Bu acı tespiti yapan kim?
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB)
Peki ne diyor Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB)?
“İnşaatta toparlanma beklenmiyor!...”
Demek ki tablo vahim.
Veriler olumsuz ve aşağıya doğru evrilmeye de devam ediyor…
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 1988 yılından beri güvenli ve dayanıklı yapıların inşası amacıyla standartlara uygun beton üretilmesi, tekniğine uygun beton uygulamalarının yaygınlaşması ve ülkemizde kaliteli, dayanıklı, yüksek dayanım sınıflarında beton kullanılması için uğraş veren mesleki bir kuruluş.
BÖLGESEL SİSTEM OPERATÖRÜ
THBB, Avrupa Hazır Beton Birliği (ERMCO) ve Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (The Concrete Sustainability Council) üyesi; Beton Sürdürülebilirlik Konseyi “Bölgesel Sistem Operatörü”dür.
THBB’ye üye olacak şirketlerin bütün hazır beton tesislerinde standartlara uygun üretim yapması, THBB Kalite Güvence Sisteminin (KGS) sürekli habersiz denetimlerine tabi olarak KGS Uygunluk Belgesi alması, uygun laboratuvar bulundurması, teknik, çevre, iş sağlığı ve güvenliği, yasal ve etik kriterleri eksiksiz yerine getirmesi zorunludur.
AĞUSTOS RAPORU OLUMSUZ…
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), her ay merakla beklenen inşaat ile bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2024 Ağustos Ayı Raporu’nu açıkladı.
Faaliyet Endeksi’nin oldukça düşük seviyelere indikten sonra ağustos ayında eşik değerin hemen üzerine çıkmayı başardığını gösteren Rapor, ağustos ayında tüm endekslerin geçen yılın aynı ayına göre azaldığını ve tüm endekslerdeki düşüşün birleşik Beton Endeksini de aşağı çektiğini ortaya koydu.
PEKİ NEDİR HAZIR BETON ENDEKSİ?
Sanırım çoğumuz sektöre yabancıyız.
Bu nedenle isterseniz konunun ana maddesinden giriş yapalım mevzuya.
Hazır Beton Endeksi hakkında hem bilgilenelim, hem de siz değerli okurlarımızı bilgilendirelim.
Söz konusu endekslerin oluşturulmasına esas teşkil eden anket ile firmalara 8 soru soruluyor.
Her bir endeksin değeri 100’ün altında ya da üstünde olmasına bağlı olarak yorumlanıyor.
3 FARKLI ENDEKS OLUŞTURULUYOR
100’ün üzerinde olması durumunda önceki aya ait faaliyetin ya da gelecek döneme ilişkin beklentinin olumlu yönde geliştiği yorumu yapılıyor.
Türkiye genelinde her ay hazır beton üreticileri ile gerçekleştirilen çalışmada 3 farklı endeks oluşturuluyor.
Hazır Beton Faaliyet Endeksi ile hazır beton firmalarının geçmiş bir aylık faaliyetlerinin sonuçları, Hazır Beton Güven Endeksi ile hazır beton sektöründe faaliyet gösteren teşebbüslerin, ekonomi ve sektöre yönelik duydukları güven seviyesi, Hazır Beton Beklenti Endeksi ile hazır beton firmalarının önümüzdeki üç aylık dönemde faaliyetlerinin hangi seviyede olacağına ilişkin beklentiler hakkında bilgi ediniliyor.
Hazır Beton Endeksi ile endekslerin tümünü içeren bileşik endeks elde ediliyor.
PEKİ BU ENDEKS NE SÖYLÜYOR?
Madem giriş bölümü tamam.
Konuyu biraz açalım.
Bu endeksin neler ifade ettiğine dair konuya yeni bir boyut kazandıralım.
İşte sektörün uzmanından görüşler:
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) her ay açıkladığı Hazır Beton Endeksi ile Türkiye’de inşaat sektörü ve bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durumu ve beklenen gelişmeleri ortaya koymaktadır.
İnşaat sektörünün en temel girdilerinden biri olan ve aynı zamanda üretiminden sonra kısa bir süre içerisinde stoklanmadan inşaatlarda kullanılan hazır betonla ilgili bu Endeks, inşaat sektörünün büyüme hızını ortaya koyan öncü bir göstergedir.
DARALMA FAALİYET-GÜVEN ENDEKSİNDE
Hazır Beton Endeksi 2024 Ağustos Ayı Raporu’na göre, Faaliyet Endeksi oldukça düşük seviyelere indikten sonra ağustos ayında eşik değerin hemen üzerine çıkmayı başarmış görünmektedir. Beklenti ve Güven endeksleri de yükselmiştir, ancak hâlen eşik değerin altında yer almaktadır. Her 3 endeksteki yükseliş sonrasında Hazır Beton Endeksi de artmış olmakla birlikte Beklenti ve Güven Endekslerinin düşük seyretmesi nedeniyle Beton Endeksi eşik değerin altındadır.
Geride bıraktığımız ağustos ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumdadır.
En fazla daralma Faaliyet ve Güven Endekslerinde görünmektedir.
Beklenti Endeksi de görece daha düşük bir daralma göstermiştir.
Tüm endekslerdeki düşüş birleşik Beton Endeksini de aşağı çekmiş durumdadır.
GEÇEN YILA GÖRE AZALMIŞ DURUMDA
Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, “Geride bıraktığımız ağustos ayında tüm endeksler geçen yılın aynı ayına göre azalmış durumdadır.
Tüm endekslerdeki düşüş birleşik Beton Endeksini de aşağı çekmiştir.” dedi.
Ekonomik gelişmelerle ilgili görüşlerini paylaşan THBB Başkanı Yavuz Işık, “Son dönemde başta Amerikan Merkez Bankası (FED) olmak üzere gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının faiz indirimine başlayacak olması, gelişme yolundaki ülkelerin para birimleri karşısında dövizin reel değerini aşağı çekmektedir.
EKONOMİDEKİ DARALMA ZORLUYOR
Türkiye, ekonominin geleneksel olmayan politika bileşenlerinden uzaklaşıp enflasyonu dizginlemeye yönelik sıkı para politikasını uygulamaya devam etmesi bir yandan kredi derecelendirme kuruluşlarının art arda not artışı gerçekleştirmelerine imkân tanırken aynı zamanda kredi risk primi (CDS) seviyesini de aşağı çekmektedir ancak ekonomideki bu daralma yılın geri kalan kısmında şirketlerin finansal olarak zorlanmalarını da beraberinde getirecektir.
Bu durum karşısında ince ayar gerektirecek olan ekonomide, makro değişkenlerin ötesinde sektör bazında gelişmelerin çok yakından takip edilerek gerekiyorsa sektörel iyileştirmeler ile sıkılaşmanın gereğinden fazla yarattığı basınç azaltılmalıdır.
Seçici olmayan, bütüncül politikalar bu noktadan sonra yarardan çok zarar getirecektir.
Katma değer yaratan, bu katma değeri ülkede kaldığı kesin olan ve istihdamı yüklenen sektörler, teknoloji düzeyi ne olursa olsun ayakta tutularak ekonominin omurgasının zarar görmemesi sağlanmalıdır.” dedi.
DURGUNLUK DÖNEMİ…
Sektörün durumu ortada.
Artık üretemiyorlar.
Ürettiklerini de ne yazık ki satamıyorlar.
Sektör duraklama dönemine girmiş durumda.
Piyasa’da para yok.
Sıcak para olmayınca da malum sonuç ortaya çıkıyor ister istemez…
Hali ile de ekonominin omurga sektörü kilitlenmiş durumda.
Ekonomik veriler 2024’ün ikinci yarısı içinde pekte iyimser değil.
Umut etmek, çalışmaktan başka çözüm yok.
Türkiye tüketim ekonomisinden bir an önce üretim ekonomisine geçmeli ve ithalattan ziyade ihracata daha fazla önem vermeliyiz…