Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın’dan iki önemli değerlendirme geldi geride kalan hafta içerisinde.
Malum sanayici üretimin can damarı.
Artı katma değer, istihdam, yatırım, döviz demek.
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, geçtiğimiz günlerde TBMM’de yasalaşan Vergi Kanunları İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun getirdiği birtakım aksaklıklara ilişkin açıklamada bulundu.
Başkan Yalçın açıklamasında, ticaretin ve üretimin doğru temeller üzerinde şekillenmesi bakımından, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce yasal düzenlemelere gidilmesini olumlu bulduklarını vurguladı.
Yalçın, küresel ekonomideki gelişmeler ve Türkiye’nin ekonomik koşulları nedeniyle Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin yeni kararlar aldığını, yüksek enflasyon baskısının azaltılması ve ihracata dönük üretimin artırılması için önemli adımlar atıldığını gözlemlediklerinin ifade etti.
YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ…
Sürece dair haklı eleştirileri var.
Özellikle de son dönemde artan vergi memurlarının denetimleri epey can yakıyor hali ide de.
Biz de zaman zaman duyuyoruz.
Başkan Yalçın, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğindeki hükümetimizin attığı adımları büyük bir dikkatle takip ediyoruz.
Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek’in ekonomik koşulların kısa sürede olumlu seyrinin devamını öngören çalışmalarını da çok iyi biliyoruz.
Sanayicilerimizden gelen geri dönüşleri de büyük bir özenle not ediyor, atılan adımları ve yapılan işleri de izliyoruz.” dedi.
Kamuoyunda “yeni vergi yasası” olarak bilinen yasal düzenlemelerin gündemdeki yerini koruduğunu ifade eden Başkan Mehmet Yalçın, yeni düzenlemelerin ekonominin temelleri göz önüne alındığında pozitif adımlar içerdiğini ancak bazı noktalarda sanayicilerin,üreticilerin ve tüccarların önünü tıkayabilecek şartlar ortaya koyduğunu kaydetti.
Ekonomik koşulların herkesin malumu olduğunun altını çizen Başkan Yalçın, sanayicilerin, üreticilerin ve tüccarların nakit varlıklara ulaşmasında büyük zorluklar yaşadığını ve kredi imkânlarının da yeterli olmadığını hatırlattı.
Yalçın, böylesine hassas bir dönemde vergi kayıp ve kaçaklarının önlenmesi adına yapılan düzenlemelerin sanayicinin, tüccarın, ülkesi için yatırım yapan ve üretim sağlayan herkesin önünde bir set oluşturmasından korktuklarını belirtti.
Mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatlara getirilen sınırlamaların ve can yakıcı cezalar içermesinin sanayiciler arasında endişeye yol açtığını belirten Kayseri OSB Başkanı Yalçın, “Bizler sanayiciler, tüccarlar ve üreticiler olarak, devletimize bağlı ve yasalara karşı saygılı konumda durmaktayız.
ENDİŞE TAŞIMAKTAYIZ.
Daha ne desin?
“endişe taşımaktayız.” Diyor.
Yani gelecekle ilgili sorunları şimdiden görüyor ve uyarı da bulunuyor temsil tetiği sanayiciler adına.
Haklı bir serzeniş.
Açıklamasının final bölümünde diyor ki; “Ancak, TBMM’de görüşülen ve kabul gören yeni vergi yasasındaki bazı hükümlerin üretimin ve ticaretin aksamasına ve hatta durma noktasına gelmesine neden olmasından dolayı endişe taşımaktayız.
Getirilen sınırlamaların yeniden gözden geçirilmesi ve kısa sürede değişikliğe gidilmesi sanayicilerimizin beklentisidir.
Zor koşullar altında üreten, ihracat yapan, istihdam sağlayan elini taşın altına koymaktan asla çekinmeyen sanayicilerimizin yeni zorluklarla karşı karşıya bırakılmaması gerekmektedir.”
Başkan Yalçın, tepkilere neden olan yasal düzenlemelerin yeniden gözden geçirileceğine ve değişikliğe gidileceğine olan inancını da paylaşarak, sanayicilerin talep ve görüşlerini ilgili makamlara aktarmaya devam edeceklerini de sık sık vurguluyor.
HAZİRAN AYI İŞSİZLİK RAKAMLARI…
Gelelim bir başka konuya.
İşsizlik rakamları son derece önemli.
Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Haziran ayı işsizlik verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.
Başkan Yalçın, “Türkiye’deki işsiz sayısı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 234 bin kişi artarak 3 milyon 305 bin kişi olmuştur. İşsizlik oranı ise 0,7 puan artarak yüzde 9,2 seviyesinde gerçekleşmiştir. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,6 iken kadınlarda yüzde 12,4 olarak tahmin edilmiştir.” dedi.
Artışın olduğu bir gerçek.
TÜİK verilerinin de ne kadar gerçek olduğu da ayrı bir tartışma konusu olmaya devam ediyor.
Açıklanan verilerden devam ediyoruz.
Yalçın, “İstihdam edilenlerin sayısı 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 341 bin kişi azalarak 32 milyon 522 bin kişi, istihdam oranı ise 0,6 puan azalarak yüzde 49,3 olmuştur.
Bu oran erkeklerde yüzde 66,9 iken kadınlarda yüzde 32,1 olarak gerçekleşmiştir.” diye konuştu.
Başkan Yalçın, TÜİK’in verilerinin büyük önem taşıdığını vurguladığı değerlendirmesinde, “İşgücü 2024 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre 107 bin kişi azalarak 35 milyon 827 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,2 puan azalarak yüzde 54,4 olarak gerçekleşmiştir.
İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72,4 iken kadınlarda yüzde 36,7 olmuştur.” ifadelerini kullandı.
YÜZDE 10’UN ALTINDA TUTULUYOR…
Hükümet bunu bile isteye yapıyor.
Rakamlar hep yüzde 10’un altında tutuluyor.
Bu konunun çok farklı boyutları var ama şimdi girersek çıkamayız.
O nedenle başkanın yorumlarını ile devam edelim.
Yalçın, “Türkiye’nin 2023 yılı Haziran ayı işsizlik rakamı 9,4 olarak gerçekleşmiştir.
2024 yılı Haziran ayı işsizlik rakamının 9,2 olarak gerçekleşmesi yıllık bazda bakıldığında olumlu gözlemlenmektedir.
Türkiye ekonomisinin üretim ve ihracatını artırmaya dönük yeni adımlar atması, işsizlik oranının düşmesi ve istihdamın dengeli bir seyir izlemesi büyük önem arz etmektedir.” şeklinde konuştu.
DESTEKLERİN ARTARAK SÜRMESİ BEKLENTİSİ..
Yalçın, değerlendirmesini şu şekilde tamamlıyor:
“Türk sanayicisi üretmeye, istihdam sağlamaya ve her koşulda ihracata yapmaya devam etmektedir.
Elini taşın altına koymaktan asla çekinmeyen sanayiciler olarak, daha çok üretim ve ihracat ile istihdamın sürdürülebilir şekilde artacağını düşünüyoruz.
Üretmek için canla başla çalışan sanayicilerin nakit varlıklara ulaşmasında büyük zorluklar yaşanmaya devam etmektedir.
Düşük maliyetli kredi imkânlarının da yeterli olmadığı görülmektedir.
İş dünyasına verilen uzun vadeli ve düşük faizli krediler başta olmak üzere diğer tüm desteklerin artarak sürmesi beklentimizdir.
Yeni istihdam olanaklarının ortaya çıkarılması için OSB’lerde sanayicilerimizin hizmetine sunulacak yeni arazi tahsisleri de beklentimizdir.
Türkiye’nin atacağı etkin ve güçlü adımlarla ekonomik yapısında daha iyi noktalara geleceğine olan inancımız tamdır.”
HAKLI BEKLENTİLER…
Bu kadar büyük yatırım yapan, istihdam sağlayan ekonominin lokomotifi sanayicilerin beklentileri son derece doğal ve haklılar.
Öncelikle istikrar ve güven ortamı istiyorlar.
Sonrasında destek ve önlerindeki sorunlarını kaldırılması gerek yurt içi gerekse de yurt dışı ithalat ve ihracat bağlantılarında da kolaylık, hız ve devletin yanlarında olduğunu bilmek-görmek ve bu güven sayesinde de daha da büyük yatırımlara girişmek için de önlerinin açılması konusunda beklentileri var geleceğe dair.
Doğru talepler.
Haklı beklentiler.
İnşaallah önümüzdeki günlerde üreten insanlarımızın daha da büyük destek ve teşviklerle kalkınmaya daha da büyük yatırımlar yaptıklarına ve başta işsizlik sorunu olmak üzere istihdamın patladığı günleri yaşamak dileği ile…