALA VATANDAŞ OLMAK! YAP – BOZ TAHTASI METEOROLOJİ KAVŞAĞI UÇAK YAPIMI CUMHURİYET VE ATATÜRK (3) CUMHURİYET VE ATATÜRK (2)   CUMHURİYET ve ATATÜRK (1) GÜLER MİSİN AĞLAR MISIN? BİRAZ DA ŞİİR HAYAL OLDU!.. DÜNYANIN NERESİNDEYİZ (2) DÜNYANIN NERESİNDEYİZ? (1) ULAŞIM HİZMETLERİ ZAMLANDI KENTSEL DÖNÜŞÜM RAKINÂĞME HEY ONBEŞLİ! DEVLET ADAMI OLMAK KOLAY DEĞİL MURAT KANTARCI ALİ BAŞYAZICIOĞLU SAĞLIK OCAĞI GACIRTIYI GICIRTIYA... ÇALIŞANIN VE EMEKLİYE ORANI GELDİ İSMET KESİLDİ KISMET! BÖYLE Mİ ESECEKTİ SON GÜNÜMDE… CADDE VE SOKAK İSİMLERİ ÖLÜM BAĞ MUHABBETİ HAVALAR SOĞUMAYA BAŞLADI KATLI KAVŞALAR 2 KATLI KAVŞAKLAR ŞEHRİ! 1 MEHMET NAZIM BEY (3) MEHMET NAZIM BEY (2) MEHMET NAZIM BEY (1886 Kayseri-22? Temmuz 1921 Kütahya) (1) CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ SIRADA ANKARA’DA MI VAR? MİLLETVEKİLLERİNİN PERFORMANSI MİHRİCAN FATURAYI KİM ÖDER? DENKLEM YANLIŞ… BAĞDAN İNİŞ BİZİM NESİL ÇOK MU ŞANSLI! (2) BİZİM NESİL ÇOK MU ŞANSLI? (1) ASM FABRİKALAR DOĞURAN FABRİKA, HES KABLO BANKALARDA BORÇ TEMİZLİĞİ BAŞLADI İZMİR’İN KURTULUŞU YAMULA SULAMASI HATIRLAMAKTA YARAR VAR. ASAYİŞ BERKEMAL! ŞAYET SANDIK GELECEKSE REJİMİN GEREĞİ!.. TURPUN BÜYÜĞÜ! KURSAK KAVURGASINI SEVER AHALİNİN HALİ PÜR MELALİ SU KRİZİ İNÖNÜ ATATÜRK’Ü ANLATIYOR KENT HAFIZASI (3) KENT HAFIZASI (2) KAYSERİ HAFIZASI (1) DÜN GEÇTİ GİTTİ TARİHTEN BİR YAPRAK DlŞ BORÇ DEĞİŞEN BİR ŞEY VAR MI? HALİL SEVERCAN SOSYO EKONOMİK SEVİYE (2023) BESİ OSB DOĞA İNTİKAM MI ALIYOR? NEREDEN NEREYE (2) TUHAFLIK YOK MU? NEREDEN NEREYE! (1) HİÇ TEVAZU GÖSTERMEM  EYYAM-I BÂHÛR HÜRMETÇİ SAZLIĞI SUSUZLUK PLASTİK KAZIK HİLMİ KURTOĞLU YOLLARIMIZ (3) YOLLARIMIZA DEVAM (2) YAMULA BARAJI VE HES YOLLARIMIZA DEVAM (1) YOLLARIMIZ AŞIRDIKLARIM! KURAKLIK KAPIMIZl ÇALDI! FAKİR, FUKARA! BİR ŞİİR...  YAKMA YA RABİ! DEMOKRASİ VE LAİKLİK  AGÜ MEZUNİYET TÖRENİ (2) AGÜ MEZUNİYET TÖRENİ (1) KÜÇÜK İŞLER (HİSARCIK) TERZİLİK DEDİĞİN NE Kİ? GÜNAYDIN BİLİMSELLİK!.. ÜNİTER DEVLET HAVA ULAŞIMI (HAZİRAN /2025) AGÜ MEZUNİYET TÖREN DEMOKRASİ TRAFİK CEZALARI KASKİ’YE DEVAM SU KESİNTİLERİ TEMMUZ SICAKLARI BASTIRDI SULARIMIZ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY1229
  • 2FENERBAHÇE1228
  • 3TRABZONSPOR1225
  • 4SAMSUNSPOR1223
  • 5GÖZTEPE1222
  • 6BEŞİKTAŞ1220
  • 7GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ1219
  • 8CORENDON ALANYASPOR1215
  • 9TÜMOSAN KONYASPOR1214
  • 10ÇAYKUR RİZESPOR1214
  • 11KOCAELİSPOR1214
  • 12RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ1213
  • 13HESAP1213
  • 14GENÇLERBİRLİĞİ1211
  • 15KASIMPAŞA1210
  • 16ZECORNER KAYSERİSPOR129
  • 17İKAS EYÜPSPOR128
  • 18MISIRLI127
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA